- Дата и час: 04 Дек 2024, 09:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напускане без спазване на предизвестие?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
43 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Напускане без спазване на предизвестие?
Ами ! Добро утро скъпа...нали Човек се различава от Животното ,че трябва да си търси правата ??? Член 326 ,алинея 1 ---буквално казва, ти беше добър работник ,но член 326---к.. тате баница ,ще вземеш !!! Не знам ,Човек да е изработил цял месец ,с задължения които не е подписвал в договора си,и накрая да му кажат ---член 326 ,алинея 1---к.. тате баница !!!
- fiorentina
- Младши потребител
Ще ,завърша скъпа със следното ...ЧОВЕК работи за ПАРИ...не,за МЕРСИ !!! Защото хляба и сиренето в магазина струват ПАРИ !!! Да,ми бяха казали месец Май,че имам еди-какви си нарушения ? За 4 дни---3 нощни нормални ли са ?! Максимума по-закон е 10 часа ,а се работи 12 часа ---3 на 1 ! Къде е позволено това в КТ ??? Отделно от това ,Дарлинг искам да те попитам---след като работя на бензиностанция и в хорските очи съм прост бензинджия ,къде са ВРЕДНИТЕ които трябва да плащат ??? Но ,ще завърша със страна известна като родината на френската любов и домакин на европейското по-футбол,французите казват е СЕ ЛАВИ---Такъв е Живота... В романа на Джоузеф Хелър ---Параграф 22 ,Параграф 22 е ситуация от която буквално няма излизане поради точки,алинеи и запетаи ...един затворен и парадоксален кръг от ,който няма излизане ---това е и член 326,алинея 1 по КТ в Р България !!!
- fiorentina
- Младши потребител
Основното ми питане е ,към добър Адвокат-Професионалист в професията си която упражнява, Член 326 -ал.1 по КТ ,може ли да се обори законово или НЕ ? Ако,че съм подписал документи ! Това ми,е основното питане ---член 326 ,ал.1 по КТ ,може ли да се обори законово или НЕ ,ИЛИ след като съм подписал дадени документи...Мача е свършил ???
- fiorentina
- Младши потребител
fiorentina написа:Основното ми питане е ,към добър Адвокат-Професионалист в професията си която упражнява, Член 326 -ал.1 по КТ ,може ли да се обори законово или НЕ ? Ако,че съм подписал документи ! Това ми,е основното питане ---член 326 ,ал.1 по КТ ,може ли да се обори законово или НЕ ,ИЛИ след като съм подписал дадени документи...Мача е свършил ???
От всички писания не разбрах кой точно какво иска, но това което разбрах е:
1. Някой си е подал предизвестие за напускане до работодателя си (чл. 326, ал. 1 КТ);
2. Този някой не си е отработил срока на предизвестие, респ. работодателя не му е платил за този срок.
Важно! Като четем КТ, сетихме ли се да видим и пределно ясния чл. 220 КТ именуван Обезщетение за неспазено предизвестие, в който си пише, че страната, която не спази предизвестието дължи на другата страна обезщетение равно на БТВ за срока на предизвестието. Оттук насетне каквито и изкълчени тълкувания на Кодекса на труда да правим, неработилият дал предизвестие дължи на работодателя си обезщетение. На практика дали ще ви дадат последната заплата, а след това ще ви осъдят да им я върнете с разноските или ще ви прихванат последния отработен месец за 30-те дни, в които сте бил в предизвестие, а не сте бачкал, е все тая.
Закон, както се казва. Трябва да брани и работодателите по малко, а не само по социалистически да дава на работника, а като последния не ще да работи, да му гарантира още привилегии.
Както ви посъветваха по-горе, да бяхте си ходил на работа в тези 30 дни, да бяхте си взел и заплатата, и обезщетение за неползваните отпуски, пък и обезщетение за оставане без работа от Бюрото по труда. (Бая пара, наистина).
Чл. 220 от Кодекса на труда важи и за двете страни.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Права сте ,обадиха ми се от Главна инспекция по труда, и ми казаха ,проверката е факт, но след като съм подписал мача свърши...ще видя ,пари за 2 месеца ---3 дена не ползван годишен отпуск . ! Относно източването на бензина смесен с вода на тревна площ ,ме посъветваха -обърни се към РИОКОЗ-София, подал съм сигнал и така.
