начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Назначаване на близък през Бюро по труда

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Назначаване на близък през Бюро по труда

Мнениеот xweb22 » 01 Окт 2024, 10:34

Здравейте!

Имам регистрирана фирма, ЕООД. Смятам да назнача съпругата си, която в момента е с регистрация в бюро по труда, като служител на съвсем реална позиция и ще извършва съвсем реална дейност в салон за красота.
До тук добре, но при последния ѝ периодичен подпис в Бюрото по труда са я помолили да обявя позицията в Бюро по труда, а те от своя страна да отчетат дейност, че са ѝ намерили работа в мое лице. Аз от цялото нещо нищо не печеля, въпроса е губя ли, ако им направя тази услуга? Имам предвид, че поне за мен изглежда адски шано цялата работа, очевадна е измамата, че наемам съпругата си, но от Бюрото твърдят, че са го правили милион пъти и им е много важно за да отчетат дейност. Да се съглася ли или по-добре не?

Поздрави,
Владимир
xweb22
Нов потребител

Re: Назначаване на близък през Бюро по труда

Мнениеот guest1 » 01 Окт 2024, 11:48

Здравейте!

В случая не виждам измама, а имитация на дейност от страна на Бюрото по труда. Нали не мислите, че всички трудови договори се сключват с участие на БТ?

Вие сте „едноличен собственик на капитала“ на дружеството, но трудовия договор ще бъде между юридическото лице ЕООД - в качеството на работодател и Вашата съпруга - в качеството на работник/служител.
Още по фрапиращ, но нормален е варианта - когато едно и също физическо лице е едновременно:
    - едноличен собственик на капитала - по регистрация на дружеството;
    - управител - с Договор за управление;
    - нает работник или служител - с Трудов договор.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право