начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Хем сърби, хем боли

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Хем сърби, хем боли

Мнениеот serena » 22 Сеп 2005, 14:15

Водя дело за бащинство. "Таткото" ,след 2 год. незаинтересованост към детето и след като разбра за делото, реши да го припознае доброволно. Но поиска да оттегля иска/и си мисли ,че е така/.
Бяхме решили кой ден да се видим и да се оправят документите с новите имена на детето, но се оказа ,че е отпътувал спешно предният ден/работи в чужбина по договор/. Делото поради тази причина беше отменено за м.март 2006г."Таткото" не знае все още. Само че сега започнах да се колебая - за всичките тези родителски права, които му се дават след доказване на бащинство. Честно да си кажа, винаги ще му позволявам да си вижда детето,ако иска,/в мое присъствие/ но да го взема с по 1 месец, детето да бъде с напълно непознатите роднини на баща си и тем подобни, не искам. Не че някой ме пита какво искам, де... И всичките тези формалности - подписи на бащата за лична карта,пътуване в чужбина и т.н ще ме затруднят, защото той с по 7-9 месеца е в чужбина, 2 мес.-тук. Май ще падне голяма гонка...
Въпросът ми е- има ли някакъв начин и кой е той бащата и детето да се срещат в мое присъствие/живеем в различни градове/,ако му откажа да го води при неговите роднини,той може ли да ме съди за това? Може ли този отказ да се приеме като някакъв семеен скандал, понеже аз не лишавам таткото да вижда детето си, а по-скоро не искам детето ми да бъде дълго време с неговите роднини? Има ли такъв документ,с който той да ме упълномощава за всичките тези лични карти,межд.паспорт и т.н. документи за детето? ИЛИ-по-добре ли е да оттегля делото и късно ли е вече?
serena

Мнениеот галина » 22 Сеп 2005, 16:02

Щом сте решили и водите такова дело,следва да сте били и да сте наясно,че след като съдът се произнесе и признае иска за основателен то следват куп неща след това. Мъжът ще бъде вписан,като баща на детето от което следва,че щом той е родител на това дете,ще има същите права и задължения като вас.Ще има право да вижда детето,да го взема,да полага грижи за него,та дори и да го води при близки и роднини.Това,че живеете в различни градове не е от значение.От въпроса ви личи,че май не сте много убедена в това което правите. Така или иначе,според мен сте постъпили правилно,тъй като не е без значение дали в удостоверението за раждане ще фигурира име или "неизвестен".Детето трябва да има баща,тъй като с възрастта и времето,това би му създало само неприятни емоции.
галина

Мнениеот гост » 22 Сеп 2005, 16:02

на мен ми се струва че сте си създали повече проблеми, отколкото искате с това дело.
На първо място съдът ще постанови режим на контакти с детето-задалжително през ваканцията от около месец и ако е такова решението и не го изпълнявате-може да се ангажира полиция и прокуратура, за да Ви заставят да изпълните.
За пътувания в чужбина да, ще Ви трябва съгласие и то с нотариална заверка на бащата.
Това, което печелите, че в акта за раждане ще го пиши като баща, ще имате право на издражка, но ако не се разбирате с него-според мен не установяваите произхода.
гост

Мнениеот serena » 22 Сеп 2005, 16:45

Още повече се обърках, на наистина ви благодаря за отговорите. Просто не съм убедена кое е по-правилно- да запълним графата "баща неизвестен" и да водим постоянни битки, или да оставим "таткото",но...това пък ще тормози детенцето,кой е баща му? Само не разбрах-мога ли да си спестя с някакъв документ/пълномощно/ чаканията от завръщането на бащата?/за разните му там подписи/
serena

Мнениеот Гост » 22 Сеп 2005, 17:38

Да, можете. Пълномощното трябва да е изрично и да включва като клаузи всички права, които той Ви предоставя да упражнявате от негово име. Напишете, че пълномощното е безсрочно и действайте. Имайте предвид, че и пътуванията в чужбина на детето зависят от бащата.
Гост

Мнениеот галина » 23 Сеп 2005, 13:28

Имайте предвид,че упълномощителят МОЖЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ДА ОТТЕГЛИ дадените с пълномощното права.
галина

Мнениеот Гост » 23 Сеп 2005, 15:08

галина написа:Имайте предвид,че упълномощителят МОЖЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ДА ОТТЕГЛИ дадените с пълномощното права.

Определено това не ме удовлетворява - не е честно 2 год. бащата да няма никакво желание да види сина си и да се грижи за него, не е честно заради единият му морал и бъдеще на детето да се унижавам по съдилища заради името му, и в крайна сметка след "насила"признаване на бащинство, същият този "баща" да има същите права като мен. Закон,закон, но във всеки закон си има и вратичка...Искам детето да носи името на баща си, защото не е копеле/бяхме сгодени с таткото/но искам род.права да са само мои/ами таткото ако остане да живее в чужбина, трябва и до там ли да търча за подписи?/Имам ли някакъв шанс или просто няма как да стане род.права да са в/у мен?
Гост

Мнениеот serena » 23 Сеп 2005, 15:11

Anonymous написа:
галина написа:Имайте предвид,че упълномощителят МОЖЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ДА ОТТЕГЛИ дадените с пълномощното права.

Определено това не ме удовлетворява - не е честно 2 год. бащата да няма никакво желание да види сина си и да се грижи за него, не е честно заради единият му морал и бъдеще на детето да се унижавам по съдилища заради името му, и в крайна сметка след "насила"признаване на бащинство, същият този "баща" да има същите права като мен. Закон,закон, но във всеки закон си има и вратичка...Искам детето да носи името на баща си, защото не е копеле/бяхме сгодени с таткото/но искам род.права да са само мои/ами таткото ако остане да живее в чужбина, трябва и до там ли да търча за подписи?/Имам ли някакъв шанс или просто няма как да стане род.права да са в/у мен?
serena

Назад към Семейни казуси