Здравейте!
Ще съм благодарна, ако получа отговор на следния въпрос: живея на съпружески начала с приятеля си, който все още е в процес на развод. Бременна съм от него и двамата искаме това дете. Има ли някакви специални изисквания, които трябва да се спазят, за да получи детето неговото име при положение, че не сме сключили брак (а и не мислим да го правим), и ако "да" - какви?
Предварително благодаря на всички, които биха отговорили!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Бащинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Бащинство
Da! Neobhodimo e priqtelq Vi da pripoznae deteto sled kato to se rodi, vijte po-dolu tova:
Припознаване
Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае
своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца,
които са оставили низходящи.
Форма на припознаването
Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.)
Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по
гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена
до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде
и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското
състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на
детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен
срок от извършването му.
Припознаване
Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае
своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца,
които са оставили низходящи.
Форма на припознаването
Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.)
Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по
гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена
до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде
и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското
състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на
детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен
срок от извършването му.
- Тoshko
А не ви ли притеснява че като нямате брак, той може да ви зареже после и да отрече, че детето е отнего?
Вярно е, че има процедура по установяване бащинството и иск за бащинство и все пак?!
Вярно е, че има процедура по установяване бащинството и иск за бащинство и все пак?!
- Тoshko
Благодаря! Ще се опитам да дам отговор на Вашия въпрос. И ще призная, че не съм се замисляла по този начин над това, което предстои. Но въпреки това,... не, не ме е страх. Първо, защото приятелят ми е човека от когото исках дете; второ, защото имам вяра в него, а той е безкрайно отговорен човек (досега неизменно е покозвал това си качество); трето, а може би то натежава най-много - на 38 години съм, неомъжвана, без деца досега, ами време ми е поне дете да имам. Ако случа и на мъжа до себе си, това е 100% джакпот. Не зная дали разбирате логиката ми, тя е по женски интуитивна, ако загубя мъжа, поне детето ще ми остане.
- Тодорова
Мисля, че Ви разбирам напълно....
остава ми да Ви пожелая много късмет, лично щастие и дано сте "улучили" мъжа на живота Ви.....
остава ми да Ви пожелая много късмет, лично щастие и дано сте "улучили" мъжа на живота Ви.....
- Тoshko
Тодорова, браво на вас. Детето е смисъл ,който рядко ще намериш в нещо друго. Никога не се страхувай да го имаш, да го обичаш и да се бориш за неговата обич. Няма нищо по-прекрасно от детски ръчички около врата ти. Говоря ти като майка от твоя тип - живея с приятеля ми от 8 години, имаме дъщеря на 5 години и сега чакаме второ дете. При това моят мъж е чужденец. И никога не съм се страхувала. Сега съм като скала, която никой не може да отмести.
Що се отнася за детето, Тошко вече ти каза - нужна е само декларация за припознаване, която и ти ще подпишеш, че си съгласна с припознаването. Това е.
Желая ти щастие при всички случаи. Това зависи само от теб, бъди сигурна.
Що се отнася за детето, Тошко вече ти каза - нужна е само декларация за припознаване, която и ти ще подпишеш, че си съгласна с припознаването. Това е.
Желая ти щастие при всички случаи. Това зависи само от теб, бъди сигурна.
- Снежи
Същото Ви пожелавам и аз - много щастие и любов. Относно самата процедура - Тошко беш еизчерпателен!
MONTESKIO
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря за пожеланията. Надявам се съдбата ми да е "улучила" човека, защота го намерих дори без да го търся... Пожелавам Ви всичко най-добро и на Вас!
- Тодорова
Снежи, благодаря! Вашите думи ми вдъхнаха допълнителна увереност, че това което се случва в живота ми е неповторимо, и красиво, и истинско. Не съм имала съмнения дали искам дете, но не съм искала да имам просто дете. Искала съм то да е от човек, който е стойностен, а в лицето на приятеля ми виждам точно такъв мъж. Дори не съм го търсила, съдбата ни събра. А аз като представител на интуитивните Водолеи,... не отричам това, което не мога да пипна с ръка.
Благодаря за съветите и пожеланията, и на свой ред Ви желая красиво и здраво бебе, много щастие в дома ви!
Благодаря за съветите и пожеланията, и на свой ред Ви желая красиво и здраво бебе, много щастие в дома ви!
- Тодорова
Za po sigurno go pomoli da skuchite notarialen dogovor sas negovo zadaljenie za PRIPOZNAVANE na deteto. Ako otkaje, dobavi v dogovora che sled kato napravite dvamata-trimata expertiza i se okaje che e ot nego da se zadalji da go pripoznae.
- simeony
пробвай направо в болницата, вземи личната карта на бащата, в болницата като попитат за името на бащата, кажи му името, представи картата и ще си го запишат на него, доколкото разбрах, той го иска детето.
- 123
Това не е валидно припознаване. Трябва да има волеизявление на бащата, пък макар и поданено чрез болницата.
- Койчо от Конаре
Здравейте и благодаря за отговора! Да, проблеми от страна на приятеля ми няма Нито за миг не се усъмнявам в желанието му да признае детето и да му даде името си. Нямам основание и не виждам смисъл да търся други начини да получа гаранция за това, че детето ми ще носи името на баща си. Въпросът си в този форум зададох с идеята да информация от хора, които са наясно с материята или са се сблъсквали с такъв проблем. Благодаря на всички, които ми отговарят!
- Тодорова
Здравей,Тодорова!
Поздравявам те за смелата крачка, която си решила да направиш. Няма нищо сложно в цялата процедура. Казвам ти го от опит. След като родиш, на втория ден в болницата идва служител по гражданското състояние и ти задава хиляда въпроса - за твоето име, на бащата, какво работите, как ще се казва детето и както нямате брак се иска само да дойде таткото с личната си карта в болницата, отива при служителя и там подписва декларация и дава името си на детето. След 2-3 дена е готов акта за раждане на детето, който мисля,че се взимаше от общината. Така, че не се притеснявай за това. Мисли си само за бебето и бъди щастлива. Пожелавам много здраве и късмет на малкия нероден Чочко.
Поздравявам те за смелата крачка, която си решила да направиш. Няма нищо сложно в цялата процедура. Казвам ти го от опит. След като родиш, на втория ден в болницата идва служител по гражданското състояние и ти задава хиляда въпроса - за твоето име, на бащата, какво работите, как ще се казва детето и както нямате брак се иска само да дойде таткото с личната си карта в болницата, отива при служителя и там подписва декларация и дава името си на детето. След 2-3 дена е готов акта за раждане на детето, който мисля,че се взимаше от общината. Така, че не се притеснявай за това. Мисли си само за бебето и бъди щастлива. Пожелавам много здраве и късмет на малкия нероден Чочко.
- ели
Ели, благодаря от сърце за милите думи!
Смелата крачка беше мечтана, не толкова планирана. Всичко се случи някак по-бързо от очакваното, но и двамата сме щастливи. Надявам се бебчо да се роди жив и здрав, да расте в обич... Всичко друго е преодолимо. И дай Боже щастие всекиму!
Смелата крачка беше мечтана, не толкова планирана. Всичко се случи някак по-бързо от очакваното, но и двамата сме щастливи. Надявам се бебчо да се роди жив и здрав, да расте в обич... Всичко друго е преодолимо. И дай Боже щастие всекиму!
- Тодорова
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|