начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Подновяване на книжка без контролен талон?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подновяване на книжка без контролен талон?

Мнениеот nedospal » 17 Яну 2011, 12:21

Законосъобразно ли е, за да ти подновят изтеклата книжка да поставят условие да нямаш висящи административно-наказателни производства? Според мене не е, защото не може да се обвързва административно-наказателния процес с една процедура по подновяване на книжка с изтекъл срок.
nedospal
Младши потребител

Re: Подновяване на книжка без контролен талон?

Мнениеот toni_sf » 17 Яну 2011, 13:42

А защо и в темата споменавате и контролният талон :D
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nedospal » 17 Яну 2011, 14:10

Защото контролният талон е в КАТ, заради съставен акт.
nedospal
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Яну 2011, 14:51

:wink: Те не се ли подменят заедно когато е изтекъл срока , смятам,че търсиш под вола теле, ако не си си платил акта ,само по съдебен ред може да си търсиш правата, ама ,ще ти е соленичко като гледам.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Яну 2011, 15:20

По принцип си е законосъобразно при издаване на новата книжка да ти искат и контролния талон - вижте си Наредбата за условията и реда за издаване на СУМПС. И аз имах такъв случай наскоро, добре са го измислили с цел да си посъберат доста неплатени глоби! За жалост - нищо не може да се направи, иначе няма да можете да си извадите нова книжка! Успех от мен!
Последна промяна nk7702n на 04 Фев 2011, 19:03, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nedospal » 17 Яну 2011, 17:03

Макар и да е написано в Наредбата за издаване на книжки не считам, че е редно и в съответствие с принципите на правото. Аз не съм виновен, че нямам талон. Той ми е взет от КАТ като доказателство, че съм извършил нарушение. Макар че според мене това, че КАТ ти е взел талона въобще не доказва, че съм извършил нарушение. Някой знае ли каква е санкцията, ако книжката ти е изтекла преди 2 години и шофираш с нея? На майка ми книжката е изтекла през 1984 г. и никой не я е наказал за това.
nedospal
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 17 Яну 2011, 21:00

nedospal написа:... Аз не съм виновен, че нямам талон. ...

:) Много наивно изказване. Може би полицията е виновна? Лошия чичко полицай, дето ви е взел картончето...
За какво ви е СУМПС, като нямате талон?
Талона ви е взет не като доказателство, а като начин да ви обозначат като "изчакващ наказание". Иначе как ще ви накарат да си платите глобата?
Ако карате с изтекла книжка, наказанието е като да карате без книжка. Ако не вярвате - пробвайте да минете границата с Турция с изтекъл международен паспорт. Аз разлика не виждам - нали на снимката сте си все вие... Но и граничарите явно са едни педантични досадници...
Наказанието е не че притежавате изтекло СУМПС, а че управлявате МПС с него. А ще има наказание само ако ви хванат, така че ... умната. Не че пътищата не са пълни с джигити, които никога не са имали книжка, но такава е системата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nedospal » 03 Фев 2011, 14:00

Подадох си заявлението за подновяване на СУМПС в КАТ чрез нотариус. Любопитно ми е какво ще направят господа администраторите.
nedospal
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 03 Фев 2011, 23:03

Ми к'во толкова да направят... Ще те вкарат в допълнителни разходи :roll: ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот iva_sh » 03 Фев 2011, 23:25

Чл. 159 ал. 2 (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) от ЗДвП
Не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите от него глоби
iva_sh
Потребител

Мнениеот nedospal » 04 Фев 2011, 10:13

iva_sh написа:Чл. 159 ал. 2 (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) от ЗДвП
Не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите от него глоби

В моя случай глобите не са дължими, защото не съм уведомен за тях от КАТ и съответно няма влязло в сила наказателно постановление.
nedospal
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Фев 2011, 23:14

може да са станали дължими по реда на чл. 58, ал.2 от ЗАНН - просто трябва да проверите.
iva_sh
Потребител

Мнениеот p_dyan » 01 Апр 2011, 12:23

Тъй като отнетия/'стар' да го наречем/ талон е в КАТ то те не бива да го искат от теб.
Редно е да ти издадат новата книжка, но без да ти дават новия талон, докато си уредиш въпроса с Акт/Наказ.постановление/, евентуално отмяна или потвърждаване.
p_dyan
Потребител

Назад към Административно право