- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
наследство
Баща ми дарява преди години ½ от наследствена къща на брат си. Имаме ли право да претендираме за дял от парената ½ идеална част и в какъв срок след смърта на баща ми
- sa
- Младши потребител
Re: наследство
Имате право. Размера зависи от това дали е накърнена запазената ви част, което от своя страна зависи колко преки наследници има баща ви-деца/респ. по право на заместване техните низходящи/ и съпруг. Освен това размерът зависи и от това какво получават наследниците извън подареното на чичо ви и по какъв начин-дали също са надарени, или по наследство-по закон или по завещание.
Дайте пълна информация за имуществата които наследявате, или са ви подарени от баща ви, кои са другите лица призовани да наследят.
Дайте пълна информация за имуществата които наследявате, или са ви подарени от баща ви, кои са другите лица призовани да наследят.
- Иван
Аз и брат ми наследяваме 1/3 идеална част от апартамент и вила 2/3 от тях са на съпругата му. Въпросния имот е селска къща
- sa
- Младши потребител
А чия собственост е другата 1/2 идеална част от селския имот? Наследявате ли и нея при същите квоти?
- Иван
Другата 1/2 от селския имот е на чичо ми. Той не е семеен и няма деца.
- sa
- Младши потребител
Явно нещо не стана ясно.
Разбрах, че 1/2 идеална част от селския имот е собственост на чичо Ви по дарение.
Другата 1/2 е била на баща ви, сега е ваша наследствена, така ли?
А като пишете "съпругата му", имате предвид съпругата на баща ви, която не е ваша и на брат ви майка?
Уточнете:
1.Кога е починал баща ви
2.Жива ли е майка ви, ако не-кога е починала
3.Кога баща ви е сключил нов брак/ако има такъв/ и има ли от него деца
4.Кога е подарена въпросната 1/2 идеална част
5.И в крайна сметка, защо смятате че вие с брат си имате 1/3, а "съпругата му"/чия?"-останалите 2/3 от апартамента и вилата?
Разбрах, че 1/2 идеална част от селския имот е собственост на чичо Ви по дарение.
Другата 1/2 е била на баща ви, сега е ваша наследствена, така ли?
А като пишете "съпругата му", имате предвид съпругата на баща ви, която не е ваша и на брат ви майка?
Уточнете:
1.Кога е починал баща ви
2.Жива ли е майка ви, ако не-кога е починала
3.Кога баща ви е сключил нов брак/ако има такъв/ и има ли от него деца
4.Кога е подарена въпросната 1/2 идеална част
5.И в крайна сметка, защо смятате че вие с брат си имате 1/3, а "съпругата му"/чия?"-останалите 2/3 от апартамента и вилата?
- Иван
Татко почина преди 8 месеца.
За селския имот - той е бил на дядо и баба. След тяхната смърт е на чичо и татко.
И татко дарява своята 1/2 на чичо. преди няколко години, приживе.
За апартамента и вилата. Баща ми има втори брак.Жена му притежава ½ от апартамента и вилата . Часта на татко се дели на три между нея мен и брат ми Или на нас се пада 1/3 от тези имоти
За селския имот - той е бил на дядо и баба. След тяхната смърт е на чичо и татко.
И татко дарява своята 1/2 на чичо. преди няколко години, приживе.
За апартамента и вилата. Баща ми има втори брак.Жена му притежава ½ от апартамента и вилата . Часта на татко се дели на три между нея мен и брат ми Или на нас се пада 1/3 от тези имоти
- sa
- Младши потребител
ако са накърнени с това дарение западените части на теб и на брат ти можете в 5 годишен срок от откриване на наследството да предявите конститутивен иск за възстановяване на тези зап части ,а може също така и в едно дело за съд делба да направите възражение но разбира се пак трябвя да е спазен посочения 5-петгодишен срок който е преклузивен
- boba-1
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|