начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Издаване на констативен нотариален акт- възражение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издаване на констативен нотариален акт- възражение

Мнениеот snoopy2024 » 26 Юли 2024, 14:27

Здравейте,

имаме наследствен имот и преди седмица получихме от общината уведомление, че човек, който няма пряка родствена връзка и не е наследник на имота, е входирал молба за издаване на констативен нотариален акт. Наследниците отидохме в прилежащата община за входиране на Възражение в седем дневен срок, като ни беше отказано приемането на Възражение под претекст "работата е опечена, ние само Ви уведомяваме, че няма смисъл да се занимавате ..." . Последващо изпратихме по имейл към общината и кмета приложеното Възражение от наследниците, както и по куриер с обратна разписка.

Казусът обаче е следния - този имот се води на дядо ми по последно издаден нотариален акт, но за период от 10 години е ползван от въпросното лице. Не са се начислявали и данъци на нито един от наследниците за всички тези години, съответно са били плащани от въпросното лице. При получаване на Уведомлението разбираме от общината, че то е второ, а първо не сме получавали.

Бих се радвала на съдействие и съвети какво е редно да предприемем от тук нататък като действия по казуса.

Благодаря предварително!
snoopy2024
Нов потребител

Re: Издаване на констативен нотариален акт- възражение

Мнениеот nikodim77 » 26 Юли 2024, 15:24

Здравейте,
Първо и преди всичко, приемете съвета ми и незабавно се свържете с колега – адвокат!!!
Второ, доколкото си спомням в документите, които общината Ви е изпратила има данни за нотариусът, когото незабавно уведомете, че имате и ще имате възражения по предстоящото издаване на КНА. Последното ще накара нотариуса евентуално да премисли нещата, защото на никой мотариус не му се ходи по дела…
От общината не са имали право да откажат да входират (приемат) Ваш документ! Преценката дали да има произнасяне по него не е на деловодителя, а той е задължен да го приеме и предаде по компетентност...
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот snoopy2024 » 26 Юли 2024, 15:30

Благодаря Ви за бързия отговор.

Не, в приложеното съобщение няма информация за конкретен нотариус, а само, че е започнало административно произвоство за заверка на молба-декларация и издаване на удостоверение за снабдяване с констативен нотариален акт и че в 7-дневен срок можем да входираме писмени искания и възражения.
snoopy2024
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Юли 2024, 16:27

Това е някаква гяволийка, но може да Ви "превземат", трябва да се завед едело - но дали да се направи това, а да не се уточни в общината, че се води на Ваше име. Другото - което е - трябва да впишете Договор за наем - за да демонстрирате собственост.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 28 Юли 2024, 17:05

От сега се очертава дело с голямо надлъгване - кой е владял / не е владял имота...

Нищо ново под слънцето.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 28 Юли 2024, 17:31

nikodim77 написа:Здравейте,
Първо и преди всичко, приемете съвета ми и незабавно се свържете с колега – адвокат!!!
Второ, доколкото си спомням в документите, които общината Ви е изпратила има данни за нотариусът, когото незабавно уведомете, че имате и ще имате възражения по предстоящото издаване на КНА. Последното ще накара нотариуса евентуално да премисли нещата, защото на никой мотариус не му се ходи по дела…
От общината не са имали право да откажат да входират (приемат) Ваш документ! Преценката дали да има произнасяне по него не е на деловодителя, а той е задължен да го приеме и предаде по компетентност...

Доста такива дела са ми минали през главата и нещо не си спомням да са участвали и нотариуси. Нотариуса най-много да го викат в полицята за показания във връзка с някое неистинско саморъчно завещание.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Юли 2024, 18:20

Вие десет години не се ли поинтересувайте какво става с имота или поне защо не ви търсят данък? Знаехте ли за този имот?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Юли 2024, 18:53

teogeo написа:
nikodim77 написа:Здравейте,

Доста такива дела са ми минали през главата и нещо не си спомням да са участвали и нотариуси. Нотариуса най-много да го викат в полицята за показания във връзка с някое неистинско саморъчно завещание.

Не участват нотариусите. И кметът, заверил молбата-декларация не участва. Нотариусът констатира факт, след разпит на трима свидетели, посочени от кмета на общината. И естествено след представяне на писмени доказателства. Кметът удостоверява фактът, дали имотът е държавен или общински, тоест дали има съставени АДС/АОС. Понякога по-съвестните кметове отбелязват в удостоверението, че има данни за собственици. Понякога уведомяват собствениците, които имат наличен и известен в общината документ за собственост /което по скромното ми лично мнение е неправилно/. Спорът е между собствениците, които доказват пред съда кой, кога и как е владял, с какво намерение, период, дали владението и било самостоятелно или присъединено и тнт.

Тук важи правилото: Правото е за бдящите, не за спящите /поне така мисля/
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Юли 2024, 21:53

Здравейте отново,
След като teogeo е цитирал поста ми в цялост, е дал като коментар следното:

Мойте участия в производства по издаване на НА по обст. проверка („КНА”) не са доста, а само 7, н о в седмте процедурата беше една и съща.:
Първо отиваме при нотариуса, като в някои случаи се е налагало да посетим няколко (в по-големи общини с повече от един нотариус), с когото разговаряме, излагаме доводите си досежно желанието за КНА, и питаме дали би осъществил процедурата. Защо обикаляме и питаме? Защото не всеки е съгласен, именно поради това, че не му се разкарва по дела в последствие при оспорване на КНА.
Обикновено нотариусът, който даде съгласие да осъществи процедурата ни дава бланките – образци, които да входираме в съответната общинска администрация. Съответно при депозиране в деловодството на общината, винаги разбират, кой е нотариусът, при който ще се проведе тази процедура.
Ще допълня с отговори на нотариуси, отказали да издадат КНА:
Хасково: „Ооо не, не, после да ме викат по дела при оспорвания, не!"
Враца: „Известно Ли Ви е, че в последствие, ако някой оспорва, ще бъда въвлечен и да ме разкарват по дела?…"
Д. (малък град с един нотариус): „Не, защото при оспорване и аз ще имам неприятности…
(Последният все пак осъществи процедурата)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Юли 2024, 22:04

Привет, nikodim77. И е така и не е. Не им се разправя на някои, да не кажа, че ги мързи. КНА по обстоятелствена проверка са свързани с изготвяне на протокол с разпита на свидетелите, после самият КНА, организация със собствениците, после съхранението на КНА и протоколите е с по-дълъг срок, различен от "обикновените" нотариални дела, почти винаги нотариалните такси са мижави в сравнение с данъка. Накратко не им се занимава. Не ги викат по дела, но при спор съдът иска копие от нотариалното дело, разправия си е. За повече от 8 години от моя скромен опит в нотариални кантори един път не е ходил нотариус в съд по такива спорове.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот teogeo » 28 Юли 2024, 22:41

Никодимчо... момченце малко ... на 77 или набор 77...

Ако насрещната страна наистина е владяла имота 10+ години, знаеш ли колко й пука, че нотариусът няма да й извади констативка? Отделно ако не този - друг ще извади.

Самата констативка не топли и не храни. Като влезеш в съда, няма голямо значение имаш ли, нямаш ли... Доказваш си придобивния способ на общо основание.

Спри да пълниш форума с плява! Ако обичаш!
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Юли 2024, 22:55

Имах по-забавен случай. Една община бе решила на формалните основания в чл. 2 от ЗОС да си състави АЧОС за имот на моя работодател, щото решили, че си е тяхно. Успях да убедя съда, че имотът никога не е бил държавен, впоследствие общински на основание анализ на доказателствените документи и доказах давностно владение. Съдът отмени АОС и призна по отношение на общината, че имотът е наш. В случая АОС или КНА все едно. При спор, съдът се съобразява с доказателствата. И чл. 124 си е 124 ;)
Още по-интересни са споровете по реституционните дела, особено за бивши ниви.

По въпросът на питащият - считам, че дори и да възразите пред нотарито, той ако е решил, ще състави КНА по обстоятелствена проверка и после всеки ще доказва правото си на собственост в съда. Можете да предприемете действия, които демонстрират своене на имота, например да потърсите от другата страна наем, да го ипотекирате може би, ако имате документи за собственост, но все пак трябва да можете да докажете владение което не е прекъсвано...
Една консултация с адвокат няма да навреди, не с нотариус и не с познати и съседи. Търсете адвокат, който работи вещно право.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Юли 2024, 23:32

vili_spasova написа:
За повече от 8 години от моя скромен опит в нотариални кантори един път не е ходил нотариус в съд по такива спорове.

Привет Вили, опасявам се, че не съм разбран правилно, и това може би е поради това, че не съм се изразил така, че да бъда разбран… Аз също не знам да има нотариус, ходил по дела, освен един, който бе викан по ДП. В последствие по гр. дело бяха представени показанията на този нотариус, дадени по въпросното ДП, но той не се яви. (тя там кашата беше огромна...) В постовете си посочих само доводите на някои нотариуси, които отказват издаване на КНА.
teogeo написа:
...Отделно ако не този - друг ще извади.

Постът ми с "плявата", да не би да бе в друг смисъл…?!?
Да, не съм безгрешен, ако съм допуснал грешка! Но категорично не съм този, който пълни с плява форума!!! С моя отговор към питащата не съм я подвел към неправилни действия или правен съвет, в неин ущърб.

пп.
Не, не съм 77 набор, по-възрастен съм, но ще почерпя за „момченце малко” – трогнат съм!
nikodim77
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