- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се ползва чл.75 т. 4 от Закона на БЪЛГАРСКИТЕ ДОК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Може ли да се ползва чл.75 т. 4 от Закона на БЪЛГАРСКИТЕ ДОК
Там пише така:
Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и заместващите ги документи не се издават или издадените се отнемат на:
.....
4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина;
.......
При мен случая е точно такъв. Бивша половинка в чужбина и не плаща нищо. Има заведено изпълнително дело по този повод. Достатъчно ли е сега да подам молба до Съдия- изпълнителя и дали има шансове да се изпълни закона в тази му част?
Благодаря за отговорите.
Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и заместващите ги документи не се издават или издадените се отнемат на:
.....
4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина;
.......
При мен случая е точно такъв. Бивша половинка в чужбина и не плаща нищо. Има заведено изпълнително дело по този повод. Достатъчно ли е сега да подам молба до Съдия- изпълнителя и дали има шансове да се изпълни закона в тази му част?
Благодаря за отговорите.
- еййй_Не_казвам.
Re: Може ли да се ползва чл.75 т. 4 от Закона на БЪЛГАРСКИТЕ
Наистина, който е запознат много моля да каже!
По какъв начин се инициира и извършва налагането на принудителната административна мярка?
При мен случаят е подобен, с малката разлика, че бившият все още е в България, но имам сериозни данни, че възнамерява да "духне" скоро.
Осъден е да плаща издръжка от август 2002, и ги плащаше през месец-два, а от 2003 изобщо не е плащал, така че дължи суми вкл. от 2002 до 2004. Завела съм изпълнително дело, не че нещо се е случило по него досега ..... сега започвам и наказателно производство по 183 НК.
Предварително благодаря!
По какъв начин се инициира и извършва налагането на принудителната административна мярка?
При мен случаят е подобен, с малката разлика, че бившият все още е в България, но имам сериозни данни, че възнамерява да "духне" скоро.
Осъден е да плаща издръжка от август 2002, и ги плащаше през месец-два, а от 2003 изобщо не е плащал, така че дължи суми вкл. от 2002 до 2004. Завела съм изпълнително дело, не че нещо се е случило по него досега ..... сега започвам и наказателно производство по 183 НК.
Предварително благодаря!
- kukla
по мое мнение ако лицето е български гражданин може да поискате от съдия изпълнителя да уведоми граничните власти и да поиска налагане забрана за напускане на страната на бившия ви съпруг ,
ако лицето е в чужбина това ще може да се реализира при едно евентуално връщане в страната до тогава защо не опитате да получите издръжката от общината , при условие че бащата на детето се завърне някой ден то тогава ще трябва да върне парите ,които сте получили от общината
ако лицето е в чужбина това ще може да се реализира при едно евентуално връщане в страната до тогава защо не опитате да получите издръжката от общината , при условие че бащата на детето се завърне някой ден то тогава ще трябва да върне парите ,които сте получили от общината
- donna2
- Потребител
Мога ли аз лично да отида в полицията и да подам молба и доказателства, за налагане на мярка на бившия за неиздаване на паспорт или отнемането му и ненапускането му на страната на тия и тия основания?
Съдия изпълнителя го знам какво ще направи .... колкото е направил досега ... в една дума НИЩО. Да ме извинява съдийката еди-коя си, от еди кой си район, ама я мързи ... та не ми се говори. Все едно тая жена не е майка и няма деца ... абе нали не е нейното ....
Съдия изпълнителя го знам какво ще направи .... колкото е направил досега ... в една дума НИЩО. Да ме извинява съдийката еди-коя си, от еди кой си район, ама я мързи ... та не ми се говори. Все едно тая жена не е майка и няма деца ... абе нали не е нейното ....
- kukla
вие лично не съдия изпълнителя
ще трябва да напишете молба до съдия изпълнителя, с която да искате налагане на мярката по чл.75 т.4 от ЗБДС
ще трябва да напишете молба до съдия изпълнителя, с която да искате налагане на мярката по чл.75 т.4 от ЗБДС
- donna2
- Потребител
Ми то тогава на практика означава, че му дават на човека "прав път" да си излезе спокойно .... щото докато се размърда съдия-изпълнителя ... а все пак разпоредбите на чл.75, за разлика от чл.76, са императивни! защо се получава така?
- kukla
защото съдия изпълнителя е компетентния държавен орган в случая
вие все пак си пуснете молбата
вие все пак си пуснете молбата
- donna
- Старши потребител
Отговаря Ви, съдия-изпълнител от гр. Мездра. Няма абсолютно никаква пречка на съпруга Ви да му бъде наложена принудителната административна мярка по ЗБДС. За целта следва да подадете молба до съдия-изпълнителя да направи предложение до РДВР за налагане на тази мярка. Налагането на тази мярка се извършва от министъра на вътрешните работи или от упълномощено от него лице - най-често тава е съответния директор на РДВР. Заповедта на директора на РДВР следва да бъде мотивирана. По съществото си заповедта представлява индивидуален административен акт, който подлежи на обжалване пред съответния окръжен съд по реда на ЗАП. еййй_Не_казвам. написа:
>
> Там пише така:
> Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и
> заместващите ги документи не се издават или издадените се
> отнемат на:
> .....
> 4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са
> я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина;
> .......
>
> При мен случая е точно такъв. Бивша половинка в чужбина и не
> плаща нищо. Има заведено изпълнително дело по този повод.
> Достатъчно ли е сега да подам молба до Съдия- изпълнителя и
> дали има шансове да се изпълни закона в тази му част?
> Благодаря за отговорите.
>
> Там пише така:
> Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и
> заместващите ги документи не се издават или издадените се
> отнемат на:
> .....
> 4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са
> я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина;
> .......
>
> При мен случая е точно такъв. Бивша половинка в чужбина и не
> плаща нищо. Има заведено изпълнително дело по този повод.
> Достатъчно ли е сега да подам молба до Съдия- изпълнителя и
> дали има шансове да се изпълни закона в тази му част?
> Благодаря за отговорите.
- Цанко Минев
Според мен най-добрият вариант е да се изиска от съдия-изпълнителя да издаде на взискателя по изпълнителното дело СЪДЕБНО УДОСТОВЕРЕНИЕ, от което да е видно че има образувано изп. дело, на основание кое съдебно решение, от кои като взискател и кой е длъжника, размера на присъдената издръжка и за кое дете, а също и от кога не са постъпвали суми по изплънителното дело. Това съдебно удостоверение следва да се изпрати до РДВР /СДВР/ или Министерството на вътрешните работи от заинтересования /взискателя/ с една молба, а не да се чака от съдия-изпълнителя да уведоми тези органи служебно, защото я го направил, я не. Може да откаже с мотива че това не е изпълнително действие, а принудителна административна мярка и не влиза в неговите правомощия и т.н. Затова самото заинтересовано лице би следвало да действа с молба до съответните органи, като поиска да упражнят дадените им правомощия и наложат мярката спрямо длъжника, но трябва да се посочи и неговото местонахождение ако се намира в чужбина.
- Yuliyan
Това имах предвид, съдия-изпълнителя я го направил, я не. Че той издръжката не събира, камо ли други действия да прави, абе аман от простотии под небето.
- kukla
А възможно ли е мярката по този закон да бъде наложена докато лицето пребивава в чужбина? Работата е там, че родителя ще се върне за около 10 дни през месец май и след това пак ще напусне страната. Ако чакам да влезе в България и след това предприема действия ( молба до Съдията, съответно писмо до РДВР, изготвяне на заповед и т.н...) това означава поне 10-15 дена докато трае цялата процедура. През това време лицето ще напусне отново страната и цялото бягане ще си остане напразно. Как да постъпя?
- Не_казвам
Напълно възможно е. Дори според мен не е необходимо да посочвате къде е в момента. Ще посочите постоянния му адрес в България, на който ще му се изпрати копие от постановлението за налагане на ограничение. Като си дойде още на границата ще му отнемат задграничния паспорт. Извън това, обаче, напишете си една молба чрез Съдия изпълнителя до общината за изплащане на присъдената Ви издръжка от там. Често пъти има успех. За Вас е важно да си получите парите все пак, независимо от кого.
- maria01
- Потребител
Аз пак питам, явно не мога да се примиря: Искането до полицията за налагането на мярка за ненапускане на страната поради неплащане на издръжка само от съдия-изпълнител ли може да се направи?
- kukla
Не - по-добре го направете вие направо до полицията. Не се занимавайте със съдия-изпълнителя. Докато мине молбата ви на доклад при него, докато я разгледа и се чуди дали да изпрати такова писмо до полицията, дали да откаже, ще мине доста време. Затова според мен изпратете си вие направо такъв сигнал до полицията. Във всички случаи мисля че реакцията от там ще е по-бърза.
- Yuliyan
Не става тъй както си мислите. От полицията получих доста бърз отговор в който се казва, че трябва да има писмо от Съдия-изпълнител. Верно бърза реакция, но за съжаление с отрицателен отговор.
Yuliyan написа:
>
> Не - по-добре го направете вие направо до полицията. Не се
> занимавайте със съдия-изпълнителя. Докато мине молбата ви на
> доклад при него, докато я разгледа и се чуди дали да изпрати
> такова писмо до полицията, дали да откаже, ще мине доста
> време. Затова според мен изпратете си вие направо такъв
> сигнал до полицията. Във всички случаи мисля че реакцията от
> там ще е по-бърза.
Yuliyan написа:
>
> Не - по-добре го направете вие направо до полицията. Не се
> занимавайте със съдия-изпълнителя. Докато мине молбата ви на
> доклад при него, докато я разгледа и се чуди дали да изпрати
> такова писмо до полицията, дали да откаже, ще мине доста
> време. Затова според мен изпратете си вие направо такъв
> сигнал до полицията. Във всички случаи мисля че реакцията от
> там ще е по-бърза.
- ne_stava
Снабдете се със съдебно удостоверение от съдия-изпълнителя от което да е видно кой е длъжника и какви суми дължи по изпълнителното дело.Тъй като административната мярка за налагане на забраната от РДВР/ от практиката ми/ по чл.75 от ЗБДС ще се приложи само ако дължимите суми са над 3000 лв.,ако сумите ви са по-малки то нямате големи шансове.Но опитайте, защо макар и неуспешен да е опита ви, той ще ви помогне да поискате изплащане на издръжка от съответната Община.Успех!
- animus
- Нов потребител
Анимус, в кой акт е регламентирано колко трябва да се дължи като издръжка, за да се наложи мярка по чл.75 т.4? Защо точно летвата 3000 лева?
- kukla
И как моля при издръжка 35лв. месечно, ще се натрупат тези 3000 лв, за да се приложи закона??
Анимус, бъркате нещо в членовете и точките от закона. Вижте по-точно цитатът в началото на темата. Никъде не се споменава за колко трябва да е дължимата сума.
Анимус, бъркате нещо в членовете и точките от закона. Вижте по-точно цитатът в началото на темата. Никъде не се споменава за колко трябва да е дължимата сума.
- da_be_da
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|