- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
двубрачие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
двубрачие
Имам много интересен случай. Моя клиентка се омъжва, в есграона мъжа се води ерген, но в полицията се води женен. По негови данни той не се е женил, само е припознал двете си деца, а тя е преправила документи като си е издавала лична карта. Какви са правата на клиентката ми при положение, че преди брака им на удостверението за гражданско състояние /неговото/ пише ерген
- emigeorgieva
- Младши потребител
пояснение
Майката на децата му е преправила документите, не клиентката ми
- emigeorgieva
- Младши потребител
Re: двубрачие
Полицията си е полиция. Бракът се удостоверява с един единствен документ-акт за граждански брак. Правилата за съставянето му са много строги. От първостепенна важност е именно той. Липсата на такъв означава, че мъжът наистина е ерген. Наличието на данни в полицията, че е женен, може да бъде само повод за прокурорска проверка. Не чакайте-сигнализирайте прокуратурата.
И не разбрах кои точно документи е подправила мнимата съпруга, и с каква цел?
И не разбрах кои точно документи е подправила мнимата съпруга, и с каква цел?
- Иван
При подаването на документи за лична карта е подала фалшиво ксерокопие на акт за брак. Предполагам, че не са я проверили тъй като има 2 деца от него, не мога да си го обясня по друг начин. С каква цел го е направила също не знам...Проблема в момента е, има ли вина мъжа за цялата ситуация и носи ли наказателна отговорност.
- emigeorgieva
- Младши потребител
Клиентката ти сключила ли е гр.брак?
- ipon
- Потребител
Да, преди 5 месеца
- emigeorgieva
- Младши потребител
Иди и провери дали има сключен първи брак на съпруга- т.е. да има подписан акт за граждански брак (с първата му "жена"). .
- didide
Никой няма да ти даде подобна информация. По-добре сезирай прокуратурата. Ако има съставен неистински документ от мнимата съпруга, то съпругът на твоята клиентка не носи никаква отговорност. А може просто някой от служебните лица да е допуснал грешка. Съпругът какви обяснения дава по този повод и как клиентката ти е получила информация за първият му брак?
- shveda
- Потребител
Клиентката ми има чичо, който работи в полицията и по стечение на обстоятелствата на мъжа е нужен един документ. Чичото предлага съдействие и в момента, в който въвежда ЕГН-то му в компютъра излиза, че нашия човек бил женен. Неговото обяснение е следното- аз никога не съм подписвал, имам две деца, които съм припознал и за които клиентката ми знае преди брака си. Извадихме не говото заявление за лична карта, наистина го е подал като неженен. Ситуацията е много объркана и всички са като попарени. Сега не знам клиентката ми има ли брак или не....Защото пък на заявлението на майката на децата му пише омъжена
- emigeorgieva
- Младши потребител
Както писах по-горе, единственият документ, който удостоверява брак, е акта за граждански брак. Ако чичото има някакъв достъп до информация, нека се опита да намери документ, въз основа на който мъжа е въведен като женен за първата жена с припознатите деца. Ако е представено удостоверение за граждански брак, в него ще пише кой го е издал. Отива мъжа там, където е издадено, и иска справка. Тогава ще се разбере дали има съставен акт за граждански брак.
Има и друг начин. Отива в служба ЕСГРАОН по постоянния си адрес. Почти съм сигурен, че имат централизирана информационна система, която обхваща цялата страна-миналата година правих такава справка. Нека иска справка за актовете си за гражданско състояние, по-точно за брак. Мисля че им трябва повече време, или някаква заявка до началника, или нещо от сорта. Тогава всичко ще излезе наяве.
Ако му излезе само настоящия брак, нека си извади удостворение за него, да го представи в полицията, и да иска промяна в регистъра. От там нататък те си знаят работата-ако имат съмнения, ще си направят справките.
Не се притеснявайте-ако няма съставен акт за граждански брак с мнимата съпруга, по същество няма проблеми. Може и да е станала някаква грешка във връзка с припознаването.
