начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

УФ

УФ

Мнениеот jenny_m » 11 Мар 2008, 11:36

здравейте, имам един проблем, ще съм ви мн благодарна , ако дадете мнение ....
приключихме делото със спогодба .. ответникът обаче не плаща .. сега искам да извадя изпълнителен лист, а съдията отказва ...
от архива ми казват -какъв изпълнителен лист като е прекратено делото ... а ние го завършихме със спогодба .. само че не помня съдията да ни е накарал да се подпишем под протокола накрая ... само се споразумяхме за следното - страните се спогодяват дължимата сума да се плаща на вноски по еди колко си лева - на всеки 14 дни, при забава с повече от една вноска - ищецът има право да прибегне директно към принудитгелно изпълнение ...
това беше ... а съдията вика-то е ясно че към принудително изпълнение може да се премине от тук натам винаги, дори и без да пишете "при забава може да се прибегне към принудително изпълнение" -
а сега отказва да даде изпълнителен лист .... без мотиви -само пише -да се предостави за справка ...
Последна промяна jenny_m на 12 Мар 2008, 17:00, променена общо 1 път
jenny_m
Потребител

Re: УФ

Мнениеот ivankavrakov » 11 Мар 2008, 17:53

jenny_m написа::roll: здравейте, имам един проблем, ще съм ви мн благодарна , ако дадете мнение ....
приключихме делото със спогодба .. ответникът обаче не плаща .. сега искам да извадя изпълнителен лист, а съдията отказва ...
от архива ми казват -какъв изпълнителен лист като е прекратено делото ... а ние го завършихме със спогодба .. само че не помня съдията да ни е накарал да се подпишем под протокола накрая ... само се споразумяхме за следното - страните се спогодяват дължимата сума да се плаща на вноски по еди колко си лева - на всеки 14 дни, при забава с повече от една вноска - ищецът има право да прибегне директно към принудитгелно изпълнение ...
това беше ... а съдията вика-то е ясно че към принудително изпълнение може да се премине от тук натам винаги, дори и без да пишете "при забава може да се прибегне към принудително изпълнение" -
а сега отказва да даде изпълнителен лист ....

и защо така не ни каза да се подпишем под спогодителния протокол ....................

:roll:

А Вие без адвокат ли водехте това дело и без адвокат ли постигнахте спогодба?
Ако е така веднага да си наемете адвокат, който да вкара ред в бъркотията.
Уф, не уф. Това е положението.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 15:20

сега вече два пъти повече УФ ........
от такива колеги
за които няма да коментирам нищо - те сами се излагат - не е нужно друг да ги обрисува и коментира ....
jenny_m
Потребител

Мнениеот mil_g » 12 Мар 2008, 15:56

Да се завърши дело със спогодба означава преди всичко формата на този договор да бъде спазена, защото тя е условие за действителност. Липсата на особено съществени реквизити на тази форма /подписи на страните/ означава липса на форма тоест договорът е нищожен. Ако такъв е случаят, ще трябва да заведете отново същият иск, като отвод за пресъдено нещо няма да може да бъде правен поради нищожност на спогодбата.
Има един стар лаф е "кьорав карти не играе"....твърде груб пропуск е това....
mil_g
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 16:14

иЗВИНЕТЕ, но не считате ли , ЧЕ Е ТВЪРДЕ ГРУБ ПРОПУСК И ЗА СЪДИЯТА , СЛЕД КАТО ИЗДИКТУВАХМЕ СПОГОДБАТА ,
ТОЙ ДА НЕ РАЗПОРЕДИ ДА БЪДЕ ПРИНТИРАНА И ДА НИ НАКАРА ДА СЕ РАЗПИШЕМ ПОД НЕЯ ???
АКО ТОЙ - СЪДИЯТА Е ДАПУСНАЛ ТОЗИ ПРОПУСК
НЕ Е ЛИ ВЪЗМОЖНО И ЕДИН АДВОКАТ, КОЙТО Е ВОДИЛ ТОВА ДЕЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ, КОГАТО Е ИМАЛ ЗАД ГЪРБА СИ САМО ЕДНА ГОДИНА СТАЖ, ДА НАПРАВИ СЪЩИЯ ПРОПУСК ...

