Майка ми никога не се е женила и ме е отгледала сама.
Или както се казва самотна майка. Цял живот не е ползвала никакви привилегии като такава/ако изобщо има такива в Бьлгария, знам че в другите дьржави има/ Но доиде старостта и пенсионирането.Чувам че вдовиците получават добавки от пенсията на починалия си сьпруг което всв пак е някаква помощ.Искам да попитам има ли закон които обещетява такива хора като маика ми и има ли право на помощ.
Ще ви бьда много благодарна да ми отговорите.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
за майка ми
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
майка ми
Мисля че много добре сам написала че маика ми не се е женила и няма как да е вдовица нали??Вдовици са жените които са били женили и сьпрузите им са починали така че те получават допалнително пари от пенсията на починалите си сьпрузи.Маика ми не попада в тази категория на вдовиците така че не може да получава част от пенсията на сьпруга си.Вьпроса ми беше предвидено ли е в закона помощ за такива жени които нчмат сьпрузи?И ако не какьв е този закон, който толерира само някои хора.?Не намирам логика
- мила
Нещо не ме хваща сън и ето какво намерих.
Наред с другите видове пенсии, включително тази, за която говорите, има и социална пенсия за старост /чл.89 от Кодекса за социално осигуряване/. Условията са:
1. лицето да е навършило 70 год. и
2.годишният доход на член от семейството към датата на навършването на годините да е по-малък от сбора на мин.раб.заплата за страната, изчисляван /сборът от мин.р.запл./ за последните 12 месеца
В Наредбата ЗА ПЕНСИИТЕ И осигурителния стаж /чл.6/ е казано какви документи са необходими-декларация за семейно и имотно състояние и за годишен доход на член от семейството. В този чл.6 има едно допълнително съобразяване с оглед възрастта на детето на лицето, коетоо търси тази пенсия,
но повече ще пиша, ако това ви интересува...
Възможно е да има и някакво друго подпомагане за вашия случай, но така набързо-това успявам.
Наред с другите видове пенсии, включително тази, за която говорите, има и социална пенсия за старост /чл.89 от Кодекса за социално осигуряване/. Условията са:
1. лицето да е навършило 70 год. и
2.годишният доход на член от семейството към датата на навършването на годините да е по-малък от сбора на мин.раб.заплата за страната, изчисляван /сборът от мин.р.запл./ за последните 12 месеца
В Наредбата ЗА ПЕНСИИТЕ И осигурителния стаж /чл.6/ е казано какви документи са необходими-декларация за семейно и имотно състояние и за годишен доход на член от семейството. В този чл.6 има едно допълнително съобразяване с оглед възрастта на детето на лицето, коетоо търси тази пенсия,
но повече ще пиша, ако това ви интересува...
Възможно е да има и някакво друго подпомагане за вашия случай, но така набързо-това успявам.
- Александра
за майка ми
Майка ми е на 62 години.
Благодаря ви за отговара.Колкото до тона ми не сам имала в предвид да обидя някого, а сам се опитала да обясня по добре но щом така сте го разбрали дьржа извинение.
Мислех че този форум е да помага на хората.
всичко добро.
Благодаря ви за отговара.Колкото до тона ми не сам имала в предвид да обидя някого, а сам се опитала да обясня по добре но щом така сте го разбрали дьржа извинение.
Мислех че този форум е да помага на хората.
всичко добро.
- мила
Най-добре се обърнете към Дирекцията за социално подпомагане във вашата община.Добавка към пенсията няма да получи, но евентуално, ако отговаря на условиата, би могла да бъде обект на социално подпомагане.
- sleng.
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|