начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Електропровод минаващ през парцел

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Електропровод минаващ през парцел

Мнениеот slavitoto » 26 Фев 2016, 16:24

Здравейте,
Притежавам имот в град София, кв. Суходол с който не мога да направя нищо поради няколко причини. Първо преди няколко години се появи надземен електропровод почти през центъра на парцела. Второ, целия имот от към пътя (ул. Суходолска, на око около 100 метра лице) бе засипан с над 2 метра купчини пръст, а когато отидох до общината ми казаха с триста зора и обикаляне по стаите дръпнат настрани от служителка под секрет, че са направили някаква шмекерия и са изипали пръста там, освен това бил определен за зелени площи и по добре да не се занимавам. Консултирах се с геодезист да проучи парцела и той ми каза, че електропровода минаващ посредата ограничава(забранява) разрешението за стройтелство на почти целия имот, частта от към ВСУ "Любен Каравелов"(съседен имот) е определен за спортна площадка към ВСУ-то, а освен това има проект през имота да минава път(улица). Въпросът ми е мога ли да си търся правата за изместване на електропровода или за обещетение? Мога ли да предодвратя прекарването на път от там или да получа обезщетение? За това, че има купчини с пръст от към пътя? И за това, че от ВСУ-то са си харесали моя парцел за спортна площадка? /// Във каква държава живеем да не можеш да разполагаш с това което е твое?!
slavitoto
Нов потребител

Re: Електропровод минаващ през парцел

Мнениеот ivanov_p » 26 Фев 2016, 18:05

Въпросът ми е мога ли да си търся правата за изместване на електропровода или за обещетение?
Мога ли да предодвратя прекарването на път от там или да получа обезщетение?
За това, че има купчини с пръст от към пътя?
И за това, че от ВСУ-то са си харесали моя парцел за спортна площадка? ///
Във каква държава живеем да не можеш да разполагаш с това което е твое?!

Може да си търсиш правата, а дали ще ги намериш зависи от електропровода.
Може, но не защото някой ти е казал нещо на уше.
Ако са минали повече от 5 години откакто са ги разтоварили няма да могат да те хванат да ги плащаш, ползвай ги спокойно.
Ако мястото е хубаво е нормално да го харесат.
Не знам!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Фев 2016, 10:35

Нещо са ви подшушнали, за да Ви отпратят по живо - по здраво.

Имотът Ви попада в Зона Са2, и не е за озеленяване.

Зона Са2 - Допуска се застрояване само за спорт и атракции. До 50 % от нормативно определените паркоместа се осигуряват в подземни паркинг - гаражи. Две трети от озеленената площ е с висока дървесна растителност. Площта на откритите спортни съоръжения влиза в площта на усвояване. Предимно за обособени зони за спорт и атракции в извънселищни територии и в рамките на градските паркове. Допустима разгъната застроена площ - 0,15 от площта на имота (3330х0,15=499 кв.м РЗП), след урегулирането му. Предназначението позволява, примерно, застрояване с триетажна сграда - "Клуб по шах-мат с ресторант и места за настаняване", на 3 етажа по над 150 кв.м, плюс подземно - колкото си искате, не влиза в ограничителните параметри. Това е ориентировъчно :lol:

Електропроводът преминава в най-западната част на имота, и не е от съществено значение за разполагане на такава сграда.
Предвидената в източната част улица също не влияе особено.

По предназначение, имотът в момента е "Ливада", и за да се допусне строителство, ще трябва да заплатите такса за изваждане от земеделски фонд ( от порядъка на 15000 лева). Изготвяне и процедиране на ПУП би ви излязло не повече от 10 хиляди. За целта се обърнете към специалисти - архитект и геодезист.
Никой няма право да депонира строителни отпадъци или земни маси в имота ви. Потърсете си адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот slavitoto » 29 Фев 2016, 15:46

Благодаря за бързите отговори. Именно след консултация с геодезист се разбра, че най-големия проблем на имота е електропровода. Той ми изпрати скица от която става ясно, че електропровода минава почти през средата на имота и отстоянието на което не е разрешено да се строй "изяжда" над 90% от имота.
slavitoto
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Фев 2016, 17:34

Електропровод не означава нищо в случая, опънати жици, по които тече ток. Определяща е мощността на електропровода. Ако е до 20 КВ може да го закопаеш, след съответни разрешения, ако е 110 не можеш и не ти трябва въобще да строиш там, защото е вредно и трябва да живееш с шлемофон.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 29 Фев 2016, 20:43

Не става ясно кой е там от по-рано - електропроводът, или Вие...
Ако е електропроводът - имотът Ви е бил върнат / възстановен със съответните ограничения и сервитути...
Ако сте Вие - тогава проверете като как така електропроводът се е "появил" там без да усетите...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Фев 2016, 20:48

Според мен, допустимото застрояване от 499 кв.м РЗП, може да осъществите по много варианти. Има място.
Като допълнение към написаното по-горе, необходимо е геодезист да заснеме оста на трасето на далекопровода и крайните проводници. Сервитутът от крайния проводник е 4 метра (в зависимост от отклонението му при залюляване) и се определя от ЕСО (бул. "Гоце Делчев" №105), след представено от Вас геодезическо заснемане. В сателитната схема съм заложил около 5 метра. Показал съм и варианти за няколко едно-двуетажни сгради.
Зоната е Са2, и застрояването трябва да е съобразено с това предназначение, както писах в предишния пост.

Сателитен изглед на възможното застрояване
Изтегляте файлчето, и го отваряте с Гугъл ърт (с бутона "Отвори със")

НАРЕДБА № 16 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА СЕРВИТУТИТЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ
Последна промяна emilgrigorov на 29 Фев 2016, 20:53, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация