начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Атакуване на НП от КАТ в съда?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Атакуване на НП от КАТ в съда?

Мнениеот astragon » 16 Юни 2010, 19:24

Здравейте,
имам въпрос относно един казус,който ме тормози тези дни.
Бях засечен от катаджиите с превишена скорост от 76 км/ч в населено място.Естествено написаха ми акт и зачаках наказателното постановление.
Тия дни го получих,като в него очаквано се позовават на чл.182,ал.1,т.3 от ЗДвП и ми налагат глоба в размер на 100 лв.
До тук нищо ненормално,проблема идва от това,че въз основа на наредба № IЗ-1959,чл.4,ал.1,т.11 ми се отнемат и 3 контролни точки.Това нямаше да бъде ненормално,ако не притежавах т.нар. "златен талон" или официално наричан контролен талон "Водач на МПС без наказания".Според същата наредба,но в чл.3,ал.3 се казва,че :
Еднократно на водач, който притежава контролен талон "Водач на МПС без наказания", издаден по реда на Наредба № I-157/2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина (ДВ, бр. 97 от 2002 г.), не се отнемат контролни точки при налагане на наказание за нарушение, посочено в тази наредба.

Според мен отнемането на тези 3 точки е неправомерно и незаконно.
Същинският ми въпрос е дали съдът ще отмени изцяло НП,което обжалвах,тъй като част от НП е неправоемерно или ще отмени само тази част от НП,която е неправилно постановена?
Или с още по-прости думи мога ли да се отърва от 100-те лв глоба,заради нечие недоглеждане в КАТ?
Коментирайте и предварително благодаря за мненията!

Ето и самите закони и наредби:
http://www.kat.mvr.bg/ZDVP_09.htm
http://www.kat.mvr.bg/NAR_I3-1959.txt
astragon
Нов потребител

Re: Атакуване на НП от КАТ в съда?

Мнениеот andy70 » 16 Юни 2010, 20:09

Ето ти част от едно к.н.а.х.д. по твоя случай!

..............От друга страна обаче, основателни са възраженията на жалбоподателя, че на същия в нарушение на чл. 3, ал. 3 от Наредба № Iз- 1959 на МВР, на същия с обжалвания административен акт са отнети и общо 7 броя контролни точки. Така от представеното на лист 8 от досието на РС писмено доказателство се установява, че същият притежава контролен талон "Водач на МПС без наказания", не се установи спрямо него да е прилагана досега цитираната правна норма, поради което и в нарушение на чл. 3, ал. 3 от Наредба № Iз-1959 на МВР, на същия са отнети контролни точки и в тази му част наказателното постановление следва да бъде отменено.
Не до тези изводи касателно горното е достигнал районният съд, поради което и обжалваното решение следва да бъде отменено, като неправилно, в частта, с която е потвърдено наказателното постановление, в частта, с която на жалбоподателя са отнети 7 броя контролни точки, и вместо това се отмени същото в тази му част. Като правилно и законосъобразно, първоинстанционното решение, следва да бъде оставено в сила в останалата му част.
Ето защо и поради мотивите, изложени по-горе, ХХХ административен съд - ХХХХ състав,

РЕШИ:

Отменя Решение № 73/26.06.2008 г. по НАХД № 61/08 г. по описа на Районен съд - ХХХХХ, II н. състав, в частта, с която е потвърдено Наказателно постановление № 440/08 от 7.03.2008 г. на началника на РПУ - ХХХ., обл. ХХХХ., в частта му, с която на Д. Г. Х. ЕГН хххх, на основание Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат, са отнети общо 7 контролни точки, като вместо това постановява: Отменя Наказателно постановление № 440/08 от 7.03.2008 г. на началника на РПУ - ХХХ., обл. ХХХ., в частта, с която на Д. Г. Х. ЕГН ххххх, на основание Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат, са отнети общо 7 контролни точки.
Оставя в сила Решение № 73/26.06.2008 г. по НАХД № 61/08 г. по описа на Районен съд - ХХХХХ, II н. състав, в останалата му обжалвана част, с която е потвърдено Наказателно постановление № 440/08 от 7.03.2008 г. на началника на РПУ - ХХХХХ., обл. П., в частта, с която на Д. Г. Х., ЕГН ххх, на основание чл. 182, ал. 2, т. 4 от ЗДвП, е наложено административно наказание "глоба" в размер на 100 /сто/ лева и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от
1 /един/ месец за нарушение на чл. 21, ал. 2 от ЗДвП.
Решението не подлежи на обжалване.

Т.Е. имаш шанс да спестиш три точки и да похарчиш някой лев.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Юни 2010, 20:56

:roll: Странно....

Анди, Изображение, би ли дал цялото решение, моля.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот astragon » 16 Юни 2010, 21:55

Да разбирам ли,че отърване от точките има,но от глобата-не?

Моля за още мнения и съвети.
Между другото порових се в нета и попаднах на интересна информация за използваната система за видеоконтрол TFR-1M (с нея ме засякоха),която оказва се не е лицензирана от Българския институт по метрология и при обжалване пред съда,позовавайки се на този факт,почти винаги пада наложената глоба.Но как да представя документ от БИМ,че уреда не е сертифициран от тях?
Някой с повече информация по този въпрос?
astragon
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 16 Юни 2010, 22:19

Юристите, и те са хора, в годишен неплатен отпуск са. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 17 Юни 2010, 00:13

astragon написа:Но как да представя документ от БИМ,че уреда не е сертифициран от тях?

системата за видеоконтрол TFR 1M, вече е одобрен тип за използване в Р. България от 24. 02. 2010 година
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 17 Юни 2010, 09:56

Скъпа, довечера ще ти изпратя цялото СР.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот assenov_g » 18 Юни 2010, 15:09

Не мисля че е нужно ти да представяш документ, че системата е одобрена.
Можеш да поискаш от съда да задължи КАТ да представи документи за метрологична заверка и типово одобрение - така нареченото "свидетелство за одобрен тип техническо средство".
На сайта на комитета по метрология има доста информация по въпроса.
assenov_g
Нов потребител

Мнениеот mishko1971 » 24 Юни 2010, 11:25

assenov_g написа:Не мисля че е нужно ти да представяш документ, че системата е одобрена.
Можеш да поискаш от съда да задължи КАТ да представи документи за метрологична заверка и типово одобрение - така нареченото "свидетелство за одобрен тип техническо средство".
На сайта на комитета по метрология има доста информация по въпроса.

Дори и системата да е одобрена, тя е на Сименс, а виждаме колко често се поврежда хардуерът и софтуерът на компанията, инсталиран за изготвянето на лични документи, но не виждам какво можем ние да направим по въпроса дали заснетото е напълно точно
mishko1971
Младши потребител

Назад към Административно право