начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Roditelski prava

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Roditelski prava

Мнениеот iaia » 04 Юни 2004, 18:27

Molia za mnenie ako i dvamata bivshi sapruzi iskat roditelskite prava. Ili pak oste na etap privremenni i dvamata se boriat za tezi prava pri uslovie tce semeinoto giliste e ednolitcna sobstvenost samo na edinia saprug.
iaia

Re: Roditelski prava

Мнениеот pokahontas » 04 Юни 2004, 20:53

Изобщо не стана ясно, какво всъщност искате да разберете.:)
Бъдете по - конкретна със задаването на въпроса. И какво общо имаше това с жилището?
Между другото само, при развода не се стига до отнемане на родителските права. Само упражняването им се предоставя на единия съпруг.
pokahontas
Младши потребител

Мнениеот mishoni » 06 Юни 2004, 01:18

И аз нищо не разбах но ще допълня pokahontas -семеиното жилище не е еднолична собсвеност на единия от съпрузите! То е СИО-съпружеска имуществена общност. Точно затова ако имате в предвид себе си и това, че нот. акт е на Ваше име, неможете да се разпореждате с него без съгласието на съпруга Ви!

[%sig%]
mishoni
Младши потребител

Мнениеот pokahontas » 06 Юни 2004, 10:52

Всъщност напълно възможно е семейното жилище да е еднолична собственост на единия от съпрузите. Например ако е придобито преди брака, или по време на брака по наследство или дарение. Но за това, че не може да се разпорежда без съгласието на другия съпруг си прав/а. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение на райония съд само, ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството. /чл.23 СК/
На мен обаче ми се струва, че питащият иска да знае по - скоро каква е възможността на съпругът несобственик да бъде предоставено ползването на семейното жилище, при положение че му бъде предоставено упражняването на родителските права. Но нямам намерение да развивам теории, без да съм сигурна за какво точно става дума. Ако си конкретизира въпросите, тогава ще го нищим.:)
pokahontas
Младши потребител

Мнениеот mishoni » 06 Юни 2004, 13:14

Не зная какво влагаш в понятието "еднолична собственост" на единият от съпрузите. Дори да е придобито преди брака от единия от тях, с сключването му и превръщане на жилище където живее семейството то става семейно-влиза в СИО. Със сигурност, съдът ще присъди право на ползване, на жилището на този, упражнява родителските права, без да се съобразява кой е титуляр на нот. акт./поне до навършване на 18 год. възраст на децата./

[%sig%]
mishoni
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 06 Юни 2004, 16:21

Mishoni,
Под еднолична собственост разбирай лично имущество по смисъла на чл. 20 СК.

МОNTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 06 Юни 2004, 16:30

Mishoni,
Също така не съм съгласен, че личното имущество - недвижим имот ( жилище), при встъпване в брак, което се използва са съвместо съжителство става СИО. Изрично чл. 19 изброява начинити за придобиване на имущество ,което се характеризира като СИО. Също така, съдът може и да не предостави на безвиновният родител ( нямащ собствено жилище) комуто с предоставени родителски права, ако виновният имащ собствено жилище, се задължи да плаща наем за жилище различно от неговото лично собствено.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот mishoni » 06 Юни 2004, 17:30

Не искам да влезаме в спор за чл. 19.
Застъпвам тезата за неразпореждане с семейното жилище от единия съпруг, та бил бил той и личен /придобит преди брака/, без съгласието на другият. Следователно, с жилище, придобито преди брака, и използвано като семейно, законът не разрешава разпореждане с него само от единия. Най-вече визирам чл. 23 от СК. А ако такова действие стане факт, без волята на другия съпруг, закона му е предоставил шест месечен срок за обжалване по исков ред считано от датата на узнаване.

[%sig%]
mishoni
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 06 Юни 2004, 17:57

Колега mishoni,
Не сте ме разбрали правилно.Разбира се, че ако жилището е личн асобственост на единият съпруг, но то е семейно жилище, то съпругът собственик може да се разпорежда смо със съгласието на съпруга несобственик. Това го каза дори и pokahontas. Идеята ми беше друга.Моля прочетете отново.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот pokahontas » 06 Юни 2004, 18:16

Няма да се впускам в дълги обяснения, защото колегата monteskio ме е отменил, за което му благодаря.
Само да отбележа, че ако си прав относно това "Дори да е придобито преди брака от единия от тях, с сключването му и превръщане на жилище където живее семейството то става семейно-влиза в СИО.", тогава би ли обяснил смисъла на чл.23 от СК. Ако жилището ставаше автоматично СИО с факта на сключване на брака, защо тогава законът урежда подобна хипотеза? Нали така или иначе чл.22 регламентира разпореждането с общи имущества?
pokahontas
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 06 Юни 2004, 18:45

Точно така драга pokahontas,
И аз се чудя как колегата mishoni, стига до тези правни изводи. Законът изрично е казал кое е лично имущество в чл. 20 СК. Виж по-горе има тема Договор за гледане и издръжка.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Назад към Семейни казуси