- Дата и час: 27 Ное 2024, 10:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблем с паспорт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
проблем с паспорт
Колеги,
Бихте ли ми отговорили на следния въпрос: кое е законовото основание за отнемане на паспорт/международен/ на лице, което е обявено за общонационално издирване? Питам, защото аз не намирам такова основание. Никъде в ЗБДС, нито в ЗМВР е уредена такава причина за отнемане на паспорта. Лицето, на което той е отнет, не е обвиняем, нито е осъждано. Просто пребивава в чужда държава, не възнамерява да се върне в България, а и давността за престъплението, във връзка с което срещу лицето е образувано следствено дело, изтича след 4 години.
Смятам да искам отмяна на заповедта за отнемане, но бих бил благодарен да видя преди това вашето мнение.
Доста /от около два дни/ рових законодателството, съдебната практика, но нищо не открих.
Бихте ли ми отговорили на следния въпрос: кое е законовото основание за отнемане на паспорт/международен/ на лице, което е обявено за общонационално издирване? Питам, защото аз не намирам такова основание. Никъде в ЗБДС, нито в ЗМВР е уредена такава причина за отнемане на паспорта. Лицето, на което той е отнет, не е обвиняем, нито е осъждано. Просто пребивава в чужда държава, не възнамерява да се върне в България, а и давността за престъплението, във връзка с което срещу лицето е образувано следствено дело, изтича след 4 години.
Смятам да искам отмяна на заповедта за отнемане, но бих бил благодарен да видя преди това вашето мнение.
Доста /от около два дни/ рових законодателството, съдебната практика, но нищо не открих.
- колега
Re: проблем с паспорт
Ако ползвате Сиела, вижте: ЧИНОВА, М. -" ПРАВНА СЪЩНОСТ НА ОТКАЗА ДА СЕ ИЗДАДЕ И ОТНЕМАНЕТО НА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАДГРАНИЧНИТЕ ПАСПОРТИ НА ЛИЦА, СРЕЩУ КОИТО Е ОБРАЗУВАНО НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО".
На 9 страници темата е наистина изчерпателно изчешана :)
На 9 страници темата е наистина изчерпателно изчешана :)
- случаен
Колега, не знам какво точно е положението с подзащитният ви, но основание може да е чл.75, ал.1, т.3 от ЗБДС "лица, на които е наложена забрана по чл. 153а от Наказателно-процесуалния кодекс, както и на осъдени на лишаване от свобода до изтърпяване на наложеното им наказание, освен в случаите по чл. 66 от Наказателния кодекс;". Може мярката му да е изменена или да е задочно осъден, всъщност вие знаете, какво е положението най-добре.
- Гери
Гери, няма никаква мярка. Подзащитния ми не е дори обвиняем, тъй като обвинение не му е повдигнато и предявено. Просто срещу него има образувано следствено дело, което с години не е пипано, а когато са го "пипнали" се оказало, че човекът е напуснал страната. Те го призовават, той не се явява. В крайна сметка го обявават за общонационално издирване, след което му отнемат паспорта, което не знам точно как е станало.
Мисля да подам молба да му бъде върнат паспорта. След като получа отказ /за което съм сигурен че ще стане/, да го обжалвам в съда с основание, че всъщност липсва основание за отнемане. Никъде /вече трети ден/ не намирам нищо по обявяването за общонационално издирване и връзката му с отнемане на паспорта. Явно от участниците във форума никой не е чоплил проблема, тъй като не получавам що годе задоволителен отговор.
Колега Случаен, препоръчаната от Вас статия отдавна ми е известна, но наистина е по вече отменен закон, което е от съществено значение в смисъл, че уредбата по новия закон е различна, доколкото става дума за процедури, както и за материалноправни основания. Наистина е добре тя да се чете и сега, защото напр. аз все още имам клиенти за отмяна на ограничения за издаване на паспорт, наложени по ЗЗП преди много години. Все пак благодаря за включването.
Мисля да подам молба да му бъде върнат паспорта. След като получа отказ /за което съм сигурен че ще стане/, да го обжалвам в съда с основание, че всъщност липсва основание за отнемане. Никъде /вече трети ден/ не намирам нищо по обявяването за общонационално издирване и връзката му с отнемане на паспорта. Явно от участниците във форума никой не е чоплил проблема, тъй като не получавам що годе задоволителен отговор.
