начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Отстъп от 5 метра - може ли гараж в него ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отстъп от 5 метра - може ли гараж в него ?

Мнениеот atanaskanev » 10 Фев 2024, 00:48

Здравейте.
Може ли да обясните смисъла на отстъпа от 5 метра в собствената ми земя от пътя, и дали мога да построя гараж в него ?
То всъщност не разбирам изобщо защо има такива отстъпи, и кому са нужни те, при условие, че комшиите са напълно съгласни да се строи в непосредствена близост. Моля обяснете защо, и дали е правилно да съществуват.
Пък при все, че сигурно над 95% от всички сгради в страната нямат такива отстъпи - защо ги налагат на останалите ?
Не е ли това вид кражба и директно нарушаване на частната собственост.
atanaskanev
Младши потребител

Re: Отстъп от 5 метра - може ли гараж в него ?

Мнениеот ivanov_p » 10 Фев 2024, 10:36

Отстъпите от улицата са от 0 до 15 м. Трябвало е да гледате какво купувате. Линията на застрояване /отстъп/ от 5 м. е най-масовия и се конкурира само когато линията на застрояване съвпада с имотната, т.е. строите без отстъп.
Дали може да направите гараж ще разберете от проектанта на сградата или в общината. По принцип може да стане ако:
останли са е плътност и Кинт;
комшията се съгласи на допълващо застрояване на границата на двата имота.
Тези неща обаче не ги решаваме тук и точен/относително/ отговор може да ви даде проектант след като се запознае с направеното досега.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 10 Фев 2024, 12:41

ivanov_p написа:Тези неща обаче не ги решаваме тук и точен/относително/ отговор може да ви даде проектант след като се запознае с направеното досега.

По-точно - главния архитект на общината.
Щото проектанта може да съобрази нещата, може и не. а ГлаДния архитект ще ги одобрява.

atanaskanev написа:Може ли да обясните смисъла на отстъпа от 5 метра в собствената ми земя от пътя, и дали мога да построя гараж в него ?

Съществуването и размера на въпросния отстъп е строго индивидуално за конкретното място.
Колкото до втората част - защо държите да е гараж (сграда)? Направете си паркомясто и го покрийте с някакъв навес - фотоволтаични панели например.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот atanaskanev » 10 Фев 2024, 18:44

Аз може да съм ви обидил нещо с предния си пост, но наистина и на двмаата ви благодаря и съм ви задължен.
Просто малко ми се объркаха нещата с парите и съм ни в клин ни в ръкав.
atanaskanev
Младши потребител

Мнениеот atanaskanev » 10 Фев 2024, 18:56

guest1 написа:Съществуването и размера на въпросния отстъп е строго индивидуално за конкретното място.
Колкото до втората част - защо държите да е гараж (сграда)? Направете си паркомясто и го покрийте с някакъв навес - фотоволтаични панели например.

Ами исках да го отлея на една плоча да стане красиво и функционално. Пък и искам топла връзка с гаража от къщата инак сегащното е чиста селтащина и краварщина. да се прецапва от гаража в къщата през двора.
Егаси свинщината. Все едно архитектите живеят в 20ти век в някое мангурско село, и са направили закона все едно някакви диваци с талиги живеят навред. Егаси.
Така и не разбирам защо трябва да се симулират някакви сгради като може от пътя да си влизам в гаража си в имота си. Не разбирам, честно.

Изображение
atanaskanev
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 10 Фев 2024, 21:12

atanaskanev написа:Аз може да съм ви обидил нещо ...

Може, ама не сте! За да ме обиди човек - трябва много, ама изключително много да се постарае.
И пак не е сигурно.

Няма да цитирам другия пост, но ще кажа:
Като гледам схемата - „топлата връзка“ не е проблем, просто зависи от разпределението в жилищната сграда.
Колкото до „закона и архитектите“ - проблемите не са в текстовете, а в тълкуването и прилагането им!

Целия живот в България е симулация - не е само вашия случай!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация