начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Разходи по делото

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разходи по делото

Мнениеот todorkar79 » 28 Окт 2010, 12:08

Моля помогнете!
Как да процедирам ако съм актосъставител,в отпуск съм,явявам се на дело за обжалване на съставен от мен акт и съдията ми откаже разходи по делото(пътни)?
todorkar79
Нов потребител

Re: Разходи по делото

Мнениеот rim_konsul » 02 Фев 2011, 04:23

Взима се протокола от ЗАСЕДАНИЕТО и се пуска рапорт до Министъра или Директора на МВР за възтановяване на разходите по делото - посочва се размер и ако има доказателства някакви. до 30 дни ще се разпоредят по него.
rim_konsul
Потребител

Мнениеот nak111 » 21 Мар 2011, 22:30

Пускате си жалба до съответния административен съд.
Първо обаче трябва да сте сигурен,че в протокола е записано Вашето искане за изплащане на пътните разноски и респективно определението на съда с което искането ви е оставено без уважение. Твърде вероятно е вашето искане въобще да не е било записано в протокола, за това друг път като се явявате на дело предварително си напишете молба за заплащане на разноски и я депозирайте на регистратурата няколко минути преди да започне заседанието. Хубаво е да бъде в два екземпляра - единия ще остане в регистратурата, а на втория поискайте да сложат регистрационния номер. Втория екземпляр остава във вас.Така съда ще е длъжен да се произнесе с официално определение записано в протокола, което да можете да обжалвате.
Освен до Административния съд напишете жалба и до Инспектората към Висшия съдебен съвет. Така със сигурност този съдия друг път и през ум няма даму мине да ви отказва заплащането на разноските.
Като сте на работа пък и сте призован, можете да си пуснете молба за НЕПЛАТЕН отпуск на основание призоваванети ви, след което да искате съда да ви заплати възнаграждението и за загубения работен ден. В този случай към писмената молба трябва да приложите и копие на заповедта с която сте пуснат в отпуска и документ удостоверяващ размера на трудовото ви възнаграждение.
Последна промяна nak111 на 22 Мар 2011, 18:28, променена общо 1 път
nak111
Потребител

Мнениеот iva_sh » 21 Мар 2011, 22:43

напълно съм съгласна с коментара на nak111
явяването на свидетели по дела е в изпълнение на обществен дълг - свидетелят има право да поиска отпуск по чл. 213 от ЗМВР, вр. КТ. Този отпуск е неплатен за работодателя. Доколкото ЗАНН препраща към НПК свидетелят има право да поиска и да получи от съда заплащане на всички направени разноски които успее да докаже,както и възнаграждение за пропуснатия работен ден ако е бил в неплатен отпуск за явяване пред съд. Ако НП бъде потвърдено нарушителят ще бъде осъден да заплати на съда направените разноски вкл. за свидетели и вещи лица. Ако НП бъде отменено разноските остават за сметка на държавата, което в случая означава - за сметка на бюджета на органите на съдебната власт.
iva_sh
Потребител

Назад към Административно право