начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изграждане на навес против градушка с мрежа

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изграждане на навес против градушка с мрежа

Мнениеот stemse » 17 Май 2023, 13:59

Здравейте.
В имота ми има обособени паркоместа, които искам да покрия с мрежа против градушки. Един от проблемите е че паркоместата са на граница със съседен имот, в който на оградната стена е построен гараж и покривът му навлиза в моя имот. За да изградя този навес ще трябва да вдигна стълбове, но покривът на комшийския гараж ми пречи. Този гараж е от преди 2000 година с нов собственик от 2 години, а аз съм собственик от 2017г - и двамата купуваме имотите при вече построения гараж. Мога ли да ги накарам да променят типа на покрива си, защото е върху моя имот с поне 50 см и трябва ли да искам от тях съгласие за изграждането на този навес - нали те са стоили на калканната стена все пак?
Бих искал да знам правата си преди да говоря с комшията.
Благодаря за отговора.
stemse
Нов потребител

Re: Изграждане на навес против градушка с мрежа

Мнениеот ivanov_p » 17 Май 2023, 19:24

Не може да има чужд покрив във вашия имот. Калкан се строи по определен начин и представлява стена, която даже стига над покривите, за да пази от пожар. Говорете със съседа и е добре да се разберете, но правото е на ваша страна.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот probcho » 17 Май 2023, 19:48

Здравейте.
stemse написа:В имота ми има обособени паркоместа, които искам да покрия с мрежа против градушки.

Мрежата против градушки не представлява строеж.
stemse написа: Един от проблемите е че паркоместата са на граница със съседен имот, в който на оградната стена е построен гараж и покривът му навлиза в моя имот.

Принципно покривът не следва да навлиза в имота ви.
stemse написа: За да изградя този навес ще трябва да вдигна стълбове, но покривът на комшийския гараж ми пречи.

Навес не се покрива с мрежа против градушки!
stemse написа: Мога ли да ги накарам да променят типа на покрива си, защото е върху моя имот с поне 50 см и трябва ли да искам от тях съгласие за изграждането на този навес - нали те са стоили на калканната стена все пак?

Може да поискате навлизането да се премахне! Самият тип на покрива няма как да се променя (само в случаите, ако водите се изливат във вашият имот). Говорите със съседа по съответния въпрос! В случай на несъгласие от негова страна - жалба в съответната община. Не би следвало да се иска съгласие за покриване на съществуващо допълващо застрояване с допълващо (по височина и дължина)! Но след като опъвате само мрежа против градушки... е по-лесно!
probcho
Активен потребител

Мнениеот stemse » 17 Май 2023, 20:07

Благодаря ви за отговорите.
stemse
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация