начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Промяна адрес на сграда ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна адрес на сграда ?

Мнениеот kirile » 02 Апр 2011, 18:08

Може ли някой да ми даде законовата норма , по която се променя адрес на сграда ?
УПИ е частна Общинска собственост с регулационен план от 1984 г. и според АКТ за частна Общинска собственост на УПИ с адрес : ул."Варна" 6
Сградата в това УПИ е етажна собственост. По молба на монзинството етажни собственици районната администрация е заличила адреса на сградата : ул."Варна" 6 и го е променила на : ул."Варна" 4
Може ли УПИ да е с един адрес , а сградата построена в него да е с друг адрес ?
Коя законова норма регламентира условията за промяна адрес на сграда и съответно с какъв акт ?
kirile
Потребител

Re: Промяна адрес на сграда ?

Мнениеот Гост. » 02 Апр 2011, 20:07

ЗМСМА- общински съвет:
чл. 21
т.18. приема решения за именуване и преименуване на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения, вилни зони, курорти и курортни местности и други обекти с общинско значение;

Пита се кой общински съветник е предложил изменението :lol: ( еле ако името съвпадне с вашия избраник става весело).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kirile » 04 Апр 2011, 10:50

Промяната е извършена от главния инженер на Районната администрация по молба на етажни собственици , без решение на Общински съвет. По този повод подадох писмено запитване до Районната администрация , която ми отговори , че промяната е станала по молба на етажни собственици , а цитираната от Вас законова норма се отнасяла за промяна на име на улица , а в случая е променен само номера на сградата , което било в правомощията на Районната администрация и не било нужно решение на Общински съвет.
Убеден съм , че това е своеволие на Районната администрация , но въпросът е как мога по съдебен ред да си потърся правата , като разполагам само с един абсурден отговор , а не с някакъв административен акт , който подлежи на обжалване по съдебен ред ? Моля и за мнението Ви дали съм прав или няма нарушение от страна на Районната администрация ?
kirile
Потребител

Мнениеот rts » 05 Апр 2011, 11:18

Може да има нарушение, но може и да няма - промяната на номера на сградата може да се е наложила поради дублиране на номерата на сгради на една и съща улица, или по други причини.
Запознайте се с преписката и се консултирайте, тогава ще решите дали имате основание да водите дело.
rts
Активен потребител

Мнениеот kirile » 06 Апр 2011, 11:43

Запознат съм с преписката. През 1984 г. влиза в сила регулационен план , с който от 3 броя маломерни ПИ - ул. "Варна" 2 ул. "Варна" 4 и ул. "Варна" 6 се образуват две УПИ като 1/2 от ПИ ул. "Варна" 4 се придава към ПИ ул. "Варна" 2 и 1/2 се придава към ПИ ул. "Варна" 6. Тоест при образуването на двете нови УПИ остават адресите УПИ 1 ул. "Варна" 2 и УПИ 2 ул. "Варна" 6 , а адрес ул. "Варна" 4 остава свободен. За този факт през 2009 г. имам издадено по моя молба удостоверение за адреса на сградата ул. "Варна" 6. След като запознах съседите с това удостоверение , те подали молба до Районната администрация и адреса бил сменен от главния инженер на ул. "Варна" 4. Между другото в акта за частна Общинска собственост на УПИ 2 издаден през 2007 г. пише че УПИ 2 е с адрес ул. "Варна" 6. Проблема възниква тъй като от общо 8 апартамента с НА от 1981 г. - в два броя НА е писан адрес ул. "Варна" 6 , а в шест броя НА е писан адрес ул. "Варна" 4 , като апартаментите са в една сграда с един вход в едно УПИ. Въпросът е законосъобразно ли по молба на съседите без решение на Общински съвет главния инженер от Районната администрация е променил номера на сградата ? Още повече че той не само е променил номера на сградата , но е заличил адрес ул. "Варна" 6 и заради това ми беше отказано да се регистрирам на този адрес , тъй като не съществувал , което считам определено нарушава мои права - по НА апартамента ми в който живея е с адрес ул. "Варна" 6 , а аз бях принуден да се регистрирам с адрес ул. "Варна" 4. Законосъобразно ли е УПИ 2 да е с адрес ул. "Варна" 6 , а сградата построена в него да е с адрес ул. "Варна" 4 ?
kirile
Потребител

Мнениеот rts » 06 Апр 2011, 12:15

Г-не, Вие самият пишете, че е имало нов ПУП-ПРЗ, съответно е имало фактическо несъответствие между административните адреси на апартаменти в една и съща сграда. Администрацията е направила поправката, за да отстрани това несъответствие, не виждам нарушение. Ако Ви е нужен документ за сделка, снабдете се с удостоверение за актуалния административен адрес на Вашия имот.
rts
Активен потребител

Мнениеот kirile » 06 Апр 2011, 15:57

Явно не четете детайлите. ПУП през 1984 г. и до подаване молбата от съседите през 2010 г. в Общината имота се води на ул. "Варна" 6. Главния инженер променя номера на сградата на основание молбата от съседите като заличава адреса , на който се води моя имот. Много добре знам , че при сделка мога да взема удостоверение за идентичност , но не е там въпроса.
Законосъобразно ли е главния инженер да променя адрес на сграда , без решение на Общински съвет ?
kirile
Потребител

Мнениеот hidden » 07 Апр 2011, 15:30

kirile написа:Коя законова норма регламентира условията за промяна адрес на сграда и съответно с какъв акт ?

Съответната наредба на общинския съвет. Няма закон, който да регламентира определянето/промяната на административния адрес.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kirile » 07 Апр 2011, 18:27

В наредбата пише , че адрес се променя с решение на Общински съвет , а в моя случай такова решение няма !?
kirile
Потребител

Назад към Административно право