начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

Представителна власт на особен представител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Представителна власт на особен представител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Юли 2015, 14:41

Колеги, имам един въпрос: какъв е обема на представителната власт на особен представител, назначен по реда на чл. 47, ал.6 ГПК и конкретно: един такъв представител има ли право да сключва споразумение за прекратяване на брак по взаимно съгласие?
Личното ми мнение е отрицателно- по чл. 47, ал.6 представителството е привременно, за да може да продължат съдопроизводствените действия( основно и само заради това) до момента, в който самата страна не се яви лично, или не упълномощи изрично представител ( което, вярно може да не се случи никога), но пък се намират тъдява редица съдебни актове, където е допуснато, което обуславя извод, че властта му е идентична с тази, която би дала лично самата страна в едно изрично пълномощно по реда на чл. 34 ГПК.
Е, да де, ама пак не е така- участието на страните при развод, съгласно чл. 330 ГПК- лично ( вярно е, че ползвам изрични пълномощни, с нотариално удостоверяване на споразумението и прочее доказателства за липсата на страната), но все таки намирам, че особения има общи пълномощия, но няма представителна власт, както при изричното упълномощаване.

Несъгласни?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Представителна власт на особен представител

Мнениеот Melly » 29 Юли 2015, 14:53

Мисля, че няма власт да сключва споразумение за развод, ако не са му делегирани от страната изрично такива правомощия и същата да е в обективна невъзмжност (вкл. доказанелства) да се яви лично в о.с.з.
Не съм ровила в практиката, но това е мнение, продиктувано от принципа, че само страна по делото или упълномощен негов представител с конкретни права (в случая да сключи споразумение, а и не само това, а и текста на самото споразумение) може валидно да се разпореди с предмета на делото.
В хипотезата на назначен особен представител горното не намира приложение поради причина, че страната е в неизвестност - както за съда и за ищеца, така и за особения представител. Според мен.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Семейни казуси