начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Из дебрите на българската бюрокрация...

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Из дебрите на българската бюрокрация...

Мнениеот jennypoul » 23 Яну 2009, 22:22

Здравейте !
Може би въпроса и обясненията ми ще Ви се сторят познати , тъй като доста хора са питали подобни неща,но аз имам един да го наречем "тъп" проблем.Бъдещият ми съпруг е еквадорски гражданин,който никога не е бил в България ,аз пък никога не съм изпращала декларация-покана и започнах да чета закона за чужденците , типовете визи ,краткосрочно,дългострочно и др.Оплетох се! Има изключително противоречащи неща или поне така изглеждат.Доколото разбрах , без значение дали той ще се ожени за мен ,това няма да му подпомогне да вземе виза "Д",единственото ,което му се позволява е ,многократно пребиваване за краткосрочен период,аз разбирам това като на всеки 3 месеца (или 6) той да се завръща в странта си и отново да кандидатства за виза.За мен е изключително глупаво,както той да се връща ,така и на всеки 6 месеца аз да плащам на държавата такси ,за да може то да си увеличава престоя.
Разрешение за постоянно пребиваване - могат да получат чужденците:две години след сключването на граждански брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец.

Какво да правим ние в този случай , струва ми се напълно НЕ РЕДНО да поставят българите (по гражданство и народност) наравно с постоянно пребиваващи чужденци , и условията по които моя бъдещ съпруг трибва да да пребивава ,да са същите като за чужденец решил да се жени примерно за чужденка .
Въпросите са ми следните ,той така или иначе ,ще дойде в БГ за 90 дни,след този срок за подновяване на визата , ще му дадът отново 3 или този път 6 месеца, след като вече ще имаме брак ?
Днес попълних декларацията-покана , но направих една грешка , поради нещо ,което изненада мен и него в последствие.Записах грешна година на раждане, но все още не съм му изпратила .Мога ли примерно в първия работен ден (понеделник) да се върна в тази дирекция "Миграция" и да помоля да направим поправката, разликата е само една година ,но все пак това прави поканата невалидна.Лошото е ,че бях притисната от служителката там , в самият документ има въпрос само за "Дата и място на раждане" и в скобки отдолу само "държава и населено място".та аз попълних само това , всъщност нотариуса подпечата тези данни.Но служителката на дирекцията ми съобщи с изключително нагъл тон "Няма ли да сложите кога е роден ".На моя отговор-"Да ,аз съм записала ,че е роден на 23.06, но там не е уточнено за година "
след което с ехидна усмивка ме запита "Няма година?!?", и ме накра да запиша , но аз направих грешка ,подмладих го с една година(поради обстоятелства от друг характер,въпрос на друга тема).Та поправима ли е моята грешка ,докато тази молба още не в сила и двата екземпляра са в Бг ,единият в мен ,а другия в дирекцията?
Налага ли се отново да ходя при нотариус , при условие ,че той се подписа и подпечата на верните данни ,а другото се случи ,след това?

И накрая един шеговит ,но и сериозен въпрос ..не ви ли се струва ,че тази държава нарушава нашите чисто човешки свободи и щастие.Почвам ,да се чувствам в един голям "Биг Брадър" в който има измислени правила ,задължения за нормалните данъкоплатци и никава отговорност на институциите! :|
jennypoul
Нов потребител

Re: Из дебрите на българската бюрокрация...

Мнениеот bratic » 31 Яну 2009, 15:48

Доколото разбрах , без значение дали той ще се ожени за мен ,това няма да му подпомогне да вземе виза "Д"

не е така. Нали брака е основанието за виза "Д" и за разрешение за продължително пребиваванеюю.
bratic
Младши потребител

Re: Из дебрите на българската бюрокрация...

Мнениеот popo45 » 23 Мар 2009, 02:16

Там е проблема. Виза Д-не се издава в България. Първо сключвате брак тук после той се връща вкъщи там чака 1-2 месеца за Д-виза, после обратно в БГ. И оттам молба за пребиваване и така........

С две думи луда работа.
popo45
Потребител

Назад към Гражданство