начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Спор за командироване на чужденец

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Спор за командироване на чужденец

Мнениеот zvezdomira » 07 Сеп 2009, 16:15

Здравейте на всички. Вие сте последната ми надежда. Спорим с моя началник относно командироване на чужденци в България. Има си НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА КОМАНДИРОВАНЕ НА РАБОТНИЦИ ИЛИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ ИЛИ НА РАБОТНИЦИ ИЛИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 45 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г. Но той твърди и спори с мен, че можело и по НАРЕДБА за служебните командировки и специализации в чужбина, която, обаче забележете е за БЪЛГАРСКИ граждани, отиващи в чужбина. Ха сега де! Как ли не обясняваме, че чужди лица не могат да бъдат командировани по наредбата за български граждани!!! Лицата, които той иска да командирова от държава Х тук (държавата е член на ЕС) нямат работодател, а са консултанти, които ще предоставят услуги в БГ, но нямат работодател, тоест упражняват т. нар. свободни професии. И така, как да стане? Горепосочената наредба важи за чужденци, командировани от работодател от съответната държава, а другата си е за наши граждани... Дано да ми отговори някой. Благодаря предварително на всички!
zvezdomira
Младши потребител

Re: Спор за командироване на чужденец

Мнениеот nikiboy » 07 Сеп 2009, 19:16

По смисъла на българските закони вече ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС НЕ СА ЧУЖДЕНЦИ !!! Тоест в който и закон наредба или друго пише "чужденец" това не важи за гражданите на ЕС.
nikiboy
Потребител

Мнениеот zvezdomira » 08 Сеп 2009, 09:14

Това, nikiboy логично, но тогава да разбирам ли, че ние можем да командироваме лице от страна в ЕС и да му плащаме командировъчни тук в БГ? Нещо не ми се връзва.... Лицето няма работодател в страната Х, а ние ще го викаме тук...
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 09 Сеп 2009, 11:25

zvezdomira написа:Това, nikiboy логично, но тогава да разбирам ли, че ние можем да командироваме лице от страна в ЕС и да му плащаме командировъчни тук в БГ? Нещо не ми се връзва.... Лицето няма работодател в страната Х, а ние ще го викаме тук...

така като гледам наредбата за която сте написали горе именно тя урежда командироването на чужденец у нас.
Просто според казуса например:
лице Х от Германия ще работи примерно в Еон България за срок от 1 година и по тази наредба си пише всичко. Естествено че няма да го командироват по наредбата за команд..... за българските граждани работещи в България.
Само не ми се връзва защо вашата фирма ще има отношение по командироването, като в случая него го праща чужда фирма тук, тоест тя урежда документи запалта отпуск и т.н.
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство