начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Подялба на таван след развод

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на таван след развод

Мнениеот georgi_mavrudov » 23 Окт 2023, 20:48

Здравейте,
ще съм Ви благодарен ако помогнете в изясняването на следния казус.
Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие.
Семейното им жилище е поделено с бракоразводното решение по следния начин:
- приземен етаж 100 м2 е разделен по равно.
- етаж 110 м2 е разделен - 70 м2 на майка ми и 40 м2 на съпруга ѝ.
Тавана не е описан в подялбата и след развода е разделен както етажа - 70:40 в полза на майка ми. Бившият ѝ съпруг иззидва преградна стена на тавана. Заедно със сина си построяват нова къща 80 м2, прилепена до старата, събарят неговата част от покрива на старата къща и правят нов общ.

Сега, 32 г. след развода, 13 г. след като е починал бившия съпруг на майка ми и 3 години след като почина и майка ми, сина му и негов наследник ми заявява, че тавана трябвало да се раздели по средата. А на мен ми се струва, че след като не е разделен тавана в бракоразводното решение би следвало да се приема за въздух над поделения етаж и, че правилно са го разделили на времето.
georgi_mavrudov
Нов потребител

Re: Подялба на таван след развод

Мнениеот hristev » 25 Окт 2023, 08:42

С бракоразводното решение навремето са се решили всички имуществени въпроси. С него реално е разделена тяхна собственост, респективно е прекратена съпружеската имуществена общност.

На всеки бивш съпруг съдът е присъдил реална част. След смъртта на бившите съпрузи, техните наследници наследяват цялата съвкупност от правата и задълженията им, респективно наследяват собствеността така, както е разделена навремето от Съда.

Да, детето на бившия съпруг на майка Ви може да иска каквото си прецени, но няма как да бъде удовлетоврен без ваше съгласие.

Горното е общ случай. За конкретен отговор - с документите и при адвокат. Такъв аз не мога да Ви дам, защото не знам този таван прилежащ ли е, делбата писмена ли е, устна ли е и прочие, и прочие.
hristev
Потребител

Назад към Съсобственост и делба