Здравейте,
Аз съм млад архитект с малко стаж и имам затруднения с проект. Нуждая се от съвет по изработването на проект за узаконяване. Ситуацията е следната:
Трябва да изработя проект за узаконяване на вече построента жилищна сграда с допълващо застрояване с дървена конструкция. В къщата остава само да се монтира санитария, да се боядиса и да се наредят мебелите. Фасадите, дограмата, стените, щранговете, окабеляването и покрива са готови.
Можете ли да ми кажете какви части трябва да съдържа проекта? Как да опиша точно заглавието и има ли нещо специфично в обяснителната записка, което трябва да се отбележи при такива случаи. Ако някой може да ми прати примерна записка на проект за узаконяване ще му бъда задължен!
Също така мога ли само с такъв проект и на тази фаза на завършеност на сградата да подам документи за привеждане в експлоатация?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 08:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус с проект Заснемане за узаконяване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус с проект Заснемане за узаконяване
Уважаеми колега ilstoyanov експонирайте същият въпрс въпрос във форума на КАБ бг. Колкото и открито да не уважавам институцията КАБ, това съвсем не значи че няма да Ви отговоря там, където също участват, колегите vdgg и bgarch. Няма смисъл да мъчим клетите юристи с проекти за узаконяване
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Посочете някакъв мейл адрес, и ще Ви пратя, каквото Ви трябва.
-
vdggbg - Активен потребител
И аз това му писах. Но очевидно просто си пита.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:И аз това му писах. Но очевидно просто си пита.
vdggbg написа:Посочете някакъв мейл адрес, и ще Ви пратя, каквото Ви трябва.
Смисълът на въпроса на питащия е не да се придобият знания, а да се проверят знания. Ако се сещате какво имам предвид.
-
Да ти кажа - все ми е тая кой и за какво ще ме проверява. Направи добро, па го хвърли в морето - нали така казват хората? И друго казват хората - насила хубост не става, така че...
-
На мен пък ми се струва смешно и наивно архитект, извършващ проектантска дейност за своя сметка и на своя отговорност, да задава точно такива въпроси. Поне дотолкова би трябвало да познава занаята. За каква помощ и съдействие тук може да става въпрос, това са фундаментални въпроси на дейността.
Не че това не е възможно, има много архитекти, получили диплома и съответно правоспособност (ОПП), които не знаят основни неща от занаята. Дори и най- простото- как се нагъва един чертеж до формат А4. При адвокатите не е така- необходим е някакъв стаж да понаучиш това- онова преди да влезеш в съда. При лекарите - също.
Не пледирам за нищо, просто се учудвам на реалностите в България!
Не че това не е възможно, има много архитекти, получили диплома и съответно правоспособност (ОПП), които не знаят основни неща от занаята. Дори и най- простото- как се нагъва един чертеж до формат А4. При адвокатите не е така- необходим е някакъв стаж да понаучиш това- онова преди да влезеш в съда. При лекарите - също.
Не пледирам за нищо, просто се учудвам на реалностите в България!
- bgarch
- Потребител
Не споделям съвсем мнението Ви, bgarch. На тези конкретни въпроси
трудно може да се намери отговор от друго място - освен от практикуващи колеги с повече стаж. Също така, въпросът за това необходимо ли е да се въвеждат в експлоатация строежите с акт за узаконяване (и, ако "да" - с какви точно документи) продължава да е доста спорен.
ilstoyanov написа:Можете ли да ми кажете какви части трябва да съдържа проекта? Как да опиша точно заглавието и има ли нещо специфично в обяснителната записка, което трябва да се отбележи при такива случаи.
трудно може да се намери отговор от друго място - освен от практикуващи колеги с повече стаж. Също така, въпросът за това необходимо ли е да се въвеждат в експлоатация строежите с акт за узаконяване (и, ако "да" - с какви точно документи) продължава да е доста спорен.
-
vdggbg написа:...трудно може да се намери отговор от друго място - освен от практикуващи колеги с повече стаж...
Точно това имам предвид и аз, колега vdggbg. Това се нарича натрупване на определен стаж, преди да излезеш самостоятелно на пистата. Затова дадох пример и с адвокатите и лекарите, и там е точно така, не всичко е написано 1:1 в някакъв нормативен акт, където да можеш да го прочетеш.
- bgarch
- Потребител
Именно заради това считам че някой се опитва да ни изпитваbgarch написа:На мен пък ми се струва смешно и наивно архитект, извършващ проектантска дейност за своя сметка и на своя отговорност, да задава точно такива въпроси.
след "ОПП" бих добавил и ППП.bgarch написа:....съответно правоспособност (ОПП), които не знаят основни неща от занаята. ....
-
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|