- Дата и час: 28 Ное 2024, 08:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Презаверка на Разрешение за строеж - ИАА?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Презаверка на Разрешение за строеж - ИАА?
В какво се състои презаверката по смисъла на чл.153 (3) - ЗУТ, на разрешение за строеж?
Дали в изписване текста "Презаверявам" върху самото Разрешение, с дата, подпис, печат?
Или в Заповед за презаверка на Разрешение за строеж, обявима на заинтересованите страни, и пр.
ЗУТ - Чл. 153. ...
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите, а за линейни обекти на техническата инфраструктура - ако в срок 10 години от влизането му в сила не е завършено строителството. Това се установява писмено от органа, който го е издал.
(3) Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
(4) При презаверяване на разрешението за строеж в случаите по ал. 2 и 3 се заплаща 50 на сто от предвидената такса по общия ред.
Дали в изписване текста "Презаверявам" върху самото Разрешение, с дата, подпис, печат?
Или в Заповед за презаверка на Разрешение за строеж, обявима на заинтересованите страни, и пр.
ЗУТ - Чл. 153. ...
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите, а за линейни обекти на техническата инфраструктура - ако в срок 10 години от влизането му в сила не е завършено строителството. Това се установява писмено от органа, който го е издал.
(3) Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
(4) При презаверяване на разрешението за строеж в случаите по ал. 2 и 3 се заплаща 50 на сто от предвидената такса по общия ред.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Re: Презаверка на Разрешение за строеж - ИАА?
Как се поправя, съответно - изменя един влязъл в сила ИАА? Дали пък в АПК не пише нещо по тоя въпрос?
-
vdggbg - Активен потребител
И аз съм на това мнение. То не е и мнение, а така си пише в АПК.
Ама една главна архитектка се е запънала като роднина на снимката ти, на мост ...
Ама една главна архитектка се е запънала като роднина на снимката ти, на мост ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Роднината, за да се запъне, винаги си има причина.
Нейната (на главната архитектка) каква е?
Нейната (на главната архитектка) каква е?
-
Ми, написала "Презаверявам", подписала се, подпечатала, дата сложила ... върху РС-то.
Няма лошо. До тук.
Ама скача на "Ти къв си бе", като я помолих да си пусне Заповед. Че е тегав обект, ще има разправии ...
Хм, там Петко е правил трасировъчен план на съществуваща сграда. Което също ме хвърли в тъча.
Няма лошо. До тук.
Ама скача на "Ти къв си бе", като я помолих да си пусне Заповед. Че е тегав обект, ще има разправии ...
Хм, там Петко е правил трасировъчен план на съществуваща сграда. Което също ме хвърли в тъча.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Съгласно чл.153, ал.2 от ЗУТ разрешението за строеж губи правно действие, когато:
1. В продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато
2. В продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите, като това се установява писмено от органа, който го е издал.
Но съгласно ал.3 на същия член строежите, за които РС е загубило действието си по смисъла на ал. 2, те могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж, като когато РС не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
От написаното по-горе следва, че законът не поставя условие да бъде издавана "нова Заповед", каквато гл. архитект изобщо няма компетентност да издава. Действията на гл. архитект с поставяне на дата, подпис и печат с текст "презаверявам" е достатъчно издаденото РС да се счита валидно, стига да са налице условията по чл.153 ЗУТ.
1. В продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато
2. В продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите, като това се установява писмено от органа, който го е издал.
Но съгласно ал.3 на същия член строежите, за които РС е загубило действието си по смисъла на ал. 2, те могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж, като когато РС не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
От написаното по-горе следва, че законът не поставя условие да бъде издавана "нова Заповед", каквато гл. архитект изобщо няма компетентност да издава. Действията на гл. архитект с поставяне на дата, подпис и печат с текст "презаверявам" е достатъчно издаденото РС да се счита валидно, стига да са налице условията по чл.153 ЗУТ.
