начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ДОГОВОРНА ИПОТЕКА

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДОГОВОРНА ИПОТЕКА

Мнениеот pitane » 26 Сеп 2007, 17:56

Здравейте, някой знае ли дали е възможно у нас да се учреди договорна ипотека на жилище от бъдеща непостроена сграда ? Ако "да" - може ли да стане още преди да има разрешение за строеж и кога най-рано изобщо може да стане ?
Поздрави
pitane
Нов потребител

Мнениеот gudio » 26 Сеп 2007, 21:56

Виждал съм да го правят, но според мен си е абсолютно незаконно - ипотекират се само налични съществуващи имоти. В стария Закон за привилегиите и ипотеките е било изрично забранено - чл.32, сега аргумент се вади от чл.167, ал.3 от ЗЗД.
Аватар
gudio
Активен потребител

Към ГУДИО

Мнениеот pitane » 27 Сеп 2007, 10:16

gudio написа:Виждал съм да го правят, но според мен си е абсолютно незаконно - ипотекират се само налични съществуващи имоти. В стария Закон за привилегиите и ипотеките е било изрично забранено - чл.32, сега аргумент се вади от чл.167, ал.3 от ЗЗД.

Благодаря на Вас специално :wink: , между другото, видях в ГУГЪЛА всичко, писано по този въпрос и разбрах това, което ме интересува - че може да се прави такава ипотека върху право на строеж най-рано /земята в случая не ни касае/.
pitane
Нов потребител

Мнениеот lilit » 27 Сеп 2007, 10:21

Въпросът Ви, pitane е толкова неясен, че едва ли може да се надявате на добронамерен и правно релевантен отговор...
По принцип ипотека върху земята и бъдещите постройки на нея е
възможна, но има значение дали собственикът на земята и на суперфицията са едно и също лице. Ако сте собственик само на суперфицията , съм абсолютно съгласна с колегата, че на този етап,
а и на следващите/примерно до получаването на акт 14/, намирането на ипотекарен кредитодател граничи с фантазията.
lilit
Нов потребител

Мнениеот lilit » 29 Сеп 2007, 21:21

Прави сте колеги, за пореден път се убедих, че юристът не трябва да дава мнение, без да е получил възможно най-пълната информация по даден казус :oops: .Просто напоследък се занимавам с ипотечни кредитни договори, но не фиктивни, а реални и реагирах малко първосигнално :lol:
lilit
Нов потребител

Re: ДОГОВОРНА ИПОТЕКА

Мнениеот scribtor » 29 Сеп 2007, 22:34

pitane написа:Здравейте, някой знае ли дали е възможно у нас да се учреди договорна ипотека на жилище от бъдеща непостроена сграда ? Ако "да" - може ли да стане още преди да има разрешение за строеж и кога най-рано изобщо може да стане ?
Поздрави

Вече си си отговорил - може, на "право на строеж".

А, относно това може ли преди издаването на разрешение да строеж - вж. чл. 180 от ЗУТ относно момента - това и момента, в който може да се учреди право на строеж /защото ще ипотекираш именно него/. Следователно, трябва да има:
-или влязъл в сила ПУП /но тогава не могат да се обособят отделни обекти в рамките на сградата /като апартамент, например/. Може, обаче да се ипотекира правото на строеж за цялата страда или етаж от нея или друга част, която видно от ПУП-а може да се счита за обособена/;
- или одобрен инвестиционин проект /на тази фаза са видни вече обектите в страдата, в т.ч. апартаментите/.
Към тези хипотези следва да се прибавят и случаите, когато лицето разполага със "скица с указан начин на застрояване", която се приравнява на ПУП - уредено в чл. 13... /на помня последната цифра 4 или 6 беше/ в ал.6 от ЗУТ.
Само при хипотеза на "комплексен проект", трябва и Разрешението за строеж да е влязло в сила, доколкото до догава не може да се каже, че е налице влязъл в сила ПУП
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот pitane » 30 Сеп 2007, 20:45

Благодаря на всички за изчерпателните отговори, поздрави :wink:
pitane
Нов потребител

Назад към Ипотека