- fiorentina
- Младши потребител
Да, и член 326 ,алинея 1 по КТ ,е необорваем и при факир---АДВОКАТ--- Да,всичко е в полза на работодателя,..демек ШЕФА...е,така е ...много Шефове,...малко Работници в тая страна...е,се лави...
- fiorentina
- Младши потребител
2. Този някой не си е отработил срока на предизвестие, респ. работодателя не му е платил за този срок.
!!!
Г-жо ,напуснал съм на 02-06. а,си искам парите за месец Май---14 смени -164 часа !!! Трябва ли ,да кажа на Петрол АД ,че нямам и ляв бъбрек и как са ме допуснали да работя ???
!!!
Г-жо ,напуснал съм на 02-06. а,си искам парите за месец Май---14 смени -164 часа !!! Трябва ли ,да кажа на Петрол АД ,че нямам и ляв бъбрек и как са ме допуснали да работя ???
- fiorentina
- Младши потребител
Тъй....виждам, че от въпросите как да си тръгна без да спазам предизвестие прочие се стигна до изливане на вредни вещества примесени с вода в междублоково пространство и изсъхване на растенията и други живи твари там...
Сега, ако желаете да си тръгнете от дадена фирма никой не Ви е опрял пистолет до главата, няма незаменими хора, отивате подавате си молбичката, в която не пишете с чавки НЯМА ДА ВИ РАБОТЯ 30 ДНИ, а пишете, че желаете да бъдете освободен от конкретната позиция , считано от еди коя си дата по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, отивате с молбичката в ТРЗ и искате входящ номер...от тук нататък не Ви интересува, дали Ви е разписана или не..минава времето на предизвестие и приключвате, като имате входящ номер няма как да Ви уволнят дисциплинарно..е винаги има начини ако трябва да сме точни...отивате говорите си с началника и казвате, че сте си намерили по-добра работа и искате да напуснете , не мисля, че ще Ви правят проблеми.
А не мога да разбера 50 , 70 стр. толкова ли е много, че не могат да се изчетат?????ми те могат да са Ви заложили , че ще дължите 10 000 лв. ако напуснете в близките 3 години и понеже е много не го четете???? не разбирам ....не е до това , дали сте юристи или не....като не разбирате по договора нещо ще искате да Ви се обясни а не " ама то беше много дълго ....не мога да чета... взимате го и го четете вкъщи, а и никой не Ви казва айде подписвай и си ходи- ЕТО ТОВА НЯМАТ ПРАВО ДА ПРАВЯТ??????
Колкото до изливането на бензин в междублоковото пространство ....ако не можете да го докажете НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ....
Сега, ако желаете да си тръгнете от дадена фирма никой не Ви е опрял пистолет до главата, няма незаменими хора, отивате подавате си молбичката, в която не пишете с чавки НЯМА ДА ВИ РАБОТЯ 30 ДНИ, а пишете, че желаете да бъдете освободен от конкретната позиция , считано от еди коя си дата по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, отивате с молбичката в ТРЗ и искате входящ номер...от тук нататък не Ви интересува, дали Ви е разписана или не..минава времето на предизвестие и приключвате, като имате входящ номер няма как да Ви уволнят дисциплинарно..е винаги има начини ако трябва да сме точни...отивате говорите си с началника и казвате, че сте си намерили по-добра работа и искате да напуснете , не мисля, че ще Ви правят проблеми.
А не мога да разбера 50 , 70 стр. толкова ли е много, че не могат да се изчетат?????ми те могат да са Ви заложили , че ще дължите 10 000 лв. ако напуснете в близките 3 години и понеже е много не го четете???? не разбирам ....не е до това , дали сте юристи или не....като не разбирате по договора нещо ще искате да Ви се обясни а не " ама то беше много дълго ....не мога да чета... взимате го и го четете вкъщи, а и никой не Ви казва айде подписвай и си ходи- ЕТО ТОВА НЯМАТ ПРАВО ДА ПРАВЯТ??????
Колкото до изливането на бензин в междублоковото пространство ....ако не можете да го докажете НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ....
