начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Семейното право част от гражданското право ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Семейното право част от гражданското право ли е?

Мнениеот Станкев » 31 Авг 2005, 11:36

Знам, че мненията по този въпрос са различни, но все пак моля изложете аргументи в подкрепа на едната или на другата теза по този въпрос.
Научната специалност се казва "Гражданско и семейно право" - т.е. явно, по-голямата част от учените-юристи считат, че семейното право НЕ Е част от гражданското!
Вие какво мислите?
Станкев

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 11:48

ima li zna4enie??????????????
Гост

Мнениеот Станкев » 31 Авг 2005, 12:03

Има!
Станкев

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 12:12

za kvo?
Гост

Мнениеот Изида » 31 Авг 2005, 13:16

когато бях студентка помня, че и тогава това беше спорен въпрос в юридическата наука, върху основата на който различните светила в правото пишеха и пишеха трудове. както и да..
аз мисля, че не е част. за това, че е гражданскоправна дисциплина, спор няма, но аз мисля, че си отделен дял на правото.
но както колегата вметна, значението и никакво.
Изида

Мнениеот neznaiko » 31 Авг 2005, 14:17

V parvite stranitsi na u4ebnika na profesor d-r Liliana Nenova e nai-ubeditelnoto zashtitena tezata 4e semeinoto pravo e otdelen klon na pravoto.
Ina4e vaprosa vinagi e bil sporen.Tolkova star e tozi spor kolkoto spora za koe e parvi4noto(kokoshkata ili iatseto)
neznaiko

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 14:24

Всички са луди!
Гост

Мнениеот silvia » 31 Авг 2005, 17:20

Семейното право е самостоятелен правен отрасъл, а основният ми аргумент е следният:
Правилата на общата част от гражданското право са в по-голямата си част неприложими към семейноправните отношения, като започнем от тяхното възникване, съдържание, до тяхното прекратяване, унищожаване и пр. Нещо повече семейното право е създало специални правни институти, сериозно отклоняващи се от тези на ГП. Вземете например семейната имуществена общност.
silvia
Младши потребител

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 17:21

ЗЗД не се ли прилага субсидиарно?
Както и останалите граждански закони?
Ами ако има законова празнота в семейното право какво се прави тогава?
Гост

Мнениеот Гост » 31 Авг 2005, 17:41

Много ми е интересно как ще приложите ЗЗД към едно семейно правоотношение? Какво ще начислявате лихви при изпълнение след падежа? :)
Гост

Мнениеот verity63 » 31 Авг 2005, 22:41

silvia написа:Семейното право е самостоятелен правен отрасъл, а основният ми аргумент е следният:
Правилата на общата част от гражданското право са в по-голямата си част неприложими към семейноправните отношения, като започнем от тяхното възникване, съдържание, до тяхното прекратяване, унищожаване и пр. Нещо повече семейното право е създало специални правни институти, сериозно отклоняващи се от тези на ГП. Вземете например семейната имуществена общност.

Силвия, СИО е съпружеска имуществена общност. :?
verity63
Младши потребител

Мнениеот silvia » 01 Сеп 2005, 09:26

Да, така е :D
silvia
Младши потребител

Мнениеот Гост » 01 Сеп 2005, 09:42

verity63 написа:
silvia написа:Семейното право е самостоятелен правен отрасъл, а основният ми аргумент е следният:

Силвия, СИО е съпружеска имуществена общност. :?

pravilno-greska
Гост

Мнениеот Ха ха Ха » 01 Сеп 2005, 09:57

Семейното право е самостоятелен клон на правото, поради спецификата на регулираните от него отношения. Колегата по- горе е прав в някаква степен като споменава СИО, но и нейният режим е уреден по специфичен начин. Следователно особените разпоредби за СИО изключват приложението на общите от гражданското право. По принцип не виждам как ще се попълват празноти в семейното право чрез субсидиарно приложение на гражданските закони, най- малкото поради факта, че семейните правоотношения са предимно неимуществени.
Но разбира се спорове всякакви!
Ха ха Ха

Мнениеот sui » 01 Сеп 2005, 12:24

Според мен разбира се,че има разлика между гражданското и семейното право.Ите толкова си приличат колкото една ,даречем,лека кола и двигателя и или волана вътре.,макар колата да е една и съща.И обратното-така се иразличават.Разбирам,че обяснението е елементарно,но и въпроса е елементарен. :lol:
sui

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2005, 13:08

ако беше част от гражданското право щяхме да прилагаме 357 и сл. ЗЗД.
Гост

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2005, 17:04

малеееееееее
Гост

Мнениеот *** » 12 Сеп 2005, 18:40

Цялата тази тема е една безсмислица и чесане на езици. Какво значение има част ли е от гражданското право, не е ли част. Може ли да се прилагат институти от облигационното, вещното и т.н. право в семейното и т.н.
АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ? НЯМАТЕ ЛИ СИ ПО СМИСЛЕНА РАБОТА?
Не е ли близо до ума, че гр. право обхваща и семейното и облигационното и вещното и наследственото и личното право?
Спрете да се излагате и не пишете повече по тази тема.

Мнениеот nedkov » 14 Сеп 2005, 15:56

Без да изказвам мнението си, което ще стане ясно, поставям следните въпроси:
По коя норма от семейния кодекс ще унищожите сделка, например завещание или прехвърляне на личен имот, ако съпругът Ви , Ви е принудил да го направите със зареден пистолет.
Горското право отделен отрасъл ли е на правото - има отделен закон за горите, в него има и гражданскоправни и административноправни и административнонаказателноправни разпоредби , а и гората е много специфична вещ, ползването на която може съществено да засегне обществения интерес, например ако си я изсечете? Има ли отрасъл банково право или право на свинеугоителя?
Разпоредбите на наказателния кодекс не само от раздела за престъпления против семейството, а всички престъпления извършени между съпрузи част от отрасъла наказателно право ли са или от "отрасъла" семейно право?
Все пак и малко теоретико-практични размисли. Въпросът с правните отрасли би следвало да е въпрос от системата на правото. Целта на системата на правото е да улесни юристите да се движат от общото към конкретното - като се каже право, да се знае, че то се състои от няколко отрасъла, те от подотрасли и т.н. за да му помогне в изучаването и практикуването на правото. За съжаление научните спорове водят до точно обратното - всеки иска да направи дисциплината , която преподава отрасъл на правото с цел създаване на съответната катедра и се водят безсмислени спорове, които не само не помагат, а пречат на юристите по най-бързия и лесен начин да се ориентират в правото като система. Когато бъде запитан някой юрист , от колко основни части се състои правото, той се сеща за няколко отрасъла и веднага се сеща, че голяма част бяха спорни. Междувпрочем това показват и компютърните системи за правна информация, които не ползват правните отрасли като систематизатор на материята или поне не така както се преподават в университета.
nedkov
Младши потребител

Мнениеот Гост » 14 Сеп 2005, 16:06

На отговорилия с ник - три звездички ще му кажа че е много прост!
ако темата не му харесва - защо участва и той в "чесането на езици"?
И освен това няма такова понятие като лично право!
Лично право е правото на всеки да прави каквото си иска и в този смисъл, пожелавам ви да станете юристи, които се занимават със "Гражданско и семейно право" :lol:
Гост

Следваща

Назад към Семейни казуси