начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Наследство - въпрос 1

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство - въпрос 1

Мнениеот draka » 29 Окт 2005, 14:55

Баща ми наследи имот от неговите родители по време на брака с майка ми. Получава ли майка ми част от това наследство? Може ли баща ми да продава този имот без съгласието на майка ми?
draka

Мнениеот kl » 29 Окт 2005, 15:59

Ako majka wi e o6te giva i e w brak s ba6ta wi, tq nqma dql ot vaprosniq imot, toj e samo negov i moge da byde prodaden bez nejnoto saglasie.
kl

Мнениеот sandova » 31 Окт 2005, 16:25

Но ако имотът е семейно жилище, за продажбата се иска и съгласието на съпруга не-собственик :lol:
sandova
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 31 Окт 2005, 17:32

Niama takova neshto.Iska se saglasieto na sapruga samo ako imota e saprujeska imushtestvenna obshtnost. Imota koito e nasledil bashta vi ne e saprujeska imushtestvenna obshtnost na bashta vi i maika vi. Tozi imot e sobstvenost samo na bashta vi
neznaiko

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 17:39

neznaiko написа:Niama takova neshto.Iska se saglasieto na sapruga samo ako imota e saprujeska imushtestvenna obshtnost. Imota koito e nasledil bashta vi ne e saprujeska imushtestvenna obshtnost na bashta vi i maika vi. Tozi imot e sobstvenost samo na bashta vi

Не си прав колега- виж чл 23 СК.
Гост

Мнениеот sandova » 01 Ное 2005, 16:57

Точно чл. 23 СК е в подкрепа на написаното от мен, благодарности на госта :lol:
И да добавя, че несъгласието или липсата на съгласие влече нищожност :wink:
sandova
Младши потребител

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 17:21

Имотът е лична собственост на баща Ви. Но при разпоредителна сделка, дори да е дарение, ако имотът е семейно жилище - нещо различно от съпружеска имуществена общност по смисъла на чл.19 от Семейния кодекс, то се изисква декларация-съгласие и от майката (нотариално заверена декларация или ако присъства на сделката - пред самия нотариус).
Гост

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 17:22

Имотът е лична собственост на баща Ви. Но при разпоредителна сделка, дори да е дарение, ако имотът е семейно жилище - нещо различно от съпружеска имуществена общност по смисъла на чл.19 от Семейния кодекс, то се изисква декларация-съгласие и от майката (нотариално заверена декларация или ако присъства на сделката - пред самия нотариус).
Гост

Назад към Семейни казуси