начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

издръжка-всички възможни действия за получаване и увеличение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка-всички възможни действия за получаване и увеличение

Мнениеот guest » 23 Авг 2005, 10:50

Здравейте всички и помощ!!!
Започвам борба, която трябваше да поведа отдавна. Окуражена съм от форума тук. Разведена съм от 1997 г , не съм получавала издръжка за детето си. Отсъдена и е 20 лв. Тръгвам с издаване на изпълнителен лист, тъжба до прокурор и иск за увеличаване. Къде са хватките? В каква последователност всичко това? Как да искам увеличение на издръжката година назад?- разбрах, че това е възможно. Дъщеря ми ще навърши 16 другия месец и отказва да подписва каквото и да било. Мога ли да заведа иск сама? А и чета много противоречиви изказвания по отношение на ликвидност по давност. Най- много ми хареса това:"давноста спира между деца и родители докато последните упражняват родителските права ,това че детето съгласно съдебното решение е присъдено на майката не ви прави по малко родител ,за тия пари давноста би текла от момента когато детето направи 18г." Опасявам се, че ще започнат спорове за несправяне с родителски задължения, надявам се никой съдия да не погледне сериозно на това, когато се касае за присъдена издръжка, а не за махленски спор. PS. Подготвила съм текстоветв, иска ли някой да ги погледне? :oops: , а, само молбата за издаване на изпълнителен лист не съм писала. Някакъв образец? mariana@abv.bg
guest

Мнениеот Гост » 23 Авг 2005, 13:41

Вие юрист ли сте?
Гост

Всъщност...

Мнениеот gery » 23 Авг 2005, 14:23

... говорим за две различни неща.
Увеличението на издръжката е възможно, но това става със съдебно решение, което ще бъде постановено след като заведете иск за увеличаване размера на присъдената издръжка. След като вече имате определена такава, не е възможно да искате увеличение на издръжката със задна дата.
За присъдената ви издръжка, съда издава изпълнителен лист. Ако не сте се снабдили с него, пускате молба до съда постановил решението, с която молите същия да ви бъде издаден. След като се снабдите с него, трябва да се образува изпълнително дело, като посочите способите за удовлетворяване на вземането - запор в/у трудово възнаграждение (ако работи), опис на движими вещи и т.н.
Може да започнете и наказателно производство тъй като неплащането на издръжка съставлява престъпление по българското наказателно право.
gery
Потребител

Мнениеот аз » 23 Авг 2005, 14:47

Увеличението на издръжката трябва да се търси от дъщеря ви, действаща с ваше съгласие, ако тя не желае да разпише молбата, просто нищо законно не може да се направи. Ако обаче имат присъдена издръжка, макар и 20 лв. можете да заведете изпълнително дело и да си я искате от времето на пррисъждането до сега.Разбирасе изп.д. пак трябва да се води от името на дъщеря ви действаща със вашето съгласие :cry: :cry:
аз

Всичко заедно

Мнениеот Адвокат-маика » 23 Авг 2005, 21:34

В случай, че имате финансовата възможност си наемете адвокат, специализирал в тази област.
Той ще започне всички процедури заедно, за да има по голям ефект.
Обикновено от страх от нак. репресия бащите, забравили че имат деца идват и плащат всичко на куп с лихвите.

Непременно изискайте от СИС изгитвяне на ССЕ за лихвите.
Адвокат-маика

123123

Мнениеот 123123 » 23 Авг 2005, 21:43

Да, но със Закона за деноминацията от 1998г. знаем, че двадесетте лева, дължими от 1997г., далеч вече на са двадесет нали така. И да образувате изп. дело, ще претендирате "стотинки" за съжаление.
123123

Re: 123123

Мнениеот guest » 23 Авг 2005, 22:05

123123 написа:Да, но със Закона за деноминацията от 1998г. знаем, че двадесетте лева, дължими от 1997г., далеч вече на са двадесет нали така. И да образувате изп. дело, ще претендирате "стотинки" за съжаление.

Това не е проблем- 20 деноминирани лв са. Присъдата е за 20000 лв.

P. S. По повод запитването, не не съм юрист- икономист съм.
guest

Назад към Семейни казуси