- elichkaa
- Младши потребител
borovinka написа:Както ви посъветваха по-горе, да бяхте си ходил на работа в тези 30 дни, да бяхте си взел и заплатата, и обезщетение за неползваните отпуски, пък и обезщетение за оставане без работа от Бюрото по труда. (Бая пара, наистина).
Чл. 220 от Кодекса на труда важи и за двете страни.
За чл. 220 - цитирах го още вчера, ама това е бял кахър.
За въпросното "обезщетение за незапочване на работа" - изплаща се от работодателя. А другото пък е от НОИ. Агенция по заетостта (Бюрото по труда) пари не дават - само работа.
За другото съм съгласен. Най-важното - чете се, пита се, мисли се ... преди, не след.
- jhoro
- Активен потребител
Съгласен съм с написаното ,но дамата от Главна инспекция по труда ми каза и следното, след като са прекратени трудово-правни отношения ние нямаме права, тя ми каза и следното добре ти си по член 326 ,алинея 1---но ме посъветва,да подам молба в Районния съд по член 360 КТ---който гласи---Работодателят няма ПРАВО да ви удържи и да не Ви изплати,пари които сте изработили,ако че сте подписал член 326 ! Съда се произнасял в рамките на 3-работни дни.
- fiorentina
- Младши потребител
И лек ,послепис към Г-на по-горе ...да исках, да взема тези 50-70 стр. да ги прочета вкъщи,и после да подпиша ---Дамата ми ,каза НЕ СТАВА,нямала право да ми даде документите за вкъщи. Предполагам ,че сте наясно за какво става на въпрос.
- fiorentina
- Младши потребител
Ще завърша със следното , не разбирам как в 21 -век ,човек да е изработил ПАРИТЕ си,да не ги ПОЛУЧИ и да станах и си тръгнах ,но вече на 2 юни ,а съм ги изработил за месец май ,и пак ще се повторя ,да подписал съм ,след като съм преценил ,че не месец -а,една секунда няма да работя за Петрол АД повече.Между другото ,нито съм първия-нито втория ,а сигурно хилядния случай в който Петрол АД,не плаща последна заплата на работниците си,само да отворите БГ Работодател и ф-ма Петрол АД, ...това са над 3 000 мнения и от бивши и от настоящи работници...едно положително мнение няма за Петрол АД.Да, те са си вързали гащите ама...някак си...бая миришат...
- fiorentina
- Младши потребител
Относно излятото гориво на тревата ,говориме за бензин А-95-Н ,смесен с 80 процента вода, РИОКОЗ е алармиран, свидетели да имам ? Че ,аз бях на смяна с колега и отделно има сума ти камери като на всяка бензиностанция, и това стана със съгласието на Рег.Мениджър и Управител, защо подадох сигнала 2 -месеца по-късно,защото тогава имах ТПО с Петрол ! Отделно от това ,говориме за литраж между 500 литра и 1 тон,95 бензин смесен с вода,и източен на тревната площ, и единия вика на другия е ,е то трябва да ходиме до Кремиковци ,там си има специални шахти в ,които се излива Некачествено гориво да го излеят,отделно от това клиент със скъп джип доде засвири алармата ---до горе ---и се връща след 2-минути ,ама ти какво ми зареди ? Това ,което искахте ама НЯМАМ ПРАВО ,да му кажа,че е зареден с вода ,предполагам ,че човека си е източил резервоара в даден сервиз,и съответно е подал жалба в съда към Петрол АД,па да чакаме ---защото има ли вода в горивото , те трябва да си,свършат работата ...Да,ама Не...Да,смотаха ми цялата заплата ,но поне са в кавички Принципни и мнооо Коректни................Е,то и аз и аз съм като тях, кво ще спечеля? Нищо, загубих 500 лева от честен труд заплата, но се надявам РИОКОЗ-СОФИЯ, след като вземе проби ...да ,им ТУРИ глоба поне 5 000 лева !!! Нали,Принцип за Принцип Да,мене ми смотаха 500 лева ,но щом е така ? Да,си понесат Наказанието и ТЕ---от РИОКОЗ,силно се надявам да не е,шуробаджанащина ! Всеки му ,според ЗАСЛУЖЕНОТО !