мен наричате кьорава, а за него не казвате нищо ....
jenny_m
Потребител

Мнениеот mil_g » 12 Мар 2008, 17:36

Моля Ви , опазил ме господ да Ви наричам "кьорава".

Колкото до адвоката с едногодишен стаж - може би не е слушкал на лекциите по граждански процес :lol: :lol:

Но нищо - тъкмо сега адвокатът ще има възможност да си заработи допълнително хонорар за делото, което ще заведе за клиента си - всяко зло за добро дето се вика. :D
mil_g
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 17:38

все пак имам въпрос , на който не отговорихте

защо никой не коментира действията на съдията ??????????????????
jenny_m
Потребител

Мнениеот mil_g » 12 Мар 2008, 17:40

Мисля, че тези действия на съдията са много лоши.
mil_g
Потребител

Мнениеот georgimg » 12 Мар 2008, 17:44

когато говорите за спогодбата сте прибавили - " не помня". за да изчистите този момент изискайте делото и разгледайте всички материали от него. направете си копие от тези, които считате за важни за защита на тезата си , че е необходимо да ви се издаде изпълнителен иск. направете искането писмено. при отказ обжалвайте отказа, като се аргументирате с приложени копия от материалите по делото - спогодбата примерно. в отказа, ако желаете може да коментирате действията на съдията, за което лично не ви съветвам. успех
georgimg
Нов потребител

Мнениеот georgimg » 12 Мар 2008, 17:46

поправка - не изпълнителен иск , а изпълнителен лист. извинете ме.
georgimg
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 12 Мар 2008, 18:05

jenny_m написа:сега вече два пъти повече УФ ........
от такива колеги
за които няма да коментирам нищо - те сами се излагат - не е нужно друг да ги обрисува и коментира ....

Извинете, ако съм Ви засегнал, но така както сте задали питането се ми заприлича да сте не-юрист, а такива във форума колкото щеш. В противен случай нямаше да давам мнение и да се меря с колеги, които са много повече стаж от мен.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 18:08

на всички, които се подиграха , ще кажа :

и сигурно ще го изтрият отново

"ХВАЛА НА ВАС, БЕЗГРЕШНИТЕ, КОИТО ВИНАГИ, дори и съвсем в началото КАКВОТО И ДА СТЕ ЧУЛИ НА ЛЕКЦИИ - ВЕДНАГА СТЕ ПРИЛАГАЛИ И НИКОГА НЕ СТЕ ПРАВИЛИ ПРОПУСКИ" ОСАННА И АЛИЛУЯ

А на тези, които отговрориха нормално, без да се държат по подигравателен начин - БЛАГОДАРЯ ...
макар че съм пуснала писмено искане за изпълнителен лист .. върху която молба просто е написано - да се предостави за справка и нищо повече ..
но както и да е
ще намеря начин да се снабдя с ИЛ ...
jenny_m
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 18:25

АБЕ ???????????

ти вадил ли си изобщо такъв лист ........

Компетентен да разгледа молбата е първоинстанционния съд /състава, който е разгледал делото , а не КОЙ ДА Е СЪДИЯ...........

............ айде гледай първо себе си , после коментирай другите ........
Последна промяна jenny_m на 12 Мар 2008, 18:27, променена общо 1 път
jenny_m
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Мар 2008, 18:25

:cry: Темата е много показателна - вече адвокатите започнахте един другиго да се пращате "да ходи на адвокат"...
:cry: :cry: или да се упреквате, че не сте "слушкали на лекциите"... Остава да започнете и с това кой в кой университет е завършил....

:!: Ако спогодбата не е подписана от страните (дано все пак да е посдочено в протокола, че се спогаждат...) ине получите ИЛ - това си има значението на признание на вземането, защо не поискате (ако отговаря вземането на изискванията) от "новите животни" - заповед за изпълнение :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 18:46

и още нещо

няма съдии с три месечен стаж в РАЙОНЕН СЪД
jenny_m
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 19:02

благодаря на колегата, който ми е напомнил за заповедното производство
още вчера проучих тази възможност, но то се развива с участието на другата страна ..... а и касае извънсъдебните изпълнителни основания. ...

