начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Замяна на индийска шофьорска книжка с българска

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Замяна на индийска шофьорска книжка с българска

Мнениеот roshavi4ak » 31 Яну 2018, 11:45

Добър ден и благодаря за отделеното внимание.

Имам един приятел, който е индиец, женен за бъркарка, и живеещ тук в София от няколко години вече.

Той има индийска шофьорска книжка, с която е имал право да управлява първата една година тук. Въпросът ми е сега, след като тази една година вече е изтекла, той трябва ли да се явява на изпит тук в България за нова книжка (минавайки всички практични и теоретични изпити) или има някаква процедура за замяна на неговата книжка с българска?

Благодаря Ви за отговорите!

Приятен и усмихнат ден на всички,
Кръстьо Кръстев
roshavi4ak
Нов потребител

Re: Замяна на индийска шофьорска книжка с българска

Мнениеот doondie » 31 Яну 2018, 17:07

Привет,

От прочетеното в различни източници (проверка за замяна на шоф. книжка в сайта на DVLA, статия в сайта на СБА и справка в Закона за движение по пътищата) установих, че приятелят ти трябва да се явява на изпити, тъй като Индия не е страна по Конвенцията за движението по пътищата. Дали ще ходи на уроци по теория и практика вече той си преценява. Не знам как стои обаче въпросът с вземането на теоретичния изпит, когато явяващият се е чужденец и не говори български. Дано приятелят ти няма проблем с езика. Не мисля, че би му било излишно да отиде на курс по теория.

Поздрави и успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот jhoro » 31 Яну 2018, 18:27

doondie написа:Привет,
От прочетеното в различни източници (проверка за замяна на шоф. книжка в сайта на DVLA, статия в сайта на СБА и справка в Закона за движение по пътищата) установих, че приятелят ти трябва да се явява на изпити, тъй като Индия не е страна по Конвенцията за движението по пътищата. Дали ще ходи на уроци по теория и практика вече той си преценява. Не знам как стои обаче въпросът с вземането на теоретичния изпит, когато явяващият се е чужденец и не говори български. Дано приятелят ти няма проблем с езика. Не мисля, че би му било излишно да отиде на курс по теория.
Поздрави и успех! о/

Едно уточнение. Индия не е страна по Виенската конвенция за движение по пътищата от 1968 г., но Е страна по Женевската конвенция за движение по пътищата от 1949 г.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот doondie » 31 Яну 2018, 19:06

jhoro написа:Едно уточнение. Индия не е страна по Виенската конвенция за движение по пътищата от 1968 г., но Е страна по Женевската конвенция за движение по пътищата от 1949 г.
То пък и друга ли имало? За Виенската става дума. Другата от информацията тук излиза, че е приложена в ЗДвП, т.е. не променя отговора ми, но благодаря за уточнението. :wink:
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Административно право