Здравейте всички и помощ!!!
Започвам борба, която трябваше да поведа отдавна. Окуражена съм от форума тук. Разведена съм от 1997 г , не съм получавала издръжка за детето си. Отсъдена и е 20 лв. Тръгвам с издаване на изпълнителен лист, тъжба до прокурор и иск за увеличаване. Къде са хватките? В каква последователност всичко това? Как да искам увеличение на издръжката година назад?- разбрах, че това е възможно. Дъщеря ми ще навърши 16 другия месец и отказва да подписва каквото и да било. Мога ли да заведа иск сама? А и чета много противоречиви изказвания по отношение на ликвидност по давност. Най- много ми хареса това:"давноста спира между деца и родители докато последните упражняват родителските права ,това че детето съгласно съдебното решение е присъдено на майката не ви прави по малко родител ,за тия пари давноста би текла от момента когато детето направи 18г." Опасявам се, че ще започнат спорове за несправяне с родителски задължения, надявам се никой съдия да не погледне сериозно на това, когато се касае за присъдена издръжка, а не за махленски спор. PS. Подготвила съм текстоветв, иска ли някой да ги погледне? , а, само молбата за издаване на изпълнителен лист не съм писала. Някакъв образец? mariana@abv.bg
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
издръжка-всички възможни действия за получаване и увеличение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Всъщност...
... говорим за две различни неща.
Увеличението на издръжката е възможно, но това става със съдебно решение, което ще бъде постановено след като заведете иск за увеличаване размера на присъдената издръжка. След като вече имате определена такава, не е възможно да искате увеличение на издръжката със задна дата.
За присъдената ви издръжка, съда издава изпълнителен лист. Ако не сте се снабдили с него, пускате молба до съда постановил решението, с която молите същия да ви бъде издаден. След като се снабдите с него, трябва да се образува изпълнително дело, като посочите способите за удовлетворяване на вземането - запор в/у трудово възнаграждение (ако работи), опис на движими вещи и т.н.
Може да започнете и наказателно производство тъй като неплащането на издръжка съставлява престъпление по българското наказателно право.
Увеличението на издръжката е възможно, но това става със съдебно решение, което ще бъде постановено след като заведете иск за увеличаване размера на присъдената издръжка. След като вече имате определена такава, не е възможно да искате увеличение на издръжката със задна дата.
За присъдената ви издръжка, съда издава изпълнителен лист. Ако не сте се снабдили с него, пускате молба до съда постановил решението, с която молите същия да ви бъде издаден. След като се снабдите с него, трябва да се образува изпълнително дело, като посочите способите за удовлетворяване на вземането - запор в/у трудово възнаграждение (ако работи), опис на движими вещи и т.н.
Може да започнете и наказателно производство тъй като неплащането на издръжка съставлява престъпление по българското наказателно право.
- gery
- Потребител
Увеличението на издръжката трябва да се търси от дъщеря ви, действаща с ваше съгласие, ако тя не желае да разпише молбата, просто нищо законно не може да се направи. Ако обаче имат присъдена издръжка, макар и 20 лв. можете да заведете изпълнително дело и да си я искате от времето на пррисъждането до сега.Разбирасе изп.д. пак трябва да се води от името на дъщеря ви действаща със вашето съгласие
- аз
Всичко заедно
В случай, че имате финансовата възможност си наемете адвокат, специализирал в тази област.
Той ще започне всички процедури заедно, за да има по голям ефект.
Обикновено от страх от нак. репресия бащите, забравили че имат деца идват и плащат всичко на куп с лихвите.
Непременно изискайте от СИС изгитвяне на ССЕ за лихвите.
Той ще започне всички процедури заедно, за да има по голям ефект.
Обикновено от страх от нак. репресия бащите, забравили че имат деца идват и плащат всичко на куп с лихвите.
Непременно изискайте от СИС изгитвяне на ССЕ за лихвите.
- Адвокат-маика
123123
Да, но със Закона за деноминацията от 1998г. знаем, че двадесетте лева, дължими от 1997г., далеч вече на са двадесет нали така. И да образувате изп. дело, ще претендирате "стотинки" за съжаление.
- 123123
Re: 123123
123123 написа:Да, но със Закона за деноминацията от 1998г. знаем, че двадесетте лева, дължими от 1997г., далеч вече на са двадесет нали така. И да образувате изп. дело, ще претендирате "стотинки" за съжаление.
Това не е проблем- 20 деноминирани лв са. Присъдата е за 20000 лв.
P. S. По повод запитването, не не съм юрист- икономист съм.
- guest
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|