Има и друг начин. Отива в служба ЕСГРАОН по постоянния си адрес. Почти съм сигурен, че имат централизирана информационна система, която обхваща цялата страна-миналата година правих такава справка. Нека иска справка за актовете си за гражданско състояние, по-точно за брак. Мисля че им трябва повече време, или някаква заявка до началника, или нещо от сорта. Тогава всичко ще излезе наяве.
Ако му излезе само настоящия брак, нека си извади удостворение за него, да го представи в полицията, и да иска промяна в регистъра. От там нататък те си знаят работата-ако имат съмнения, ще си направят справките.
Не се притеснявайте-ако няма съставен акт за граждански брак с мнимата съпруга, по същество няма проблеми. Може и да е станала някаква грешка във връзка с припознаването.
- Иван
Аз мисля, че писах, но при направената от мен проверка в ЕСГРАОН той се води женен само с моята клиентка. Проблема е, че в полицията има 2 брака...като този с майката на децата му е сключен по подадената информация в полицията 10 год преди сегашния му брак
- emigeorgieva
- Младши потребител
по мое мнение миродавна е справката от ЕСГРООН , на колко години са децата ,ако са около 10г. защо ще ги припознава ,ако е бил женен ....освен да има нещо друго
- донна2
Ами наистина какво се чудите, просто да отиде мъжът в общината или двамата с клиентката ти да отидат и там да проверят дали има предишен брак. Или самият мъж се дърпа? После лесно ще може да се поправи и грешката в полицията, ако е грешка - предполагам, ще свърши работа някакво удостоверение от общината в смисъл: към тая и тая дата не е бил никога женен, оженил се е за Х преди 5 месеца. На практика не знам издават ли такива документи и как, но на теория ми изглежда, че лесно ще стане. То на теория винаги е лесно. ;-)
Той носи наказателна отг-ст, ако има сключен и непрекратен брак при сключването на следващия. А брак има, както е казал Иван, ако има валиден акт за брак.
*
Преди време в работата ми дойде една, дето подала иск за развод, обаче го оттеглила. Но в съда станала някаква грешка и изпратили до общината съобщение, че е разведена. Случвало и се да има проблеми с тази погрешна информация, та затова жената сега навсякъде си ходи с едно удостоверение от съда, че бракът и не е прекратен.
За какви ли не неща сме чули от медиите. За жена от Северна България, на която в акта и за раждане пишело, че е от мъжки пол. Има си женско име; но пол - мъжки, така пишело в акта. А тя жена по рождение, не като Адриана от Рудозем. Актът за раждане не и попречил дори да се омъжи за мъж, да роди деца и да я запишат като майка в техните актове за раждане. Проблемът възникнал чак след години при издаването на някакви документи.
Другата весела история беше в Благоевградско, двама родени на една и съща дата, след време на единия по погрешка му издали лични документи с ЕГН-то на другия. Той - хаймана, ;-) съдили го там за нещо (наказателно дело), забранили му да напуска страната, а другият трябвало да ходи в чужбина и се чуди защо не го пускат. След съответното обикаляне по митници и полиции се разбрало защо. А най-"веселото" беше, че близо година след като се разбрало, истинския "собственик" на ЕГН-то все още не го пускали навън. Информацията за грешката още не била напълно "придвижена" официално.
Той носи наказателна отг-ст, ако има сключен и непрекратен брак при сключването на следващия. А брак има, както е казал Иван, ако има валиден акт за брак.
*
Преди време в работата ми дойде една, дето подала иск за развод, обаче го оттеглила. Но в съда станала някаква грешка и изпратили до общината съобщение, че е разведена. Случвало и се да има проблеми с тази погрешна информация, та затова жената сега навсякъде си ходи с едно удостоверение от съда, че бракът и не е прекратен.
За какви ли не неща сме чули от медиите. За жена от Северна България, на която в акта и за раждане пишело, че е от мъжки пол. Има си женско име; но пол - мъжки, така пишело в акта. А тя жена по рождение, не като Адриана от Рудозем. Актът за раждане не и попречил дори да се омъжи за мъж, да роди деца и да я запишат като майка в техните актове за раждане. Проблемът възникнал чак след години при издаването на някакви документи.
