начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

КАК ДА СИ ВЪРНА ИМОТА ???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КАК ДА СИ ВЪРНА ИМОТА ???

Мнениеот ИВАНОВ » 18 Авг 2005, 15:45

ЗДРАВЕЙТЕ !

ИМАМ СЛЕДНИЯТ ВЪПРОС :

ПРЕДИ ВРЕМЕ С МОИ ПАРИ ДЪЩЕРЯ МИ И ЗЕТ МИ КУПИХА АПАРТАМЕНТ .
ТОЙ Е НА ИМЕТО НА ДЪЩЕРЯ МИ, НО Е КУПЕН ПО ВРЕМЕ НА БРАКА .

ДЪЩЕРЯ МИ ПОЧИНА И АЗ ИСКАМ ИМОТА ДА ОСТАНЕ НА ВНУЧЕТО МИ.
КАК МОГА ДА ПРЕТЕНДИРАМ , ПОНЕЖЕ ЗЕТ МИ НЕ ИСКА ДА МУ ГО ПРЕПИШЕ ?
МОГА ЛИ СЪДЕБНО /ИЛИ ПО ДРУГ НАЧИН / ДА ОСПОРЯ НЕГОВИЯ ПРИНОС ПРИ КУПУВАНЕТО НА ИМОТА И ДА ИМАМ РЕШАВАЩАТА ДУМА ?

СЪДЕБНО ЛИ ТОВА ЩЕ СТАНЕ И КОЛКО ЩЕ МИ СТРУВА ?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!
ИВАНОВ

Мнениеот галина » 18 Авг 2005, 18:05

Не се притеснавайте! Дори и да не иска да му припише целия имот,то зет ви не го притежава изцяло. Тъй като двамата/зетя и внучето/ се явяват наследници на починалата ви дъщеря,то зетя има 3/4 ид.ч. от имота, а внучето 1/4 ид.ч.Така че...........един без друг не могат. А що се отнася до парите,то е следвало щом като вие сте дали парите да купите вие имота.Не знам поради какви причини не сте го направили,но това което искате сега е НЕВЪЗМОЖНО! Успех!
галина

Не е точно да няма проблем,

Мнениеот gery » 18 Авг 2005, 22:31

зет ви може да се разпореди с имота, въпреки че детето има 1/4 ид.ч., като получи разрешение от Районен съдия. Вярно е, че се иска сделката да е в интерес на детето, но толкова формално е искането до дежурния районен съдия, който едва ли ще се възпротиви да даде разрешение за продажба на тази 1/4 ид.ч.
Зет ви упражнява все пак родителските права... за това казвам, че няма пречка да се разпореди с 1/4 ид.ч. Така, че колегата хич не е права, че е НЕВЪЗМОЖНО да се извърши разпоредителна сделка. Вземе ли разрешение от районен съдия възможно е, и то без проблем!
gery
Потребител

Мнениеот Гост » 19 Авг 2005, 01:11

Opredeleno gery e prava. Opasnostta e realna. Galina, ne razbiram kakvo imash predvid pod tova, 4e gospodina e imal vazmojnost da go napravi. Kak smjatash, 4e moje da si varne imota na osnovanie, 4e e dal pari? I kak li shte go dokajesh. Nadali e izdal razpiska ili dogovor za zaem...
Гост

Мнениеот Али Макбийл » 19 Авг 2005, 10:01

Единствената възможност, която може да се търси за решеване на казуса се намира в чл. 21 СК. Тук следва да се докаже, че съпругата, т.е. Вашата дъщеря е придобила имота със изцяло лични средства, в случая парите, които Вие сте й дали. В такъв случай следва да си докаже, че парите са дадени от Вас на нея по силата на едно дарение (чл. 20, ал. 1). Тя не е ограничена с прекратителен срок като този по чл. 105, ал. 2 и за нея ще важи общата искова давност от 5 г. Възможно е да се тръгне или с установителн иск или по пътя на чл. 108 ЗС - искът за собственост, чрез който да се установи, че дъщеря Ви е била едноличен собственик на имота, тъй като средствата за неговото закупуване са й били дарени от Вас. но и тук действа правилото ва разпоредбата на чл. 133, ал. 1 , б. "в" ГПК, а именно: необходимостта от писмено доказателство, установяващо дарението. И след това да бъде осъден, в рамките на същия иск и дело ответникът и Ваш зет да предаде имота. Но, за съжаление, искът трябва да бъде предявен от Вашият внук и пак от Вашият зет, тъй като и двамата са наследници на дъщеря Ви, което прави воденето на такова дело невъзможно
Али Макбийл

донна2

Мнениеот donna » 19 Авг 2005, 10:18

Интересно зетя какъв интерес има да води такъв иск :lol:
Детето ако води установителния иск какво ще докаже.....ами нищо баба му била дарила пари на майка му .....ами да го бяхте направили това дарение в писмена форма да бяхте минали през нотариус да беше заверил подписите ,датата та да не се оспорва истинноста им в съда , да бяхте платили и данък върху това дарение /нищо ,че е в пари пак се дължи да не сте крили/, та евтини на брашното скъпи на плявата .
Да де и колко годишно е това дете ,че да води тоя иск ....ако е малолетно какво .......особен представител......айде бе......кой ще поиска да бъде назначен........ама щуротии.
И ако е пълнолетно какво, иска се води срещу бащата ,от бащата зависи дали ще се приложи ал.2 на чл.133 от ГПК , но и да се приложи какво ли ще се докаже ......нещо от сорта наште свидетели срещу ваште свидетели .....,които я не си спомнят яне са сигурни кой какви пари е дал.
и да допълня още нещо дори да се стигне до чл.97 във връзка с чл.133 ал.2 от ГПК .......и внука да успее да докаже ,че видите ли имало там дарение от бабата лично за майка му ...не забравяйте съпрпуга винаги наследява ....а колко наследява ....я погледнете в ЗН.

Прав е зет ви да не иска да прехвърля каквото и да е , в мъката си май се опитвате да отровите живота на околните .

И още нещо за да сте дали ей така пари за закупуване на това жилище зет ви е бил свестен човек не сте се притеснявали от нищо ,ай сега му отровете живота с глупости .
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси