Здравейте на всички от екипа на Lex.bg и на участниците в този правен форум, въпроса ми към Вас е много деликатен, затова се нуждая от професионално и компетентно мнение. Със съпруга ми искаме да осиновим дете на наши близки познати, което е на 4-ри годинки. Биологичните му родители са разведени отдавна, бащата има вече друго семейство и дете, а майката ходи в чужбина през всеки 3-и месеца и не полага трайни грижи за детето, което в момента се отглежда при недотам добри условия на живот от нейната майка, която също е и много финансово затруднена, защото се грижи едновременно освен за това дете и за още едно, което е на 2-е годинки и е от друг пореден незаконен мъж след развода на дъщеря и. След наколко срещи детето свикна изключително много с нас, а и още при първото ни съвместно запознанство с него то започна да ни нарича от втория час на мама и тате, думи които никога не бе изричало до сега. Искам да уточня, че детето е родено по време на развода м/у родителите си и всъщност то носи само имената на биологичния си баща, но не го знае и познава изобщо, а и той не желае никакви контакти и връзки с него, поради изпитваща неприязън и лоши спомени от предишния си брак с майката. Въпроса ми е, ако и двамата биологични родители се откажат с декларация от родителските си права над детето дали може, разбира се с тяхното доброволно съгласие то да бъде напълно осиновено от мен и съпруга ми? Моля за вашия професионален съвет, за да ми разясните, каква точно е цялата процедура, която трябва да предприемем в нашия случай, имайки се и в предвид, че категорично неискаме със съпруга ми детето да бъде настанено в социален дом. Причината е, че се привързахме много бързо към него и го възприемаме вече като свое родно дете, каквото всъщност все още нямаме със съпруга ми. Просто детето е великолепно във всяко едно отношение и не заслужава такава съдба. Каква е възможността то да остане при нас според законовата разпоредба, докато получим изцяло пълните си родителските права над него? Надявам се ме разбирате правилно, защото всичко това според мен е много стресиращо за едно 4-ри годишно дете и последващата психическа травма в/у него не е никак маловажна и незначителна за бъдещето му. Много се извинявам, ако излагайки проблема си съм подходила по-емоционално и съм била прекалено обстоятелствена, но това в кратък вид е допитването ми към Вас и съответно то е придружено с молба за компетентна правна помощ.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 08:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за правен съвет относно осиновяване!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте,
Разбирам желанието да осиновите това детенце, но уви надали моя отговор ще ви обнадежди. Дори майка му и баща му да дадат съгласие детето да бъде осиновено, няма гаранция че вие ще може да го осиновите. Съгласно последните промени в СК в частта за осиновяването, децата се вписват в особен регистър. За да бъдете осиновители вие също трябва да бъдете вписани в друг регистър на одобрените да бъдат осиновители лице. След вписването ви, ще ви бъде предложено дете, което е вписано в регистъра на дадените за осиновяване деца. Сами разбирате, че за да осиновите точно това дете първо трябва да се впишете в регистъра, а след това да разчитате на късмет точно то да ви бъде предложено. Знам, че звучи ужасно, като механизъм, но тези промени бяха предприети с цел пресичане на възможни злоупотреби с дадените за осиновяване деца.
Съжалявам ако моя отговор ви разочарова, ще се радвам да ви помогна, но дори и да решите да поемете този риск първо трябва да бъдете вписани в регистъра на осиновителите. Ако имате други въпроси ще се радвам да отговоря и на тях.
Поздрави!
Разбирам желанието да осиновите това детенце, но уви надали моя отговор ще ви обнадежди. Дори майка му и баща му да дадат съгласие детето да бъде осиновено, няма гаранция че вие ще може да го осиновите. Съгласно последните промени в СК в частта за осиновяването, децата се вписват в особен регистър. За да бъдете осиновители вие също трябва да бъдете вписани в друг регистър на одобрените да бъдат осиновители лице. След вписването ви, ще ви бъде предложено дете, което е вписано в регистъра на дадените за осиновяване деца. Сами разбирате, че за да осиновите точно това дете първо трябва да се впишете в регистъра, а след това да разчитате на късмет точно то да ви бъде предложено. Знам, че звучи ужасно, като механизъм, но тези промени бяха предприети с цел пресичане на възможни злоупотреби с дадените за осиновяване деца.
Съжалявам ако моя отговор ви разочарова, ще се радвам да ви помогна, но дори и да решите да поемете този риск първо трябва да бъдете вписани в регистъра на осиновителите. Ако имате други въпроси ще се радвам да отговоря и на тях.
Поздрави!
- gery
- Потребител
Уточнявам, че казаното се отнася за пълно осиновяване.
Може да се опита непълно осиновяване, но не знам дали това е приемливо за вас...
Може да се опита непълно осиновяване, но не знам дали това е приемливо за вас...
- gery
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|