Имаме проблем при определяне на една от границите на имота. Преди две години беше закупен имот до нашия и новите комшии решиха да правят ограда и там започнаха проблемита. Нашия имот по нотариален акт е 1600кв.м, по кадастрална карта видях че е вписано че е 1704кв.м. Границата си съвпада по старата ограда, по кадастрална и другия вид гранищи си съвпадат( вървят точно една върху друга, а и съвпадат с старата ограда) но при измерване по метри излиза че комшията трябва да влезе от горната страна на имота с 1,6метра ,а ние трябва да вземем 0,8 метра от другата страна.По този начин се получава разминаване на границите по кадасрална карта.
Мога ли да обжалвам или какви мерки мога да взема отностно прекрояването на гранищата.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 02:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем при определяне на граница на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем при определяне на граница на имот
В Закона за собствеността има специален иск за определяне на граници. Съветвайте се с адвокат и той ще прецени съобразно документите как да ви защити.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
То е ясно че ще се посъветвам с адвокат, но ме интересуваше мнения по казуса а и каква е вераятноста в проценти за спечелване на дело( защото предполагам ще има такова).
- emilgeorgievstoianov
- Нов потребител
Вие сериозно ли...? Без да представяте документи...Пък и в проценти...emilgeorgievstoianov написа:...и каква е вераятноста в проценти за спечелване на дело( защото предполагам ще има такова).
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:В Закона за собствеността има специален иск за определяне на граници. Съветвайте се с адвокат и той ще прецени съобразно документите как да ви защити.
Той, този ред е за специални случаи. Все ми се струва, че соченият проблем на питащия не попада в тази специална хипотеза.
В останалата част от поста си прав, eurolinker.
-
Melly - Старши потребител
1. Колко "стара" е старата ограда,
2. Има ли все още остатъци от нея,
3. И съобразно тази старост, как се появяват, в годините, различните кадастри, регулационни планове ...
4. Предполагам, имате доказателства (стари скици, предходни нотариални актове, живи свидетели ...) и можете да си набавите допълнителни такива ("ръчни" скици от геодезическите измервания от времето на изработване на старите кадастрални планове, аеро-фото снимки от архивите на АГКК, копия от стари и нови регулационни и кадастрални планове, данни от кадастралната карта (ако има такава) ...
5. Не ми стана ясно, как съседът Ви реши, че точно границата с Вас му "изяжда" квадратните метри?
P.S. Подобни проблеми се появяват доста ... често.
2. Има ли все още остатъци от нея,
3. И съобразно тази старост, как се появяват, в годините, различните кадастри, регулационни планове ...
4. Предполагам, имате доказателства (стари скици, предходни нотариални актове, живи свидетели ...) и можете да си набавите допълнителни такива ("ръчни" скици от геодезическите измервания от времето на изработване на старите кадастрални планове, аеро-фото снимки от архивите на АГКК, копия от стари и нови регулационни и кадастрални планове, данни от кадастралната карта (ако има такава) ...
5. Не ми стана ясно, как съседът Ви реши, че точно границата с Вас му "изяжда" квадратните метри?
P.S. Подобни проблеми се появяват доста ... често.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Доколкото ми предстои подобен проблем се приемат за меродавни кадастъра и съществуващ калкан, но не и ограда. При изкоп за строеж се установява, че две огради на комшии са вътре в кадастралните очертания на имота и тадзорника каза директно да се бутат. Не го направихме, но едната, млезла около метър навътре, си падна сама в изкопа. Комшиите оврещяха всичко, само дето от ООН не извикаха проверяващи, но нищо не стана.
Сега се оказа, че калканът им на едно място е отдалечен от границата на 40 см., а на друго е влезнал в нашия имот на 60 см. От общината казаха, че няма да бутат готова сграда и трябва с комшиите да направим искане за ново градоустройство и промяна на границата. Аз като съвестен българин си я карах по съществуващото, но малко преди Кота 0 геодезията показа, че ако спазим 8 см. отстояние от калкана, на техните скици ще излезе, че сме влезнали в чужд имот и надзора ще спре строежа.
На тази база мисля, че ограда може да си сложите след заснемане и забиване на колчета, естествено ако не влезете в самоуправство, но ако има калкан или нещо установено ще трябва да коригирате граница.
Сега се оказа, че калканът им на едно място е отдалечен от границата на 40 см., а на друго е влезнал в нашия имот на 60 см. От общината казаха, че няма да бутат готова сграда и трябва с комшиите да направим искане за ново градоустройство и промяна на границата. Аз като съвестен българин си я карах по съществуващото, но малко преди Кота 0 геодезията показа, че ако спазим 8 см. отстояние от калкана, на техните скици ще излезе, че сме влезнали в чужд имот и надзора ще спре строежа.
На тази база мисля, че ограда може да си сложите след заснемане и забиване на колчета, естествено ако не влезете в самоуправство, но ако има калкан или нещо установено ще трябва да коригирате граница.
- ivanov_p
- Активен потребител
Това описание демонстрира пълно непознаване на материята от страна на общинските служители и от Ваша страна. Потърсете адвокат.
Кадастърът отразява факти. Не е безгрешен.
А регулационният план поражда отношения. Въз основа кадастъра. Които, след уреждането им, биват отразявани в кадастъра.
Кадастърът отразява факти. Не е безгрешен.
А регулационният план поражда отношения. Въз основа кадастъра. Които, след уреждането им, биват отразявани в кадастъра.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Потърсете адвокат.
Естествено! Вместо да дадем 1000 лв. за промяна на градоустройството на някой архитект и загубим 5-6 месеца ние с комшията ще отидем при адвокати и само срещу 4-5 хиляди на човек и 5-7 години дела ще решим проблема.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Потърсете адвокат.
Естествено! Вместо да дадем 1000 лв. за промяна на градоустройството на някой архитект и загубим 5-6 месеца ние с комшията ще отидем при адвокати и само срещу 4-5 хиляди на човек и 5-7 години дела ще решим проблема.
За разлика от Григоров, аз ще те оставя да тънеш в собствената си заблуда. По-лошото е, че въвеждаш в заблуда и вЪпросителя.
-
Melly - Старши потребител
По-добре опитайте с иновативни пастички.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgeorgievstoianov написа:....То е ясно че ще се посъветвам с адвокат, но ме интересуваше мнения по казуса а и каква е вераятноста в проценти за спечелване на дело( защото предполагам ще има такова).....
eurolinker написа:...Пък и в проценти...
emilgeorgievstoianov с пълно право питате за успеха на един вероятен съдебен процес, Така или иначе адвокатът който ще води процеса може да бъде сравнен със машина или някакъв вид апаратура. Надеждността на този вид апаратура зависи от неговата интелигентност, а кой адвокат ще изберете зависи от Вашата интелигентност. Има вероятност Melly да се окаже права че въпросът може и да не се отнася до исково производство, но макар и не във връзка с исково производство вероятността да стигнете до съд никак не е малка
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|