- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ипотека на общо жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
ипотека на общо жилище
Живея с бащата на дъщеря си в общо жилище/нот.акт е на името на двамата ни/без да имаме подписан брак.Може ли той да ипотекира половината от жилището без мое съгласие.Това жилище е единствено жилище за нас с дъщеря ми.
- monika...
- Нов потребител
От написаното излиза, че Вие и "бащата на дъщеря Ви" притежавате жилището в режим на обикновена съсобственост. За да сключи "бащата на дъщеря Ви" договор за ипотека му е необходимо Вие лично да заявите пред нотариуса, че сте съгласна това да стане ИЛИ да дадете писменото си съгласие за това, като това съгласие трябва да бъде с нотариална заверка на подписа Ви.
- amateur
- Младши потребител
amateur написа:От написаното излиза, че Вие и "бащата на дъщеря Ви" притежавате жилището в режим на обикновена съсобственост. За да сключи "бащата на дъщеря Ви" договор за ипотека му е необходимо Вие лично да заявите пред нотариуса, че сте съгласна това да стане ИЛИ да дадете писменото си съгласие за това, като това съгласие трябва да бъде с нотариална заверка на подписа Ви.
Отговорът е доста amateur-ски, не е верен и не се подвеждайте !
-
gudio - Активен потребител
Уникат….За първи път виждам такъв бисер........
Къде отидоха аргументите извлечени от законови разпоредби , съдебни решения , цитати от научни съчинения……E да не забравяме желязното…
И къде прочетохте , че целия имот се ипотекира.Аз доколкото виждам става дума за.........
[/quote].Може ли той да ипотекира половината от жилището без мое съгласие[quote]
И тук фундаменталният въпрос може ли съсобственик да ипотекира своя идеална част от съсобствения недвижим имот?За ваша изненада ДА!
а иначе сигурно по никовете и броя на мненията се ориентираш кой е прав при спор...
Къде отидоха аргументите извлечени от законови разпоредби , съдебни решения , цитати от научни съчинения……E да не забравяме желязното…
ако обичаш отиди при нотариус и го питай дали би ипотекирал съсобствен имот без изричното съгласие на всички съсобственици
И къде прочетохте , че целия имот се ипотекира.Аз доколкото виждам става дума за.........
[/quote].Може ли той да ипотекира половината от жилището без мое съгласие[quote]
И тук фундаменталният въпрос може ли съсобственик да ипотекира своя идеална част от съсобствения недвижим имот?За ваша изненада ДА!
- legenora
- Потребител
amateur написа:Моника, виждам, че си изтрила благодарностите си....ако обичаш отиди при нотариус и го питай дали би ипотекирал съсобствен имот без изричното съгласие на всички съсобственици....а иначе сигурно по никовете и броя на мненията се ориентираш кой е прав при спор...нали така? Айде оди у лево
Не разчитай на това, че по-предпазлив или прекалено стриктен нотариус би (наистина) поискал съгласие от всички съсобственици, а се опасявай от онзи славен наследник на Крашевски и с-ие, който ще се позове на закона и само на него и ще ти каже (и ще бъде формално прав) че няма такова изискване.
-
1.За разлика от бездяловата(СИО) обикновената дялова съсобственост се характеризира с това , че участниците в нея могат свободно(с някои ограничени) да се разпореждат със своята идеална част.Това включва продажба , замяна , залог , ипотека и др.Не е необходимо съгласието на другите съсобственици.Разпоредбата на чл.33 ЗС се тълкува стриктно и се отнася само за продажба….Така Георги Боянов-Вещно право , така също Александър Кожухаров-Облигационно право-Книга втора.Има и обилна практика ама не ми се търси , все пак ако упорствате….
2.Един съвет-почетете , не се доверявайте на някой нотариус, който така ви е казал………
2.Един съвет-почетете , не се доверявайте на някой нотариус, който така ви е казал………
- legenora
- Потребител
legenora написа:1.За разлика от бездяловата(СИО) обикновената дялова съсобственост се характеризира с това , че участниците в нея могат свободно(с някои ограничени) да се разпореждат със своята идеална част.Това включва продажба , замяна , залог , ипотека и др.Не е необходимо съгласието на другите съсобственици.Разпоредбата на чл.33 ЗС се тълкува стриктно и се отнася само за продажба….Така Георги Боянов-Вещно право , така също Александър Кожухаров-Облигационно право-Книга втора.Има и обилна практика ама не ми се търси , все пак ако упорствате….
аз може ли да поупорствам за съдебна практика?
ипотека върху идеална част не може да има - тя се разпростира върху целия имот. Ако съдия изпълнител реши да изкара имота на публична продан как точно ще отдели идеалната част на имота на ипотекиралия съсобственик???
според мен съгласие се иска. Друг е въпроса, че има нотариуси, които минават всичко.
- latinka
- Младши потребител
Може , може!Тия дни , че сега ме премързява…..
Ами например така:………….
Чл. 388. (1) Когато изпълнението бъде насочено върху имот, който е съсобствен, за дълг на някой от съсобствениците, имотът се описва изцяло, но се продава само идеалната част на длъжника.
(2) Имотът може да бъде продаден и изцяло, ако останалите съсобственици се съгласят с това писмено.
Ако съдия изпълнител реши да изкара имота на публична продан как точно ще отдели идеалната част на имота на ипотекиралия съсобственик???
Ами например така:………….
Чл. 388. (1) Когато изпълнението бъде насочено върху имот, който е съсобствен, за дълг на някой от съсобствениците, имотът се описва изцяло, но се продава само идеалната част на длъжника.
(2) Имотът може да бъде продаден и изцяло, ако останалите съсобственици се съгласят с това писмено.
- legenora
- Потребител
Ако намерите банка да се съгласи да отпусне кредит с обезпечение ипотека върху идеална част от недвижим имот, свиркайте бързо.
И аз имам интерес
И аз имам интерес
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Ако намерите банка да се съгласи да отпусне кредит с обезпечение ипотека върху идеална част от недвижим имот, свиркайте бързо.
И аз имам интерес
Което какво трябва да означава….че не може да се ипотекира идеална част ли?Ами ако имате апетитни предложения не вярвам да ви откаже някоя банка.
- legenora
- Потребител
legenora написа:Ако намерите банка да се съгласи да отпусне кредит с обезпечение ипотека върху идеална част от недвижим имот, свиркайте бързо.
И аз имам интерес
Което какво трябва да означава….че не може да се ипотекира идеална част ли?Ами ако имате апетитни предложения не вярвам да ви откаже някоя банка.
Например Дунав мост - става ли
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
karanedeff написа:Ако намерите банка - а защо банка ? да се съгласи да отпусне кредит с обезпечение ипотека върху идеална част от недвижим имот, свиркайте бързо.
И аз имам интерес
Край ! Каранедев изгоря.... Сега ще попадне в лапите на лихвари (или т.нар. "нефинансови институции" ) и те не само идеалната част ще му вземат чрез ипотека... но и поради традиционната липса на наддавачи, при продажбата на въпросната Каранедева част ... ще поискат възлагане на имота, после следва делба и в обозримо бъдеще - целият имотец, ако е неподеляем, заминава на публична продан... Пази се, Каранедев - ще те бият роднините ти (и съсобственици) Не прави такива грешки - сакън не си ипотекирай идеалните части от каквото и да било !
-
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|