Колега Случаен, препоръчаната от Вас статия отдавна ми е известна, но наистина е по вече отменен закон, което е от съществено значение в смисъл, че уредбата по новия закон е различна, доколкото става дума за процедури, както и за материалноправни основания. Наистина е добре тя да се чете и сега, защото напр. аз все още имам клиенти за отмяна на ограничения за издаване на паспорт, наложени по ЗЗП преди много години. Все пак благодаря за включването.
- колега
Колега, след като липсват правни норми се обърнете към правните принципи, т.е. задължението на правен субект да се яви пред съд, следствие и т.н. трябва де е посочено в нормативен акт. Всеки нормативен акт трябва да се основава на по-висшестоящ от него, в крайна сметка на Конституцията на Р България, чиито норми имат непосредствено действие. А в Конституцията на Р България са регламентирани задълженията на българските граждани, без да е регламентирано задължение за явяване пред съд и следствие. Затова пък има задължение за оказване съдействие при природни бедствия. дали пък явяването пред съд и следствие не е природно бедствие?
- 888
В процедурата няма голямо място за принципи. Точно тук трябва да се основаваме на буквата на закона. Не е правилно от общотеоретична гледна точка, още повече че в процесуалните закони изрично са уредени принципите на процеса. Но все пак най-добрата защита е именно чрез намиране на пропуск в дейността на правоприлагащия орган при извършване на процедурата.
Ако в закона пише, че паспорта се отнема при тези и тези основания, и никъде не пише, че се отнема при обявяване за общодържавно издирване, тогава ще трябва да го върнат на притежателя му.
Ако в закона пише, че паспорта се отнема при тези и тези основания, и никъде не пише, че се отнема при обявяване за общодържавно издирване, тогава ще трябва да го върнат на притежателя му.
- Иван
За отнемане на паспорта ли става дума или да не би Съдия-изпълнител да е наложил запор на международния паспорт? Проверете кой от кого е отнел паспорта.
- e
Proverihte li v sledstvenoto delo dali ima prizovka za prizovavane na liceto na poslednata mu adresna registracia? Ako ima takava , to prokurorut ima osnovanie, v suotv. po koj chlen e obrazuvano sledstvenotot delo, da naredi otnemane na pasporta.
A vashiat klient kak e razbral che ima takava zapoved sled kato oshte ev chujbina?
A vashiat klient kak e razbral che ima takava zapoved sled kato oshte ev chujbina?
- help
Има призовка на последния адрес. Разбрал е, тъй като в България живее в малък град, и близките му следят за положението, доколкото двора му е до техния, и полицията го е търсила и там.
- колега
Togava triabva da poluchite zapovedta s koiato se otnema pasporta i da ia objalvate. Ako vse oste ima vuzmojnost za objalvane. Ili/i da pusnete molba do suda za snemane na tazi miarka. Ili da napravite vsichko vuzmojno sledstvenotot delo da prikluichi po-burzo.
- help
Как да приключи следственото дело? Вие май не четете пълния казус. Следственото дело е спряно, понеже човека /пиша човека, защото той не е обвиняем/ го няма. Обвинение не е повдигнато и предявено. Делото е спряно до появата на клиента ми в страната. Не е наложена мярка по 153а. Просто исках да разбера, ако някой знае, дали има други основания за налагане на тази принудителна административна мярка-отнемане на паспорт, освен посочените в ЗБДС, и по-конкретно-дали обявяването за общодържавно издирване е такова основание. Ако да-къде го пише, защото всъщност аз нищо не откривам за това обявяване-само някакви наредби за лицата, които изтърпяват наказания в местата за лишаване от свобода. В ЗМВР няма нищо конкретно като основания.
- колега
Обжалвай наложената мярка-получи пълномощно и обжалвай пред съответния Окръжен съд.
Имах такъв случай.
Тъй като не му е връчвано-срока тече от научаването ...
Ако не е осъждан,не му е повдигано обвинение няма да имаш проблеми.
Имах такъв случай.
Тъй като не му е връчвано-срока тече от научаването ...