- fiorentina
- Младши потребител
Дамата от инспекция по труда ,ми каза ако не отида до Районния съд и НЕ подам сигнал по член 360 КТ, вика ако не отидеш ---ти ,им подаряваш пари на ПЕТРОЛ АД.Член 360--КТ Работодател НЯМА ПРАВО да не ти ИЗПЛАТИ ,това което си изработил !!! Вика ,ако искаш пари Молба в Районния съд ,по-член 360,над 90 процента хората си взимат парите...ако,вика не отидеш...пари няма да видиш.
- fiorentina
- Младши потребител
Ами отивайте в Районния съд и пускайте дело за неплатени заплати. Какво ни информирате само тука кой какво ви бил казал - като разбирате, даже и адвокат не ви трябва (щото ще ви иска пари и то АВАНСОВО, за да ви напише исковата молба). Проявете литературно-творческа самодейност, опишете какво-как и защо, посочете какво смятате, че ви се дължи и пускайте в Районен съд.
(За липсата на адвокат умишлено съветвам, за да няма накрая "виновен" за резултата, различен от вас самата).
п.с. Жалба за излято гориво при недоказуемост на кой персонално го е излял, респ. кой е наредил на бай Иван да го излее там, както и кога е излято, е пълна causa perduta.
(За липсата на адвокат умишлено съветвам, за да няма накрая "виновен" за резултата, различен от вас самата).
п.с. Жалба за излято гориво при недоказуемост на кой персонално го е излял, респ. кой е наредил на бай Иван да го излее там, както и кога е излято, е пълна causa perduta.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Разбира се ,че ще отида . И,леко да те ,открехна ---Любо се казвам ,на 36 години от София,мъжки пол. А,вие си драскайте тука в Лекс точка БГ ,глупости на търкалета !!! Ника ми Фиорентина е от гр.Флоренция и самия футболен отбор ,СКЪПА
- fiorentina
- Младши потребител
Благодаря за уточнението. От писанията ти останах с впечатление, че си недоволна ощипана госпожица (поне по тона на коментарите ти), та затова останах с погрешни впечатления за половата ти принадлежност. А като се добави и ника Фиорентина....
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Няма проблем,широко скроен съм.Както е казал Г-на по-горе,това са бели кахъри...
- fiorentina
- Младши потребител
Ще те,попитам още нещо ...в 4 други фирми ,в които съм работил...и съм си получил ПАРИТЕ,които съм изработил без и да се разбираме или да говоря с тях ,защото не съм от типа хора да се мазня ама да се ,разбираме и ако може това или ако може онова,съм два пъти по Член 325 ,един път по Член 711 и един път по Член 119,ще се повторя взех си парите които съм изработил от тези 4 фирми ---а,тука 326 последната заплата от Петрол АД...който напуска ...не ,я взима или и да остане да работи ,все ще му намерят нещо да го уволнят след като вече си тръгва,и вероятно ще му платят половината пари. Добре ,а тези 3-дни платен неползван годишен отпуск защо не са преведени -примерно да,сложа грубо надница между 27-28 лв на ден ,защото в договора не пише и за колко работя на час ? Те,тези пари кога ще ги платят ---на НГ или на Коледа ??? Да,разбирам ли и ,че след като са ми удържали цялата Брутна заплата за месец май към 680 лева,не съм бил и осигуряван за месец май ---според колега той е гледал фиша ми за май, защото няма да отида да си взема фиша---да,ги моля да си ми платят пари ,които съм изработил ? Това няма как да стане при мен, ще отида да го взема фиша тогава ако,дадена институция ми каже донеси документите,иначе няма да ги моля. Относно излятото гориво смесено с бензин ? РИОКОЗ да ,си вземе проба от почвите и тревите,храстите и дръвчетата...не разбирам за какво са ми свидетели ,защото нали се,сещаш че нито бившия ми колега ,нито двете водещи се шефки с аграрно-селски манталитет ще рискуват да го потвърдят ? Защото при тоя излят тонаж между 500 литра и 1 тон ,това ще седи в почвата поне над 50 години !!!
- fiorentina
- Младши потребител
Да,разбирам ли и ,че ако не бях сложил подпис ,че няма да работя още 30 дни а,бях сложил подпис ,че желая само трудовата книжка да си взема ,щях да си получа парите ???
- fiorentina
- Младши потребител
43 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|