начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

кой би ми отговорил?

кой би ми отговорил?

Мнениеот алекс » 22 Ное 2004, 12:07

КАКВО ТОЧНО ОЗНАЧАВА СЛЕДНИЯ ТЕКСТ ОТ ЧЛ382 ал1 взискателят има право в 7 дневен срок от съобщението да поиска да бъде обявен за купувач,в изплащане вземането му при цена равна на оценката.значи ли че той получава веща на цена каквато е нейната оценка без обаче да се изплати на съпруга недлъжник неговата 1/2 идеална част.например веща е на стойност 5000лв но тя е СИО и 2500лв от нея са за недлъжника.ако се възложи на взискателя то съпруга-недл. получава или не разликата от 2500? питам защото получих много объркващи отговори.благодарна ще съм око отговорите
алекс

Re: кой би ми отговорил?

Мнениеот 123 » 22 Ное 2004, 12:21

В случая е описана цялата недвижима вещ, но ще бъде продадена на публична продан само 1/2 от нея, като на основание чл. 26 (3) СК съпружеската имуществена общност ще бъде прекратена и съпругът недлъжник ще придобие 1/2 идеална част от нея, като тази квота той ще я притежава лично. Така че няма проблеми за съпруга недлъжник при публичната продан, но ще трябва да търпи чуждо на общността лице, като СИО се трансформира в обикновенна съсобственост.
123

Re: кой би ми отговорил?

Мнениеот алекс » 22 Ное 2004, 14:42

благодаря че се отзовахте но по първата част на въпроса не ми е пак ясно.Взискателя т.е този на който дължа парите ако след търга на който няма купувачи го поиска и му бъде възложен , за него ми е въпроса.той ще внесе цялата сума/напр8000лв/ и от нея 1/2/4000лв/ ще бъде върната на недлъжника за неговата идеална част или цялата сума /8000лв/утива за удоволетворяване на иска му.
алекс

Назад към Изпълнително и обезпечително производство