-
Melly - Старши потребител
Тоест, да разбирам, че въпросната презаверка не е индивидуалнен административнен акт, а волеизявление и действие, част от производство по изпълнение на индивидуален административен акт? И, че подновяване правното действие на ИАА не е ИАА? Без възможност заинтересованите по ИАА страни да вземат отношение.
Искането за такава презаверка, таксата и констатирането го оставяме на страна.
Искането за такава презаверка, таксата и констатирането го оставяме на страна.
Последна промяна emilgrigorov на 22 Юли 2014, 19:55, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Тоест, да разбирам, че въпросната презаверка не е индивидуалнен административнен акт, а волеизявление и действие, част от производство по изпълнение на индивидуален административен акт? И, че подновяване правното действие на ИАА не е ИАА?
Бързо схващаш.
-
Дълбая, защото случаят е тегав, рисков, с много грешки до тук, и с вероятни последствия. Междувременно, допълних по-горе
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Стига дописва де.
Разглеждай казуса така: проект РС изпълнение.
Въпросната презаверка е отлагателно условие, от който момент текат сроковете по чл.67 ЗС и се проявяват последиците (чл.92 ЗС) от неупражняване правото на строеж.
Разглеждай казуса така: проект РС изпълнение.
Въпросната презаверка е отлагателно условие, от който момент текат сроковете по чл.67 ЗС и се проявяват последиците (чл.92 ЗС) от неупражняване правото на строеж.
-
emilgrigorov написа:Дълбая, защото случаят е тегав, рисков, с много грешки до тук, и с вероятни последствия. Междувременно, допълних по-горе
Предполагам.
-
Мели, благодаря
Предвид сезона, и като за начало, една виртуална биричка :
Предвид сезона, и като за начало, една виртуална биричка :
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Недейте, уважаеми любители на хубавата бира (колеги и съмишленици, тъй да се каже ) да лежите на тая кълка - презаверката на РС си е ИАА сама по себе си, поради много причини. Много, и разнообразни неща е възможно да са се случили междувременно - в момента разгрибам едни такива обори - нито е лесно, нито е ясно. Както и да е - желая успех на заинтересованите!
-
Мненията по темата, както обикновено, изпълват пространството Ин-Ян.
В случая , за мен, по-важното е, че официално съм поискал появата на такъв ИАА. Категорично и емоционално беше отказано. Топката е в ръцете на другия отбор.
Бирата - студена! , та като съм тръгнал, и за теб една, vdggbg
Наздраве!
В случая , за мен, по-важното е, че официално съм поискал появата на такъв ИАА. Категорично и емоционално беше отказано. Топката е в ръцете на другия отбор.
Бирата - студена! , та като съм тръгнал, и за теб една, vdggbg
Наздраве!
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Какво да ви кажа. И двамата сте ми симпатични, мислещи и можещи специалисти. Много важно е да не забравяте, че битка се печели с правилна стратегия от точно подбран екип.
-
Melly написа:... битка се печели с правилна стратегия от точно подбран екип.
+1
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
От хора завършили право - само че в СУ "св.Климент Оридски" - съм научил, че те обръщат сериозно внмание на чл.2 (1) АПК който гласи "Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго." и понеже чл.214 ЗУТ за ИАА установява друго, а РС е именно такъв ИАА,следва че РС въобще не може да бъде подведено под общите условия на АПК така че не би следвало да се пише
Би било хубаво ако и останалите юристи - не само завършилите "СУ Климент Охридски" вдяват по малко в тези нещица!
, следва че въобще не може да се издава заповед за удължаване срока на РС. До толкова до колкото в ЗУТ е употребена думата "презаварява" това е непълно достатъчно при спазване на останалите законови условия за да имаме легален по смисъла на чл.214 ЗУТ ИАА.emilgrigorov написа:То не е и мнение, а така си пише в АПК.