Другата весела история беше в Благоевградско, двама родени на една и съща дата, след време на единия по погрешка му издали лични документи с ЕГН-то на другия. Той - хаймана, ;-) съдили го там за нещо (наказателно дело), забранили му да напуска страната, а другият трябвало да ходи в чужбина и се чуди защо не го пускат. След съответното обикаляне по митници и полиции се разбрало защо. А най-"веселото" беше, че близо година след като се разбрало, истинския "собственик" на ЕГН-то все още не го пускали навън. Информацията за грешката още не била напълно "придвижена" официално.
- М
Във тази връзка знам човек за който съда въобще не изпрати съобщение че е разведен , след като разбра чавека си донесе собственоръчно решението за развод , след развода не беше бързал да променя и документите си за самоличност/тогава все още имаше паспорти / ,така че в един период се води женен въпреки ,че не беше .
- donna
- Старши потребител
Става дума за общината там го водеха женен
- donna
- Старши потребител
Мисля, че полицията имат достъп до национална база данни и могат без проблем да направят справка, защото компютрите им имат връзка с нея. Възможно е, мнимата съпруга да има сключен граждански брак с друго лице, но длъжностното лице, което е въвеждало информацията да е допуснало грешко и вместо неговите данни да е вписало данните на бащата на децата, защото това е обичайното положение при повечето семейства. Най-добре съпругът на клиентката ти да отиде в служба ГРАО, по постоянният си адрес и да направи справка.
- shveda
- Потребител
Благодаря на всички колеги, които откликнаха. Ще се възползвам от съветите ви. Явно и тези обикновени неща като семейно положение, за нашите чиновници са повод за допускане на грешки и усложняване живота на хората
- emigeorgieva
- Младши потребител
Официално съм омъжена. Съпруга ми е чужденец. От 1980 г. сме разделена като двете ми деца остават с мен. От тогава де факто сме разделени, той живее в чужбина, а аз тук без издръжка от него за децата ни. Наясно сме, че той сключва в чужбина официален брак една година след като се разделяме. Има вече три деца от втория си брак. Необходимо е да се разведа официално с този човек след близо 24 години неконсумиран брак. За нас адреса му е неизвестен. Какви са моите шансове за бърз и евтин развод? Какво е необходимо да направя като първа, втора и т.н стъпка към съда?
- анонимен
Със сигурност разводът ви няма да е бърз тъй като ще с наложи призоваване с държавен вестник, а то отнема определено време (принципно не повече от месец два). Колкото до това дали ще е евтино, това е въпрос на споразумение с адвокатът ви.
Стъпките са:
- искова молба
- удостоверение от ДНСП, че е напуснал страната и не се е завръщал в РБ
- призоваване с ДВ
- съдебно заседание в което ще му назначат сл. защитник и ....
търпение защото ще се проточи всичко около година.
Стъпките са:
- искова молба
- удостоверение от ДНСП, че е напуснал страната и не се е завръщал в РБ
- призоваване с ДВ
- съдебно заседание в което ще му назначат сл. защитник и ....
търпение защото ще се проточи всичко около година.
- Гери
моя приятелка има следния случай: съпругът й по време на брака си с нея си извадил нов паспорт( от старите) , в който с рушвет се записва като неженен. лед това се жени втори път, като в същия момент бракът им с приятелката ми съществува. След това се народиха деца и т.н. Но: когато ходих преди един месец в администрацията на ритуалната зала, се оказва, че различните общини си водят отделни регистри, изпращат съобщение за граждански брак или развод само по местоживеене на лицето - т.е. адрес, който лицето си посочва) и на практика можеш да се ожениш по един път във всяка община и да даваш различни адреси. Съветвам ви да се обърнете към прокуратурата, там да си казва той who is who, защото такива, които твърдят разни неща сме ги виждали много. Припознал ги бил и прочие глупости. Как му е малкото име на сладура? Да не би да е моят човек?
- e
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|