начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

жилищен спор при раздяла без брак, но с деца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

жилищен спор при раздяла без брак, но с деца

Мнениеот маги » 25 Авг 2004, 13:38

С бащата на двете ми деца живеем в общо жилище, но не сме сключвали брак. Жилището сме плащали с равни дялове по времето, когато се роди първото ни дете. При раздяла какви са ми имуществените права?
маги

Re: жилищен спор при раздяла без брак, но с деца

Мнениеот BlaueAugen » 25 Авг 2004, 13:54

Или се разбирате помежду си - например единият да живее в жилището и да плаща обезщетение на другия, да продадете жилището и да си разделите парите, да го дадете под наем и да си делите наема - или следва съдебна делба и евентуално изнасяне на публична продан.
Ако е припознал децата, имате право на издръжка. Тук вариантите също са взаимно съгласие за размера и плащането й или дело за издръжка, по което не се дължи държавна такса.
BlaueAugen

Мнениеот маги » 25 Авг 2004, 14:15

А това, че ще отглеждам сама двете си деца не ми ли дава някакви права като при разводите например? Аз нямам пари да му изплатя дял или наем, нито пък има къде другаде да живея с двете си деца. Значи ли това, че ако се стигне до съд, съдът ще продаде жилището, за да ни раздели по равно парите, а аз ще остана на улицата?
маги

Мнениеот BlaueAugen » 26 Авг 2004, 14:55

По закона за семейните помощи ще вземат предвид само вашия доход, разделен на трима ви, с оглед отпускане на семейни добавки за деца.
Издръжка за минало време може да се търси най-много за 1 г. преди завеждане на иска.
Нямате право да ползвате "семейното жилище" по Семейния кодекс, защото не сте семейство. За съжаление не мога да измисля нищо друго във връзка с жилището. Може би колегите ще помогнат. Желая ви успех!
BlaueAugen

Мнениеот маги » 26 Авг 2004, 15:22

Благодаря за вниманието, все пак.
маги

Мнениеот bgjurist » 27 Авг 2004, 14:53

Маги, щом няма сключен брак, то попадате в режимна обикновена съсобственост. Мисля, че вероятният изход е (л.33, ал.2 - ЗС, но той не Ви удовлетворява. Вероятно можете да се изнесете под наем, като другият съсобственик Ви плаща за ползването. Колегата посочи няколко варианта, които също са удачни.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Anastassia Terzieva » 03 Окт 2004, 10:50

внимавайте ако се стигне до съдебна делба вие да сте реално ползващата жилището при завеждането на иска...
и в тази хипотеза не се съгласявайте да го напускате доброволно до приключване на делото... а ако някой се опита да ви накара насила-полиция !!!
както казаха и колегите в общия случай ситуацията не е много обнадеждаваща
иначе има вариант жилището да остане за вас, но той определено няма да е стандартния и няма да може да се гарантира успех, но струва ми се в подобна ситуация всеки обоснован опит е по-добър от това да се предадеш без бой.
Anastassia Terzieva

Мнениеот ippon » 03 Окт 2004, 12:18

ема ли нотариален акт?кой е собственика?
ippon
Потребител

Назад към Семейни казуси