Ако не е осъждан,не му е повдигано обвинение няма да имаш проблеми.
- poul
- Младши потребител
Чл. 153а. (Нов-ДВ, бр. 70 от 1999 г.) (1) В д о с ъ д е б н о т о п р о и з в о д с т в о при обвинение за умишлено престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, прокурорът може да забрани на обвиняемия да напуска пределите на Република България, освен с негово разрешение.
Poneje ste na faza sledstveno delo /dosudebno proizvodstvo/ prokurorut ima pravo po tozi chlen da otneme pasporta na klienta vi. I poneje klientut vi ne e uvedomen, ne e mogul da obalva, no vupreki tova spored ZBDS tezi prinuditelni merki vlizat v sila vednaga, nezavisimo ima ili niama objalvane.
I pri men e stavalo taka.
Poneje ste na faza sledstveno delo /dosudebno proizvodstvo/ prokurorut ima pravo po tozi chlen da otneme pasporta na klienta vi. I poneje klientut vi ne e uvedomen, ne e mogul da obalva, no vupreki tova spored ZBDS tezi prinuditelni merki vlizat v sila vednaga, nezavisimo ima ili niama objalvane.
I pri men e stavalo taka.
- help
Zdraveite "kolega", imam problem s izdavaneto na pasporta mi. Namiram se v chuzbina. Vizdam che veche ste izcheli vsichko po vaprosa za spiraneto na pasport, taka che ako iskate da se razcodirate pred men, bih zelala da vi naema uslugite.
e- mail memy@telefonica.netколега написа:
> Колеги,
> Бихте ли ми отговорили на следния въпрос: кое е законовото
> основание за отнемане на паспорт/международен/ на лице, което е
> обявено за общонационално издирване? Питам, защото аз не
> намирам такова основание. Никъде в ЗБДС, нито в ЗМВР е уредена
> такава причина за отнемане на паспорта. Лицето, на което той е
> отнет, не е обвиняем, нито е осъждано. Просто пребивава в чужда
> държава, не възнамерява да се върне в България, а и давността
> за престъплението, във връзка с което срещу лицето е образувано
> следствено дело, изтича след 4 години.
> Смятам да искам отмяна на заповедта за отнемане, но бих бил
> благодарен да видя преди това вашето мнение.
> Доста /от около два дни/ рових законодателството, съдебната
> практика, но нищо не открих.
e- mail memy@telefonica.netколега написа:
> Колеги,
> Бихте ли ми отговорили на следния въпрос: кое е законовото
> основание за отнемане на паспорт/международен/ на лице, което е
> обявено за общонационално издирване? Питам, защото аз не
> намирам такова основание. Никъде в ЗБДС, нито в ЗМВР е уредена
> такава причина за отнемане на паспорта. Лицето, на което той е
> отнет, не е обвиняем, нито е осъждано. Просто пребивава в чужда
> държава, не възнамерява да се върне в България, а и давността
> за престъплението, във връзка с което срещу лицето е образувано
> следствено дело, изтича след 4 години.
> Смятам да искам отмяна на заповедта за отнемане, но бих бил
> благодарен да видя преди това вашето мнение.
> Доста /от около два дни/ рових законодателството, съдебната
> практика, но нищо не открих.
- anonimen
Не мога да разбера, как този човек е напуснал страната, като паспорта му е останал в ......където и да е? Трябва да е по влязла в сила присъда, ако е само свидетел не съм сигурна, че може да бъде обявен за общодържавно издирване. Може да длъжник в големи размери? За изземването трябва да има заповед вероятно подписана от началника на РПУ, потърсете я. По скоро може да помогне районния инспектор на квартала в който живее издирвания, тези документи не са никаква тайна.
- lisha
- Нов потребител
Г-н/г-жо анонимен,
Няколко пъти се опитах да пусна поща на посочения от Вас адрес, но всички бяха неуспешни.
Моля проверете адреса си!
При проявено от ваша страна желание можете да ми пишете на адрес:
maria_lukova@abv.bg
Няколко пъти се опитах да пусна поща на посочения от Вас адрес, но всички бяха неуспешни.
Моля проверете адреса си!
При проявено от ваша страна желание можете да ми пишете на адрес:
maria_lukova@abv.bg
- колега
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|