- Дата и час: 24 Ное 2024, 12:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ателие + 2 тавана = Жилище? Как?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Ателие + 2 тавана = Жилище? Как?
Здравейте!
Имам следният проблем, които нещо не ми дава мира непоследък:
Купих ателие (подпокривно ателие т.е. помещемие с хол, спалня, тоалетна/баня и кухня което се намира точно под полкрива. Няма плоча над тавана. Само въздушна възглавница). Към него предишния собстеник ми продаде и два тавана, които си имат отделни нотариални актове. Предишния собственик е бил купил двата тавана от съседите си и след това е бутнал стената между тях и ги е направил така на стая която е станала част от ателието (зазидал е външната врата водеща към таваните и е отворил вътрешна в ателието към тях).
Та!
Сигурно това е станало така да се каже - незаконно, защото ми каза че няма одобрен план от общината и т.н. Какво трябва да направя за да узаконя всичко?? Демек ателието и двата тавана да станат едно цяло жилище. Ще ми трябва ли съгласие от съседите? Ако ДА то от всички ли?? Може ли общината да ме глоби за такова ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ? Ако ДА то колко? Въобще как мога да ги оправя тия бакии и колко ще ми струва като пари и ядове??
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ НА ОТЗОВАЛИТЕ СЕ!!!
Имам следният проблем, които нещо не ми дава мира непоследък:
Купих ателие (подпокривно ателие т.е. помещемие с хол, спалня, тоалетна/баня и кухня което се намира точно под полкрива. Няма плоча над тавана. Само въздушна възглавница). Към него предишния собстеник ми продаде и два тавана, които си имат отделни нотариални актове. Предишния собственик е бил купил двата тавана от съседите си и след това е бутнал стената между тях и ги е направил така на стая която е станала част от ателието (зазидал е външната врата водеща към таваните и е отворил вътрешна в ателието към тях).
Та!
Сигурно това е станало така да се каже - незаконно, защото ми каза че няма одобрен план от общината и т.н. Какво трябва да направя за да узаконя всичко?? Демек ателието и двата тавана да станат едно цяло жилище. Ще ми трябва ли съгласие от съседите? Ако ДА то от всички ли?? Може ли общината да ме глоби за такова ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ? Ако ДА то колко? Въобще как мога да ги оправя тия бакии и колко ще ми струва като пари и ядове??
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ НА ОТЗОВАЛИТЕ СЕ!!!
- ivanivanov123
- Нов потребител
Re: Ателие + 2 тавана = Жилище? Как?
Лесно се купува "нещо", но понякога това нещо може да се окаже "НИЩО".
Съжалявам че охладих ентусиазмът ви.
Оставям ви в ръцете на "академиците" - те ще ви "начертаят розови облачета", което ще задоволи напълно вашето питане.
Съжалявам че охладих ентусиазмът ви.
Оставям ви в ръцете на "академиците" - те ще ви "начертаят розови облачета", което ще задоволи напълно вашето питане.
-
Melly - Старши потребител
Как така нищо!? Човека си е купил ателие +2 тавана.Melly написа:Лесно се купува "нещо", но понякога това нещо може да се окаже "НИЩО".....
Какви намерения има от тук нататък и дали знака на посоченото от него в заглавието равенство накрая ще му излезе е дълга сага, която е за друг форум.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
- probcho
- Активен потребител
Защо "НИЩО"? Melly ни мъ плаши тъй молъ та!
julyanvonemona в кой форум трябва да попитам?
probcho мерси за инфото. Ще прочета темата.
Ако някой все пак има точен отговор (процедури, пари, проблеми ако не стане, какво могат да направят от общината ако разберат че таваните са съединени в стая без разрешение и т.н.) много ще съм му или й БЛАГОДАРЕН!!!! Почва да ме хваща страх, че някой съсед един ден може да се оплаче безпричинно и просто не знам какво може да последва от това. Искам да съм подготвен!
julyanvonemona в кой форум трябва да попитам?
probcho мерси за инфото. Ще прочета темата.
Ако някой все пак има точен отговор (процедури, пари, проблеми ако не стане, какво могат да направят от общината ако разберат че таваните са съединени в стая без разрешение и т.н.) много ще съм му или й БЛАГОДАРЕН!!!! Почва да ме хваща страх, че някой съсед един ден може да се оплаче безпричинно и просто не знам какво може да последва от това. Искам да съм подготвен!
- ivanivanov123
- Нов потребител
Аз не виждам каква е нуждата да се вади нов НА, но един влязъл с гол задник в тръните, та всичко може. Някой извадил НА на тавани, друг не може, трети се чуди това дето не се продава как да го направи хол и т.н. Трай си! В правото най-важно е да не правиш нищо. Лесно се влиза в екшън, трудно се излиза, особено с ателие в подпокривно и два тавана в отделни нотариални актове.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p аз със сигурност ще си трая. Но най-малкото искам да разбера какво могат да ми направят от общината ако някой се оплаче че двата тавана са направени на стая, УЖ незаконно (само е бутана стената между тях). Това е заварено положение. Аз нищо не съм пипал, така го купих.
Та ще ги бутнат ли? Ще ги запечатат ли? Ще ме глобят ли? Ако ДА колко? Мога ли да обжалвам и т.н.
Та ще ги бутнат ли? Ще ги запечатат ли? Ще ме глобят ли? Ако ДА колко? Мога ли да обжалвам и т.н.
- ivanivanov123
- Нов потребител
Преди да са те натопили комшиите , подай заявление с приложен инвестиционен проект и документите за собственост за издаване на разрешение за строеж "Преустройство - промяна предназначението на ателие и два тавана в жилище" по чл.38 ал.5 от ЗУТ - по общия ред и без съгласието на съседите.
- kirile
- Потребител
kirile много благодаря за инфото!!!
Ама ако го направя и от общината ми кажат НЕ - няма ли да си навлеча повече неприятности? Общината вече ще знае че имам незаконно преустроена стая от двете мазета
Един приятел пък ми каза,че ще ми е нужно съгласието на всички в блока,защото стената между двата тавана уж била обща част и без съгласие на останлите собственици нямало как да я "превзема" туко така(??!?!?). Аз не мога да разбера как така е обща като имам нотариални актове за двата тавана, които са били преди това на двама съседи. Не означава ли това че половината от разделящата тогава стена е била на единия съсед, а другата половина на другия? Бе въобще ми иде да се гръмна опитвайки се да разбера законите. НЕЗАВИСИМО - ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА ДОБРИТЕ ХОРА ТУК КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА МИ ДАДАТ СЪВЕТ И ИНФОРМАЦИЯ!!! ДА ПРЕБЪДЕТЕ ДАНО!!!!!!
Ама ако го направя и от общината ми кажат НЕ - няма ли да си навлеча повече неприятности? Общината вече ще знае че имам незаконно преустроена стая от двете мазета
Един приятел пък ми каза,че ще ми е нужно съгласието на всички в блока,защото стената между двата тавана уж била обща част и без съгласие на останлите собственици нямало как да я "превзема" туко така(??!?!?). Аз не мога да разбера как така е обща като имам нотариални актове за двата тавана, които са били преди това на двама съседи. Не означава ли това че половината от разделящата тогава стена е била на единия съсед, а другата половина на другия? Бе въобще ми иде да се гръмна опитвайки се да разбера законите. НЕЗАВИСИМО - ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ НА ДОБРИТЕ ХОРА ТУК КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА МИ ДАДАТ СЪВЕТ И ИНФОРМАЦИЯ!!! ДА ПРЕБЪДЕТЕ ДАНО!!!!!!
- ivanivanov123
- Нов потребител
Не е много лесно да Ви се помогне по същество - в случая има много конкретика, която едва ли е възможно да се изясни в рамките на няколко поста във форума.
Първо трябва да изясните за себе си какво точно сте купил (имам предвид таваните) - самостоятелни обекти (например - складове), или тавански помещения, акцесорни към някое жилище или ателие в сградата. После трябва да видите как фигурират тези помещения в КК и КР - като самостоятелни обекти, или не фигурират въобще?
Във всички случаи, ако променяте предназначението им, ще Ви е нужно съгласие от ЕС и от непосредствените съседи на жилища в сградата (арг. от чл. 185 (2) от ЗУТ). Тук има и една особеност - ако таваните не са самостоятелни обекти - предназначението им по същество не се променя, и не е необходимо съгласие.
Що се отнася до онова, което е споменал приятелят Ви - не се притеснявайте, според текста на чл. 38 от ЗС "...общи на всички собственици са ... стените между таванските и избените помещения на отделните собственици" - в случая собственикът е един - Вие (нали така?).
