начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Сгрешен акт от НОИ!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сгрешен акт от НОИ!

Мнениеот dan4eto79 » 01 Юни 2010, 09:34

Аз съм от майките ,които са надвезели майчинство. Т.е. нарушила съм чл.53 ал.4 от КСО. От НОИ ми съставих акт, където ревизорката е записала на първа страница "Ревизиран период 01 септември 2009 до 30 юни 2009г". На всички е ясно, че такъв период на парктика не може да съществува. Верния период е 05 януари 2009 до 30 юни 2009. По нататък в такта не е заипсан повече този период. Към акта е приложена справка за сумите, които подлежат на връщане, със съответните лихви. Там вече е описан правилно периода. Според вас тази грешка в първата страница достатъчно основание ли е да се обжалва акта и има ли вероятнст той да "падне в съда"??
dan4eto79
Нов потребител

Re: Сгрешен акт от НОИ!

Мнениеот narina » 02 Юни 2010, 10:57

Съмнявам се изобщо да се стигне до съд.

АПК
Поправка на очевидна фактическа грешка, допълване и тълкуване

Чл. 62. (1) Преди изтичане на срока за обжалване административният орган може да отстрани допуснати непълноти в акта. За нанесените промени се съобщава на заинтересованите лица. Решението за допълване подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
(2) Очевидни фактически грешки, допуснати в административния акт, се поправят от органа, който го е издал, и след изтичане на срока за обжалване. За поправката на очевидни фактически грешки се съобщава на заинтересованите лица. Решението за поправянето подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
(3) Органът, издал решението, по искане на страните изяснява писмено действителното му съдържание. Тълкуване не може да се иска, след като актът е изпълнен. Актът за тълкуване подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот dan4eto79 » 02 Юни 2010, 13:10

"Решението за поправянето подлежи на обжалване по предвидения в този кодекс ред."[
Вече подмених сгрешената страница. Но можеше ли да обжалвам тази поправка на грешката. По нататък в акта видях, че на още 2 места е записан периода , но вечве верен. Освен това има анализ, в който ясно е описно за какъв период и какви суми става въпрос. Мисля, че нямаше смисъл да се боря с ревизорката и да обжалвам пред съда.
dan4eto79
Нов потребител

Мнениеот narina » 02 Юни 2010, 13:41

Но можеше ли да обжалвам тази поправка на грешката.

Законът Ви дава това право, но
Мисля, че нямаше смисъл да се боря с ревизорката и да обжалвам пред ... съда.

Правилно. /Освен, ако не съществува друг порок на ИАА, за който не сте споменали./
В крайна сметка, сама казвате, че наистина имате да възстановявате.

п.с. Защо Вие сте подменили сгрешената страница?
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот dan4eto79 » 02 Юни 2010, 14:59

Защо Вие сте подменили сгрешената страница?

Не аз, ревизорката я подмени реално. Но аз се съгласих.
dan4eto79
Нов потребител

Назад към Административно право