начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изпълнителен лист и прехвърляне на ТП на ЕТ

Изпълнителен лист и прехвърляне на ТП на ЕТ

Мнениеот BaTSali » 01 Дек 2004, 11:06

Колеги пред мен стои следния казус:
По гражданско дело с влязло в сила решение съм извадил изпълнителен лист срещу ответника ЕТ, не щеш ли по време на процеса, той взел че си прехврълил ТП на някакъв циганин и си прекратил ЕТ. В изп. лист е посочен старият ЕТ.
Съдия-изпълнителя ми отказва да образува изп.д. срещу двамата, нито срещу единия от тях. Иска да си обезсилвам изп. лист и да привличам новия ЕТ?!
Какво да правя, къде остана солидарната отговорност по чл. 15 от ТЗ и следващите?!
В изп. лист трябвало да пише и двамата длъжници?!
Помогнете
BaTSali

Re: Изпълнителен лист и прехвърляне на ТП на ЕТ

Мнениеот ins » 01 Дек 2004, 11:38

УВЕДОМЕНИ ЛИ СА КРЕДИТОРИТЕ запрехвърлянето и прекратяването?
ins
Младши потребител

Мнениеот BaTSali » 01 Дек 2004, 11:48

Не изрично, но впоследствие разбрахме
BaTSali

Мнениеот Mi-Lena » 01 Дек 2004, 12:54

Попитах те в чата, но ти не ми отговори, затова питам тук. Изпълнителният лист срещу ЕТ на основание чл.237 б."а" ГПК ли е издаден?
Mi-Lena

Мнениеот BaTSali » 01 Дек 2004, 13:12

Не изпълнителния лист е изваден след влязло в сила решение на Апелативен съд по общия ред
BaTSali

Мнениеот nikifor » 01 Дек 2004, 13:22

Има значение кога и как е прехвърлено ТП.
nikifor

Мнениеот BaTSali » 01 Дек 2004, 13:33

И какво е това значение
BaTSali

Мнениеот ins » 01 Дек 2004, 15:22

Чл. 16А ТЗ ал.(1) и (2)
ins
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 01 Дек 2004, 18:17

първо кога е станало прехвърлянето имам предвид ей това

Обезпечение на кредиторите
Чл. 16а. (Изм., ДВ, бр. 58 от 2003 г.) (1) Правоприемникът управлява отделно преминалото върху него търговско предприятие за срок 6 месеца. Срокът тече отделно за кредиторите на отчуждителя от датата на обнародване на прехвърлянето от съда по седалището на отчуждителя, а за кредиторите на правоприемника-от датата на обнародване на прехвърлянето от съда по седалището на правоприемника.
(2) В срока по ал. 1 всеки кредитор на отчуждителя или правоприемника, чието вземане не е обезпечено и е възникнало преди датата на съответното вписване на прехвърлянето, може да поиска изпълнение или обезпечение съобразно правата си. Ако искането не бъде удовлетворено, кредиторът се ползва с право на предпочтително удовлетворение от правата, принадлежали на неговия длъжник.

ако са минали 6 месеца от обнародването ами иди в съда и си направи заверен препис от договора с който е прехвърлено ТП , виж чл.15 ал.3 При прехвърляне на предприятие, ако няма друго споразумение с кредиторите, отчуждителят отговаря за задълженията солидарно с правоприемника до размера на получените права. Кредиторите на търсими задължения са длъжни да се обърнат първо към отчуждителя на предприятието .
ЕТ е прехвърлил предприятието като права и задължения за да го докажеш би следвало поне аз така мисля да предстваиш заверен препис от д-ра с който то се прехвърля и изп. лист .

Защо в ИЛ да пише и двамата длъжници точно преписа от д-ра за прехвърляне на ТП и обявата в ДВ ще го докажат /така мисля нямала съм такъв случай/
донна2

Назад към Изпълнително и обезпечително производство