начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Акт за неносене на лична карта

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт за неносене на лична карта

Мнениеот kris_345 » 26 Юни 2011, 14:45

Здравейте. Снощи късно вечерта пристигнах в София ( Студентски град ) и реших да отида да си взема закуска на 3 минути от вкъщи. По път минах да видя и приятели , които бяха седнали в едно кафе. Внезапно дойдоха няколко полицая , които искаха лични карти . Бях си я забравил и обясних поне на 3-ма от тях , че живея на 3 мин. и просто съм излязъл до баничарницата , предложих им да си я донеса , но те силно желаеха да ми напишат акт. Полицайката , която го съставяше , дори е объркала адреса ,на който живея ( не е по лична карта ) . Това е първият ми акт и бях малко некомпетентен. На място заради напрежението , въобще не го прочетох .Написала е че съм нарушил:
Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.
Когато ме попита :"имаш ли възражения" и аз съответно :" за кое, че не си нося личната карта ли ?" , тя ми отговори : " ПИШИ , ЧЕ НЯМАШ. НЯМА СМИСЪЛ. ПОПРИНЦИП ТРЯБВА ДА ТЕ ПРИБЕРЕМ И В РАЙОННОТО ЗА 24 ЧАСА.
Когато попитах колко е глобата друг полицай ми отговори , че е от 20 до 300 лв , но понеже ми е първо нарушение , ще е минималната.Аз обаче намерих следната административнонаказателна разпоредба :
Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:5. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.
Искам да попитам какви са опциите и правата ми ?Мога ли да обжалвам ? Глобата е от 20 до 300 или от 50 до 300 лв? При положение , че в акта адресът ми в София е объркан ( по лична карта живея във В. Търново ) къде ще получа съдебното решение и как ще разбера колко е глобата ми. БЛАГОДАРЯ !
kris_345
Нов потребител

Re: Акт за неносене на лична карта

Мнениеот andy70 » 02 Юли 2011, 16:00

Доколкото разбирам, при проверката е имало и Ваши приятели, които вероятно Ви познават.
Съгласно чл.62, ал.(2) от ЗМВР - Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.
Като форма на изпълнително деяние на нарушението са записали в акта, че при поискване от длъжностни лица не сте удостоверили своята самоличност. В случая е било възможно удостоверяването на Вашата самоличност по сведенията на Вашите приятели, с които сте били.
Ако Ви връчат НП с посочена друга форма на изпълнително деяние, а именно: че не сте представили български личен документ при поискване от компетентните органи, то това НП ще бъде незаконосъобразно и подлежащо на отмяна.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Re: Акт за неносене на лична карта

Мнениеот kris_345 » 03 Юли 2011, 01:44

Благодаря
kris_345
Нов потребител

Назад към Административно право