начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Колеги, помогнете....

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колеги, помогнете....

Мнениеот miriam » 26 Яну 2004, 15:21

Колеги, моля, ако знаете, да ми помогнете при разрешаването на следния казус:

Преди три години моя позната е ограбена на улицата, като нападателите и вземат дамската чанта, в която е и нейния паспорт /малко преди издаването на личните карти/. Още същият ден тя уведомява най-близкото РПУ за нападението, и и издават служ. бележка за това.
Декември 2003г. научава от една покана от Метро, че на нейно име е регистриран
ЕТ. Веднага подава жалба до РПУ, като прилага и служебната бележка от преди три години за грабежа на дамската и чанта и паспорта и. Назначена е графологична експертиза, длъжностно лице от икономическа полиция я е посътвало "да ходи да си закрие фирмата"......

Въпросът ми е: да поискам ли заличаване на ЕТ на основание чл. 60а ТЗ, или да водя иск за обявяване на нищожност на вписване в ТР /чл. 26 ал. 2 ЗЗД - липса на съгласие/, като приложа служебните бележки от РПУ и поискам графологична експертиза, в случай на нужда, и дали само тези доказателства ще се окажат достатъчни за прогласяването на нищожността.....
miriam

Re: Колеги, помогнете....

Мнениеот indi_alex » 28 Яну 2004, 08:30

Поискайте обявяване нищожностт на впосването, в противен случй индиректно се признава, че ЕТ е "създадено" със съгласието на приятелката Ви - мълчаливо съгласи и приемане на действията по регистрация.

...and justice for all
indi_alex

Мнениеот Габриела Николова » 28 Яну 2004, 09:42

Считам, че правилният подход е предявяване на иск за прогласяване на нищожността на вписано обстоятелство. Не може да се приложи чл.60а от ТЗ, тъй като не сте в никоя от хипотезите му.
Габриела Николова

Мнениеот sfigata » 28 Яну 2004, 11:34

Действайте веднага по въпроса за нищожността, защото мой познат разбра че има регистрирана фирма на негово име когато започна изпълнителното производство срещу него и делото се разреши във върховен съд.......поне е имала късмет да се разбере по рано ....но обикновенно не се иска много време преди да навъртят дълговете и да изчезнат.
sfigata

Мнениеот Аз » 28 Яну 2004, 14:35

Тъй като заявлението не е подписано от вашата приятелка(ще бъде установено от ГРАФИЧЕСКАТА експертиза), то липсва нейното валидно съгласие, т.е. вписването на ЕТ не е по волята на действителното лице. Според мен е налице престъпление и освен съда по вписването за прогласяването на нищожността на вписаното обстоятелство, следва да сезирате и съответната прокуратура.
Успех!!!
Аз

Назад към Търговско право