начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

за майка ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за майка ми

Мнениеот мила » 17 Сеп 2005, 17:24

Майка ми никога не се е женила и ме е отгледала сама.
Или както се казва самотна майка. Цял живот не е ползвала никакви привилегии като такава/ако изобщо има такива в Бьлгария, знам че в другите дьржави има/ Но доиде старостта и пенсионирането.Чувам че вдовиците получават добавки от пенсията на починалия си сьпруг което всв пак е някаква помощ.Искам да попитам има ли закон които обещетява такива хора като маика ми и има ли право на помощ.

Ще ви бьда много благодарна да ми отговорите.
мила

Мнениеот Александра » 17 Сеп 2005, 22:42

уточнете положението на майка си, защото хем казвате, чи никога не се жинила, хем ... от починалия си съпруг?!
Александра

майка ми

Мнениеот мила » 17 Сеп 2005, 23:30

Мисля че много добре сам написала че маика ми не се е женила и няма как да е вдовица нали??Вдовици са жените които са били женили и сьпрузите им са починали така че те получават допалнително пари от пенсията на починалите си сьпрузи.Маика ми не попада в тази категория на вдовиците така че не може да получава част от пенсията на сьпруга си.Вьпроса ми беше предвидено ли е в закона помощ за такива жени които нчмат сьпрузи?И ако не какьв е този закон, който толерира само някои хора.?Не намирам логика
мила

Мнениеот Александра » 17 Сеп 2005, 23:43

За мен беше написано неясно, понеже правите аналогия с вдовиците... Сега е ясно.

Тона, с който отговаряте на въпроса ми, обаче е меко казано "груб". Не трябва ли да сте благодарна, че все пак някой иска да ви помогне?
Александра

Мнениеот Александра » 17 Сеп 2005, 23:45

Утре ще се поразровя и ще Ви пиша какво намирам.
Александра

Мнениеот Александра » 18 Сеп 2005, 01:33

Нещо не ме хваща сън и ето какво намерих.

Наред с другите видове пенсии, включително тази, за която говорите, има и социална пенсия за старост /чл.89 от Кодекса за социално осигуряване/. Условията са:

1. лицето да е навършило 70 год. и
2.годишният доход на член от семейството към датата на навършването на годините да е по-малък от сбора на мин.раб.заплата за страната, изчисляван /сборът от мин.р.запл./ за последните 12 месеца

В Наредбата ЗА ПЕНСИИТЕ И осигурителния стаж /чл.6/ е казано какви документи са необходими-декларация за семейно и имотно състояние и за годишен доход на член от семейството. В този чл.6 има едно допълнително съобразяване с оглед възрастта на детето на лицето, коетоо търси тази пенсия,

но повече ще пиша, ако това ви интересува...
Възможно е да има и някакво друго подпомагане за вашия случай, но така набързо-това успявам.
Александра

за майка ми

Мнениеот мила » 18 Сеп 2005, 17:43

Майка ми е на 62 години.

Благодаря ви за отговара.Колкото до тона ми не сам имала в предвид да обидя някого, а сам се опитала да обясня по добре но щом така сте го разбрали дьржа извинение.
Мислех че този форум е да помага на хората.
всичко добро.
мила

Мнениеот Александра » 18 Сеп 2005, 17:52

Така е - за да помага..........., доколкото позволяват знанията и времето. Затова не се сърдете, че не схванах веднага, но като има и други неща...

Все пак, по въпроса Ви - може другите колеги да открият още нещо.
Александра

Мнениеот sleng. » 18 Сеп 2005, 22:52

Най-добре се обърнете към Дирекцията за социално подпомагане във вашата община.Добавка към пенсията няма да получи, но евентуално, ако отговаря на условиата, би могла да бъде обект на социално подпомагане.
sleng.
Нов потребител

Назад към Семейни казуси