начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Издръжка без брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка без брак

Мнениеот Анонимна » 12 Окт 2005, 09:50

Здравейте, искам да попитам за процедурата за издръжка.
Живея с приятеля си без брак. Детето ни носи неговата фамилия.
С приятелят ми сме пред раздяла. Аз към къде мога да се отнеса и какви документи трябва да подам за завеждане на дело за издръжка.
Доколкото съм запозната знам, че мога да изискам издръжка със задна дата, т.е от деня на раждане на детето ни.
Предварително благодаря.
Анонимна

Мнениеот Койчо от Конаре » 12 Окт 2005, 12:55

От момента, в който сте се разделили - нали дотогава се предполага, че и двамата сте се грижили за издръжката на детето. Значи от момента, в който си почнала за издръжката му да се грижиш само ти, а той не е давал нищо. Но не повече от една година назад, смятано от подаването на исковата молба.
Същото е и за издръжка с брак.
Койчо от Конаре

Мнениеот Гост » 12 Окт 2005, 13:07

А документите са искова молба от името на детето до районния съд: искова молба от Х като майка и законен представител на У (детето), пишеш името, адреса и ЕГН на детето, също и твоето име и адрес, срещу Z (бащата), име и адрес, уважаеми съдии, Z е баща на детето ми, разделихме се, аз го гледам, той не плаща издръжка, моля да го осъдите да плаща издръжка на детето в еди-какъв си размер (по принцип се присъждат между 30 и 80 лева), считано от еди-кога си.
Приблизително е това. Не че така написано, звучи максимално добре. Но работа върши. Не е необходимо да сочиш членове от закони и такива неща.
Разбира се, ако си намериш адвокат, той ще се справи по-добре, отколкото ти с помощта на съвети от форума. Но ако решиш, можеш и сама.
Прилагаш удостоверение за раждане на детето. Ще се доказват и доходи. Такси по делото не се плащат. Молбата заедно с доказателствата се носи на административния секретар на съда.
Гост

Re: Издръжка без брак

Мнениеот Анонимна » 12 Окт 2005, 14:27

Много Ви благодаря за отговорите.
Все пак мисля няма начин да се докаже кога сме се разделили. Пък и това че той плаща тока не означава, че издържа детето.... докато сме заедно.
Извинявам се за тона. но все пак съм лично засегната....
Анонимна

Мнениеот Анонимна » 12 Окт 2005, 14:35

Така казвате, че мога и сама а аз ще се явавам ли на дело?
Кой прави проучванията за доходите и т.н
С една дума ако не ползувам услугите на адвокат, каква е моята роля? Аз какво трябва да правя друго освен подаването на молбата с прилежащите документи?
Анонимна

Мнениеот Гост » 12 Окт 2005, 15:09

Ами гоните целите си - да докажете, това, което ви трябва, за да ви присъдят издръжка
Гост

Назад към Семейни казуси