дори да пробвам така - това значи ново губене на време ... а ответникът ни е в чужбина ...

иначе в протокола ясно е записано, моето волеизявление, че сме постигнали спогодба в следния смисъл, след което следва подробно изложение на текста на спогодбата, както и потвърждение от другата страна, че е съгласна с така постигнатата съдебна спогодба и нейните условия ...
jenny_m
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Мар 2008, 19:27

jenny_m написа:благодаря на колегата, който ми е напомнил за заповедното производство
още вчера проучих тази възможност, но то се развива с участието на другата страна ..... а и касае извънсъдебните изпълнителни основания. ...
:shock: :?:
дори да пробвам така - това значи ново губене на време ... а ответникът ни е в чужбина ... :cry: това вече е проблем
иначе в протокола ясно е записано, моето волеизявление, че сме постигнали спогодба в следния смисъл, след което следва подробно изложение на текста на спогодбата, както и потвърждение от другата страна, че е съгласна с така постигнатата съдебна спогодба и нейните условия ...

След като нямате формата по чл.125 ГПК (отм.) нищо не става, а съдиите, както знаем за "лошо правосъдие" не носят абсолютно никаква отговорност... :wink:
Ако лицето не пребивава постоянно в чужбина и би се намерил някой, на когото да се връчи заповедта за изпълнение - това май ще ви е единственият шанс. "Извънсъдебни изп. основания" вече няма - нали така тръбят корифеите, които ни го нахендриха новия ГПК... заповед за изп. може да искаш за всичко, `що попада в чл.410 ГПК (нов)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 19:55

прав сте, просто аз под извънсъдебни изпълнителни основания - имам предвид всички, които не попадат под полето на действие на чл. 404 от ГПК /нов/ , а документи, сходни по характера си с посочените в чл. 237, б. "в" - "л" от ГПК (стар), които удостоверяват вземането на кредитора по ясен и безспорен начин.
jenny_m
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Мар 2008, 20:06

:lol: Навремето един съдия, мой състудент впрочем, "помогна" да сломим съпротивата на врага в една много тежка делба... приключихме я със спогодба... огромен текст, писах, потих се, мъчих се.... беше ми за втори или трети път да правя спогодителен протокол... :oops: 1994 г. беше май... Човекът, нали уж "мой човек" :wink: , проведе заседанието в кабинета си, пихме кафе, пушихме "по време на делото" :lol: :lol: Носех спогодбата на дискета, преправихме я още два-три пъти "по време на заседанието" и... след 5 или 6 години идват вкупом страните в канторката ми и ... :shock: :oops: :oops: ще ме бият, убиват и т.н. ... Ходили при нотариус да продават имота и той им казал "Ха ! Че тази спогодба нищожна, бря ?!" :oops: :oops: Имотът беше бивша фабрика с голям терен, реституирана възоснова на някакви акции на наследниците на бившите акционери... Бяха си извадили констативка по ЗВСОНИ на база заповедите за деактуване и пр. и... :oops: :oops: бяха си попрехвърлили взаимно някакви ид. части... преди делбата - та бяхме пропуснали да конституираме като съделители една две съпруги :oops: :oops: :oops:
Споделих това със съдията... той си спомни за делото, вдигна рамене и ми каза: "Ти нали затова си адвокат, да предпазваш съда от грешки, за да не увреди клиентите ти ? От мен какво повече би могъл да искаш - уйдисах ви тогава на всичките искания... да бяхте гледали, аз ли да ви мисля ?" :oops: :lol:

P.S. Този съдия всъщност май беше чел онази американска анкета (бях я пуснал навремете) - какво е "адвокат" :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 20:55

и аз си нося спогодбите на дискети вече от доста време ... чудя се дори дали вече не е по- удобно с флашче ...
jenny_m
Потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство