начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

сложен казус за млад адвокат

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

сложен казус за млад адвокат

Мнениеот pampers » 10 Сеп 2009, 19:27

здравейте,
имам следното питане към колеги с повече опит в тази област
въпроса е следния: търговско дружество Х организира конкурс за красота на местно ниво и подписва договор за изключително представителство с победителя в конкурса. До тук добре, проблема възниква, когато друга фирма използва снимките /направени без разрешение на победителя в конкурса, след като е подписан договора/ за реклама на свои стоки и услуги като ги публикува като част от своя реклама във вестници и списания, без да е имала разрешение за използването им.
питането ми е: при завеждане на иск как точто трябва да формулирам основанието на иска - чл. ...., ал. ... ЗАПСП
и освен имуществени мога ли да търся и неимуществени вреди
предварително благодаря за помощта
pampers
Младши потребител

Re: сложен казус за млад адвокат

Мнениеот ivan_lawyer3 » 10 Сеп 2009, 19:32

Първия ми сложен казус - бях сигурно на 3 месеца служба, беше във връзка със запор на акции - далеч по-просто от авторското право, но също сложно. Даваха ми съвет - разни колеги - от немай-къде - всеки изпитваше завист, че поемам дела.

Е, всичките съвети бяха с намалена интелектуална зависимост - акциите не се ревандикират, изобщо ето такива глупости.

Има доста конкретни отговори - но всичко зависи от конкретната обстановка.

А иначе - неимуществени вреди на търговско дружество - може, зависи.
ivan_lawyer3
Потребител

Re: сложен казус за млад адвокат

Мнениеот bastard » 28 Сеп 2009, 23:46

Според мен обхватът на обезщетението за вреди се простира само до имуществените вреди. Какво представляват неимуществените такива - болки, мъки, притеснения, страдание и т.н. Все душевни, емоционални състояния, неприсъщи на юридическо лице като правен субект. Това е общият случай. Ако намерите изрична законова разпоредба, подобно на чл. 631а ТЗ, може да претендирате и неимуществени вреди, макар че ми се струва малко вероятно.
bastard
Потребител

Назад към Интелектуална собственост