начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

бла, бла, бла ......

Re: бла, бла, бла ......

Мнениеот Ex-pert » 12 Авг 2004, 13:15

Не съм специалист по данъчно право.
Считам, обаче, че въпросът за правната характеристика на задължението по чл.86 ал.1 ЗЗД е валиден за всички клонове на правото.
Присъединявам се към становището на Иван, лунатик и т.н., че чл.86 ал.1 ЗЗД регламентира обезщетение за забавено плащане (на парично задължение естествено), което обезщетение е съизмеримо със законната лихва за периода на забавата. Възможно е да бъде договорено обезщетение за забава в различен размер, чията база отново би била законната лихва (напр.: законната лихва х 2)но в този случай би се касаело до неустойка или вреда по чл.82 ЗЗД, в зависимост от съдържанието на клаузата.
Ex-pert

Мнениеот Ex-pert » 12 Авг 2004, 13:34

Нещо ми прекъсна net-а, затова продължавам..
Когато е предявена претенцията за обезщетение в общия исков процес, касае се за обективно съединен иск със самостоятелно правно основание и пр. Той може да бъде евентуален по отношение на главният иск, но може и да бъде предявен самостоятелно. Знам, че тези неща са общоизвестни, но се опитвам да обоснова становището си, че няма логика в данъчното право принципът да е различен. Т.е. обезщетението да е със същата правна характеристика и основание като главното задължение. Но може би просто ми е бедна фантазиятата относно волята на законодателя.
Ex-pert

Мнениеот m.a. » 20 Авг 2004, 03:06

za parvi pat mi e....imam seriosen problem..moje6 li da mi pomogne6?p.s.neznam koi sa ti kolegite.
m.a.

Мнениеот ipon » 22 Авг 2004, 19:14

Драги Гега, не ми еизвестно да има речник на българските думи в латинския език.
Но те уверявам,че има латинско-български речници,има и учебници по латински
позна,че имам и речник на чуждите думи,но там накава справка не може да се
направи.Познай защо.?
ipon
Потребител

Мнениеот gega » 23 Авг 2004, 09:05

Пак грешиш, Ипон! Провери що е мораториум и там ще ти даде изписано на латински терминчето:)))
gega

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство