начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Строеж на калкан при смяна на собственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строеж на калкан при смяна на собственик

Мнениеот jonjay » 27 Апр 2015, 19:24

Моля за компетентно мнение ако сте имали подобен казус или знаете директно отговора, което е най-доброто разбира се.
Казусът е следния: Има издадено РС през 2011 г. на името на съседа на моя клиент за свързано застрояване - в малък град е и предполагам за еднофамилна къща. Съседът сега е започнал реални строителни дейности като даже е премахнал оградата между двата ПИ. Моят клиент е собственик на единия от около година и ми каза, че не е давал съгласие за калкана. Следователно /подчертавам че утре ще ходя на място и нямам категоричен поглед върху нещата/ би трябвало предишният собственик на ПИ да е дал такова съгласие за да се издаде СР.
Питането ми е: При издадено СР /и влязло в сила разбира се/ при положение, че моят клиент, като нов собственик на съседния имот не е съгласен с калкана, може ли да се направи нещо?
Случаят е спешен и тъй като днес клиента ми постави въпроса, а утре пътувам да правя справки на място и евентуално да пускам жалби, не успях да прочета всичко написано по темите, за което се извинявам.
Относно свързанните въпроси: Какво предвижда ПУП? и Дали е започнал строителство през 3-те години от СР? за сега не ги коментирам, защото утре ще се опитам да ги уточня.
jonjay
Нов потребител

Re: Строеж на калкан при смяна на собственик

Мнениеот julyanvonemona » 27 Апр 2015, 20:19

Не при всички случаи законът изисква съгласието на съседа при свързано застрояване.Понеже съм архитект а не юрист и много тук считат че съм се намъкнал в тяхната локва, ако ви интересува мнението ми, пишете ми на лични.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Апр 2015, 21:30

Понеже Вие не сте си отворили личните съобщения ще отговоря отново тук.
По начало начинът на застрояване (свободно или свързоно- чл.21 ЗУТ)се задава с подробният устройствен план (ПУП) - Планът за застрояване (ПЗ), НО! само за ниско свързано застрояване се изисква съгласието на съседа (чл.21 ал.5 ЗУТ) са среднто и високо - не. ниското средното и високото застрояване се задават също с ПУП ( чл.23 ЗУТ. В отмененият ЗТСУ въбще не се зискваше съгласие на съседа, независимо каква по характер зграда се опира на калкан със съседа. Същевременно съгласно §6 ал.1 изр.2 ПР на ЗУТ подробните градоустройствени планове от времето на ЗТСУ са запазили действието си и при ЗУТ, така че не е изключено на вашият клиент да му е радзрешено да строи на калкан по запазил действието си план още от времето на ЗТСУ. Тези неща Вие следва да ги уточните как са в съответната община. Фактът, че има нов собственик е правно ирелевантен, защото режимът на застрояване (наачина и характера) е технико-устройствен режим и към на собствеността няма отношение. В този смисъл дори планът да е одобрен при действието на ЗУТ и да е предвидено ниско по характер свързано по начин застрояване застрояване, и предишният собствинк да е дал съгласието си по чл.21 ал.5 ЗУТ, то новия собственик го приема съществуващото положение и толкова.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jonjay » 28 Апр 2015, 07:51

Благодаря за отговора. Тези правила по отношение ниско и високо застрояване и начина на застрояването са ясни. Именно защото все още не знам какво предвижда ПУП, не исках да коментирам този въпрос на този етап. Питането ми беше единствено дали след издадено РС на съседа през 2011 г. и най-вероятно предишния собственик на нашия имот е дал съгласието си при одобрение на проектите, сега след като моя клиент е купил имота преди 1 година и не иска съседа да строи на калкан, може да възрази? И ако го направи дали съседът ще трябва да вади ново РС? Според мен тъй като е влязло в сила РС моят клиент си е купил имот при заварено положение и ще трябва да се съобрази с начина, по който е вече разрешено на съседа да строи, т.е. на калкан.
jonjay
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Апр 2015, 11:34

Не зависимо по коя от хипотезите - чл.21 ал.5 ЗУТ или РС въз основа на запазил действието си от времето на ЗТСУ план - дори и условно да приемам че РС на съседа е изтекло предвид някоя от хипотезите по чл.153 ал.2 ЗУТ, новото разрешение за строеж следва да се издаде без да се иска съгласието на съседа. Даденото от предишният съсед съгласие по чл.21 ал.5 ЗУТ, съответно режима на застрояване създаден със запазилия действието си подробен план от времето на ЗТСУ е неотменяем. Той лежи върху имота и не зависи от смяната на собствениците му! При тази постановка единственият и все пак малко вероятен изход зо клиента Ви - да не се строи на калкан - е опит да се измени действащият ПУП от свързано, към свободно застрояване. Това обаче е друга бира и не само една!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация