начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Мнениеот ubnt600 » 14 Дек 2017, 18:51

Здравейте,
днес получих съобщение в пощенската кутия да се явя в пощата, за да получа писмо.
Отидох в пощата, получих си писмото и какво да видя - вътре електронен фиш за превишена скорост за нарушение от 27.08.2014г в област Велико Търново.

Това не трябва ли да е паднало отдавна по давност?
Какво трябва да направя, за да не я плащам?
Изобщо, мога ли да не я плащам?

Ето пък какво излезе при справка в ел. портала на КАТ по номер на акт.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ubnt600
Нов потребител

Re: Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Мнениеот bvoykov » 14 Дек 2017, 19:43

В административнонаказателното производство има два вида давностни срокове - такива за образуване на самото производство и такива по изпълнение на наказанието. Последните почват да текат грубо казано едва след налагане на наказанието, а както е видно от справочната система на КАТ, електронният фиш е издаден на 24.11.2017 г., а е връчен на Вас едва днес за нарушение, което сте извършили на 27.08.2014 г. С други думи, за този вид давност не може и да става дума. По отношение на първия вид давностен срок - за образуване на административнонаказателното производство, или на по-разбираем език казано, за издаване на електронния фиш след извършване на нарушението, поне според мен са изтекли. В Закона за движението по пътищата не са упоменати изрично, но следва да намерят приложение давностните срокове по чл. 34, ал. 1, изр. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, които са 1 година от извършване на нарушението, когато нарушителят не е известен, и 3 месеца, ако нарушителят е известен. На това основание поне лично аз, без претенции да съм специалист в областта на административното наказване, виждам възможност за отмяна на електронния фиш. Единственият начин това обаче да стане е, ако го обжалвате пред съда. Съгласно чл. 189, ал. 8 ЗДвП имате срок до 28.12.2017 г. да решите дали ще обжалвате или ще плащате с отстъпка, но ако предпочетете първия вариант, мисля, че шансовете Ви са доста високи. Други варианти аз лично не виждам, но предполагам и по-компетентни колеги ще се включат в дискусията.
bvoykov
Потребител

Re: Глоба от електронен фиш за нарушение отпреди 3+ години

Мнениеот jhoro » 14 Дек 2017, 20:17

Има по-стара тема по въпроса - viewtopic.php?t=55607
jhoro
Активен потребител

Назад към Административно право