Би било хубаво ако и останалите юристи - не само завършилите "СУ Климент Охридски" вдяват по малко в тези нещица!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:От хора завършили право - само че в СУ "св.Климент Оридски" - съм научил, ......
Слаб "ученик" на слаб "учител" завършил СУ "св.Климент ОХридски". Научил си трънки и глогинки.
НЕ НАМ!!!
И хич не ми отговаряй, защото, ако си забелязал, епистоларните ти излияния могат да впечатляват всеки друг, но не и мен.
-
Емонски, въпросът по-скоро се свежда до това, дали РС представлява траен административен акт (с всичките му продължения), като в подновяването на правното му действие, едностранно от административния орган (констатиране, платена такса, презаверка, подпис, дата, печат), са допустими и без значение незнанието или бездействието на участник в административното производство по самият акт.
Или, напротив, презаверката представлява действие, с което се констатират нововъзникнали права. И подновяването (дори не и продължаване, тъй като е налице прекъсване) правното му действие, всеки следващ път, е ИАА. Със всичките им изначални процесуални права и задължения, на всички участници в административното производство по ИАА.
В случая чл.214 - ЗУТ няма значение.
В цялата ситуация опасенията ми са от евентуална, но вероятна, промяна в ръководството на ЮЛ - Възложител. И оспорване, породено от чисто селски чувства. С публични изобличения, знамена, раздиране на ризи и Матросовски героизъм.
Или, напротив, презаверката представлява действие, с което се констатират нововъзникнали права. И подновяването (дори не и продължаване, тъй като е налице прекъсване) правното му действие, всеки следващ път, е ИАА. Със всичките им изначални процесуални права и задължения, на всички участници в административното производство по ИАА.
В случая чл.214 - ЗУТ няма значение.
В цялата ситуация опасенията ми са от евентуална, но вероятна, промяна в ръководството на ЮЛ - Възложител. И оспорване, породено от чисто селски чувства. С публични изобличения, знамена, раздиране на ризи и Матросовски героизъм.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov Моля да ме извиниш, че вече за втори път използвам казаното от теб в лабораторен експеримент където изучавам поведението на юзъра произнесъл се непосредствено преди тебе. Разбира се и аз съм любител на бирата и при удобен случай ще почерпя, още повече че въпросният юзър реагира точно според очакванията ми. Към тебе нищо лично - просто така се случи!
Колкото до твърдението ти
Един "слаб ученик" е достатъчно тъп и упорит и продължава да твърди че презаверявянето на РС, когато то се случва при условията на чл.153 ЗУТ е отделен ИАА с всички последствия произтичащи от това и то именно ИАА по смисъла на чл.214 ЗУТ. Още повече че в един по ранен пост "дългоушко" съвсем правилно също го отбелязва. Отделен въпрос е дали презаверяването на РС се обжалва от лицата и по реда, по който се обжалва новоиздадено РС. Това може да ти го каже някой "отличник" от тези които не са завършили право в "СУ св.Климент О.ридски".
Не разбрах обаче какво отношение има
Колкото до твърдението ти
Не си прав!emilgrigorov написа:...В случая чл.214 - ЗУТ няма значение...
Един "слаб ученик" е достатъчно тъп и упорит и продължава да твърди че презаверявянето на РС, когато то се случва при условията на чл.153 ЗУТ е отделен ИАА с всички последствия произтичащи от това и то именно ИАА по смисъла на чл.214 ЗУТ. Още повече че в един по ранен пост "дългоушко" съвсем правилно също го отбелязва. Отделен въпрос е дали презаверяването на РС се обжалва от лицата и по реда, по който се обжалва новоиздадено РС. Това може да ти го каже някой "отличник" от тези които не са завършили право в "СУ св.Климент О.ридски".
Не разбрах обаче какво отношение има
, а колкото до "селските чувства" и изпълнения, ти си играч с практика и вече следва да си им свикнал.emilgrigorov написа:...промяна в ръководството на ЮЛ - Възложител...
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|