Първо трябва да изясните за себе си какво точно сте купил (имам предвид таваните) - самостоятелни обекти (например - складове), или тавански помещения, акцесорни към някое жилище или ателие в сградата. После трябва да видите как фигурират тези помещения в КК и КР - като самостоятелни обекти, или не фигурират въобще?
Във всички случаи, ако променяте предназначението им, ще Ви е нужно съгласие от ЕС и от непосредствените съседи на жилища в сградата (арг. от чл. 185 (2) от ЗУТ). Тук има и една особеност - ако таваните не са самостоятелни обекти - предназначението им по същество не се променя, и не е необходимо съгласие.
Що се отнася до онова, което е споменал приятелят Ви - не се притеснявайте, според текста на чл. 38 от ЗС "...общи на всички собственици са ... стените между таванските и избените помещения на отделните собственици" - в случая собственикът е един - Вие (нали така?).
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg БЛАГОДАРЯ!!
Ами.....В Нотариалните Актове за двата тавана пише ТАВАНСКО ПОМЕЩЕНИЕ. Не ми е ясно туй самостоятелен обект ли се води или акцесорен към някое жилище. Ако е акцесорен - към кое жилище ще да е? Към моето или към предишните (т.е. към съответните собственици ПРЕДИ те да прехвърлят таваните на обственика от който аз купих ателието и таваните>? Таваните са били купувани поотделно от предишния собственик от двама от съседите му)
В крайна сметка изглежда аз мога да си пусна проект за промяна на предназначението на ателието и таванчетат БЕЗ да искам съгласие от съседите - така ли да го разбирам?
ОЩЕ ВЕДНАЖ - ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ! Извинявам се за правописните грешки, но пиша набърже и бегам защото съм затрупан от работа
Ами.....В Нотариалните Актове за двата тавана пише ТАВАНСКО ПОМЕЩЕНИЕ. Не ми е ясно туй самостоятелен обект ли се води или акцесорен към някое жилище. Ако е акцесорен - към кое жилище ще да е? Към моето или към предишните (т.е. към съответните собственици ПРЕДИ те да прехвърлят таваните на обственика от който аз купих ателието и таваните>? Таваните са били купувани поотделно от предишния собственик от двама от съседите му)
В крайна сметка изглежда аз мога да си пусна проект за промяна на предназначението на ателието и таванчетат БЕЗ да искам съгласие от съседите - така ли да го разбирам?
ОЩЕ ВЕДНАЖ - ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ! Извинявам се за правописните грешки, но пиша набърже и бегам защото съм затрупан от работа
- ivanivanov123
- Нов потребител
ivanivanov123 написа:В крайна сметка изглежда аз мога да си пусна проект за промяна на предназначението на ателието и таванчетат БЕЗ да искам съгласие от съседите - така ли да го разбирам?
Силно се съмнявам! Изясняване на фактическата обстановка в дадената ситуация е много важна!
Но...
- probcho
- Активен потребител
Ако има КК на населеното място, може без да ставате от компютъра да проверите дали са самостоятелни обекти, но силно се съмнявам да са. Що се отнася до продажбата на предишния собственик, тя е безпроблемна, дори и да не са били самостоятелни обекти, ако същият е имал такъв в сградата.
- sunrise
- Активен потребител
ivanivanov123 защо не уточните дали искате да обедините отделните по нотариален акт обекти или искате някяк си нещата да се "саморегулирт". Ако искате де ги обедините в един обект обърнете се към http://www.KAB.BG
-
julyanvonemona точно това искам да направя Но искам и да разбера какви са изискванията плюс какво може да се случи ако не го направя (и си трая),а и ако го направя ама то не стане (откажат ми от общината или не се съгласят съседите, ако въобще е нужно тяхното съгласие и т.н.). Демек - искам да си направя пълен боен план Към кого по точно трябва да се обърна в КАБ? Председателя на арх. колегия за моя район?
sunrise няма кадастър още в района Със сигурност предишните отделни собственици на таваните и сегашния са имали//имат самостоятелни обекти (апартаменти) в сградата.
probcho какво още да изясня? Кажете какво и ще дам още инфо ако е необходимо
sunrise няма кадастър още в района Със сигурност предишните отделни собственици на таваните и сегашния са имали//имат самостоятелни обекти (апартаменти) в сградата.
probcho какво още да изясня? Кажете какво и ще дам още инфо ако е необходимо
- ivanivanov123
- Нов потребител
ivanivanov123 В случай, че не Ви трябва да преобразувате ателието + двата тавана в жилище, от житейска гледна точка най разумното нещо е да си траете. Ако решите обаче да го правите,по принцип най-големият потенциален "препъни камък" са съседите. Общинарите и държавното чиновничество са преодолими!
1. Конкретиката в документите за собственост;
2 Техническите параметри на сградата където се намират имотите;
3. Параметрите на устройствената зона, където се намира сградата.
4. Възникването на непредвидими обстоятелства.
Насочих Ви към http://www.kab.bg защото на този сайт можете да намерите пълен регистър на колегите с ППП(пълна проектантска правоспособност) за цяла България. А за да осъществите сливането "три в едно" ще Ви е необходим такъв колега. Аз от няколко години нямам ППП. От кореспондиращите тук колеги препоръчвам vdggbg - за София и bgarch за централна и северна България.
не ви е необходим защото, както е казал фелдмаршал траф Хелмут фон Молтке (старщи) "Всеки оперативен план се променя след срещането главните сили на врага". За Вас тези главни сили са:пълен боен план
1. Конкретиката в документите за собственост;
2 Техническите параметри на сградата където се намират имотите;
3. Параметрите на устройствената зона, където се намира сградата.
4. Възникването на непредвидими обстоятелства.
Насочих Ви към http://www.kab.bg защото на този сайт можете да намерите пълен регистър на колегите с ППП(пълна проектантска правоспособност) за цяла България. А за да осъществите сливането "три в едно" ще Ви е необходим такъв колега. Аз от няколко години нямам ППП. От кореспондиращите тук колеги препоръчвам vdggbg - за София и bgarch за централна и северна България.
-
julyanvonemona БЛАГОДАРЯ!!
Вероятно ще си трая но много ми се щеше някой тук да ми каже какво е най-лошото,което може да се случи, ако някой съсед ме изпорти? Могат ли да ми запечатат стаята (т.е. таваните)?? Да ги СЪБОРЯТ?!?! Ако е само глоба - КОЛКО??
А! И вярно ли е,че само съсед може да ме изпорти?? Т.е. не може случаен човек (някой "приятел" например) да подаде жалба нали? Май термина беше ЗАИНТЕРЕСОВАН?
МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОТЗОВАЛИ СЕ ЗА ПОМОЩТА!!! Вдъхнахте ми малко спокойствие така да се каже
Вероятно ще си трая но много ми се щеше някой тук да ми каже какво е най-лошото,което може да се случи, ако някой съсед ме изпорти? Могат ли да ми запечатат стаята (т.е. таваните)?? Да ги СЪБОРЯТ?!?! Ако е само глоба - КОЛКО??
А! И вярно ли е,че само съсед може да ме изпорти?? Т.е. не може случаен човек (някой "приятел" например) да подаде жалба нали? Май термина беше ЗАИНТЕРЕСОВАН?
МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОТЗОВАЛИ СЕ ЗА ПОМОЩТА!!! Вдъхнахте ми малко спокойствие така да се каже
- ivanivanov123
- Нов потребител
Трайте си и ако някой съсед се опита да ви "топи" заовядайте пак!
-
Аз съм натопен от съседи и в момента обжалвам заповед за премахване на незаконен строеж. Може да сте сигурен , че ако си тарайкате като мен и си правите преустройството без разрешение , когато разберете , че сте натопен от съседи , ще бъде твърде късно.
- kirile
- Потребител
kirile, много се надявам вашият казус да е приключил благоприятно за Вас!
Всякаква информация по вашия случай би ни била много полезна за да знаем как да се подготвим и какви действия да предприемем за да не берем ядове.
Да разбирам ли, че Вашето мнение е ние веднага да започнем процедура по узаконяване + събиране на съгласия от съседите?
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА МНЕНИЕТО!
ПП. Поради някаква причина не мога да изпращам лични съобщения
Всякаква информация по вашия случай би ни била много полезна за да знаем как да се подготвим и какви действия да предприемем за да не берем ядове.
Да разбирам ли, че Вашето мнение е ние веднага да започнем процедура по узаконяване + събиране на съгласия от съседите?
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА МНЕНИЕТО!
ПП. Поради някаква причина не мога да изпращам лични съобщения
- ivanivanov123
- Нов потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|