начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проверка дали стара къща е законна преди покупка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проверка дали стара къща е законна преди покупка

Мнениеот yavoreo » 09 Яну 2024, 15:22

Привет, уважаеми!
Доста порових из форума, но не успях да се ориентирам.
Харесал съм къща за мен и семейството ми. Ситуацията е следната:
1. Къщата е строена 60-те години
2. 1998 е пристроена и надстроена, като за това има някаква строителна документация.
Понеже парите никак не са малко, как мога да проверя дали въпросната къща е законна и няма да има някоя изненада(глоба, предписание за събаряне и не знам какво още)
Преди сключването на договор за стоп капаро бях подведен, че има удостоверение за търпимост. В процеса на събиране на документите излезнаха скици, разрешително за строеж, обяснителни записки и др. документи, които ме насочват, че е започнал процес всичко да бъде изградено и съобразено със законодателството. Няма никакви документи удостоверяващи кога къщата е била построена, както и последващи акт14,15 и т.н. Разрешителното за строеж е изтекло, както и сроковете за презаверяване и доколкото се ориентирам няма как този процес да бъде завършен.
Къщата е била на един етаж 60-те години, в кадастъра са нанесени 2 етажа и описаното петно изглежда да е с големината на сегашното положение. Доколкото разбрах това е част от процеса по узаконяване, но не я прави законна.
Вариантите да е законна/почти законна:
1. Удостоверение за търпимост – явно няма как да има при наличие на разрешение за строеж
2. Разрешение за ползване или документ за степен на завършеност. Такива документи може ли да се търсят в годините от 1998-2005(предполагам тогава е завършена).
Основният ми стремеж е всичко да е законно и да водя спокоен живот, доколкото е възможно.
Възможно ли е да бъда измамен и има ли вариант, в който въпросната къща да бъде обект на покупко – продажба, предвид че няма документи, които да я узаконяват. Визирам дори да бъде заблуден нотариус, като не му бъде предоставена цялата информация и да си купя парцел само с незаконна къща? Какви документи да изисквам още за да бъде всичко съобразено със закона?
Благодаря на отзовалите се! Стана малко дълго, но съм много бос в тази област и ужасен, не искам да направя грешка за която да плащат децата ми. Ангажирал съм и адвокат.
yavoreo
Нов потребител

Re: Проверка дали стара къща е законна преди покупка

Мнениеот hristev » 09 Яну 2024, 17:40

Винаги ми е било непонятно защо човек ангажира адвокат, след това пише по форумите. Не мога да разбера.

От преразказ няма как да Ви се даде консултация.

Още повече - дори една къща да има удостоверение за търпимост, това пак не означава, че не подлежи на принудително събаряне. Много е лъзгава тази материя с търпимостта и събарянето. Наистина е обективно невъзможно да се даде съвет по преразказ. Успех.
hristev
Потребител

Мнениеот bozyo » 10 Яну 2024, 11:03

сам давате отговора на своя въпрос, но не го виждате:
yavoreo написа:1. Къщата е строена 60-те години
...
Няма никакви документи удостоверяващи кога къщата е била построена, както и последващи акт14,15 и т.н. Разрешителното за строеж е изтекло, както и сроковете за презаверяване и доколкото се ориентирам няма как този процес да бъде завършен.
Къщата е била на един етаж 60-те години, в кадастъра са нанесени 2 етажа и описаното петно изглежда да е с големината на сегашното положение. Доколкото разбрах това е част от процеса по узаконяване, но не я прави законна.
Вариантите да е законна/почти законна:
1. Удостоверение за търпимост – явно няма как да има при наличие на разрешение за строеж

може да има разрешително за строеж, но ако няма поне акт 14, строежът не е завършен. сам пишете, че е изтекло и не може да се презавери. законен строеж няма.

за строеж преди 1987 г. може да се вади удостоверение за търпимост. има нюанси кога е вадено удостоверението, но в повечето случаи то узаконява документалната каша към момента "някъде в 60-те".

yavoreo написа:2. 1998 е пристроена и надстроена, като за това има някаква строителна документация.
...
2. Разрешение за ползване или документ за степен на завършеност. Такива документи може ли да се търсят в годините от 1998-2005(предполагам тогава е завършена).

понеже това е след 1987 г., всичко зависи от "някаква". ако е недостатъчно "някаква", имате проблем с пристрояването/надстрояването. ако е достатъчно "някаква", най-вероятно нямате проблем. в последният случай имате и косвено доказателство за законност допреди пристрояването/надстрояването.

както вече бе казано, покажете документите на адвоката, който сте ангажирал. във форума и да хвърляме боб, и да гледаме на кафе, няма как да се разбере казуса. при желание може да теоретизираме и да си чешем клавиатурите, но можем и да не си ги чешем.
ако документите са недостатъчни, Вие или продавачът може да провери какви документи се съхраняват в общината и да получи преписи.
bozyo
Потребител

Мнениеот yavoreo » 11 Яну 2024, 16:44

Благодаря Ви! "Шубето е голям страх" - както казваше дядо ми. Позволих си да пиша тук в пристъп на паника, и в опита си да взема максимално информирано решение. Убедих се, че е доста сложен казус и с писанията ми по - горе няма да получа адекватен отговор, дано да имаме късмет в тази мъглява ситуация и да избегнем порочни практики(затваряне на очи) и банката и нотариуса да си свършат работата.
Желая Ви успех.
yavoreo
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация