Здравейте !
След като поизчетох почти всички теми реших и аз да ви попитам. Накратко историята ми. Разведена от 12г. със син на 11. Бях бременна по време на развода и реших да си задържа детето. Бившият замина за САЩ. В началото се обаждаше и изпращаше по нещо на детето до момента в който сключи брак с българка - цел получаване на документи. Сега вече е със статут в Америка и с паспорт. През тези години не се е грижел за детето си. Преди 5-6г. го осъдих за издръжка, която плака накуп веднъж годишно - парите са ми давани на ръка от неговите родители, без свидетели и без разписки. Присъдената ми издръжка е 100лв. Като за Бг не е зле, но при условие, че той изкарва много повече там мога ли да поискам по-висока издръжка или да бъде съден по техните закони. Все пак това дете расте и нуждите му също. Още повече, че има и много извънкласни занимания, които се налага да плащам и парите наистина не стигат. След толкова години човека се сети, че има син и от месеци насам се обажда по телефона и иска да му дам детето да живее там при него. До колкото разбрах не живее със съпругата си, преместил се е във Финикс, а тя си живее в Сиатъл. Сина ми обаме е категоричен, че не желае да живее при баща си, на практика той не го познава. Детето иска да отнема правата на баща му, за да не го вземе на сила при него. За съжаление детето ми много бързо порасна, чете из нета и се интересува - от него научих, че като навърши 12г. може да се яви в съда и да каже, че не иска баща му да има права върху него. Това наистина ли е така? Брат ми живее в Испания и следващото лято искаме да отидем при него на гости - за това ще се иска разрешението на баща му, което естествено няма да получим, това и налага отнемането на правата. Другият ми въпрос е - ако отнемем правата детето губи ли наследство от баща си , издръжката и въобще какво значи да отнемеш правата на един родител?
Има ли и други с такъв проблем като моя - бивш в чужбина и да изплаща издръжка присъдена по техните закони?
Благодаря ви предварително.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 08:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отнемане на родителски права на баща живеещ в САЩ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Gospojo blagodaria vi za otkrovennostta.
Kato 4etoh pisanieto vi si zadadoh vaprosa kakvo vi e dovelo da tam 4e da izpolzvate deteto kato instrument za "Izkubvane na pari"? Ubeden sam 4e prez vsi4kite tezi godini kogato ste polagali griji za deteto ne vi e bilo nikak lesno.Izobshto ne vzemam strana dali bashtata ili vie ste pravi v slu4aia.Samo se pitam kakv akal triabva da ima 4ovek za da vkara deteto si v sadebna zala(za vashe svedenie vazrasta ne e 12 a e 14 godinikogato deteto zadaljitelno se izslushva, a pri navarsheni 10 godini deteto moje no ne e zadaljitelno da bade izslushano ot sada) za da svidetelstva protiv bashta si i za tova 4e toi ne se griji za nego.Pak kazvam ne zashtitavam bashtata.No saglasete se na fona na izdrajkata koiato se prisajda za drugi detsa v BG( tia varira mejdu 30 -80 leva) tazi ot 100 leva e sravnitelno prili4na.Viarno e 4e e nedostata4na no ne zabraviaite 4e vie sashto ste roditel i sashto daljite izdrajka na sina si.T.s. 100 leva ot bashtata i 100 leva ot vas praviat 200leva koito v niakkav slu4a ine sa dostata4ni za edno dete no i 1000 leva da vi davashe izdrajka pak niamashe da sa dostata4ni. Shto se otnasia do izdrajkata po amerikanskoto zakonodatelstvo to nali se seshtate, 4e vie razhodite za deteto ne gi pravite v USA(edva li hodite do Siatal da mu kupite kiselo mleko naprimer).A po otnoshenie na iskaneto za lishavane ot roditelski prava s tsel izvejdaneto na mal4ugana v Ispania pri brat vi- tova si e 4ista doza Zloupotreba s pravo.
Kato 4etoh pisanieto vi si zadadoh vaprosa kakvo vi e dovelo da tam 4e da izpolzvate deteto kato instrument za "Izkubvane na pari"? Ubeden sam 4e prez vsi4kite tezi godini kogato ste polagali griji za deteto ne vi e bilo nikak lesno.Izobshto ne vzemam strana dali bashtata ili vie ste pravi v slu4aia.Samo se pitam kakv akal triabva da ima 4ovek za da vkara deteto si v sadebna zala(za vashe svedenie vazrasta ne e 12 a e 14 godinikogato deteto zadaljitelno se izslushva, a pri navarsheni 10 godini deteto moje no ne e zadaljitelno da bade izslushano ot sada) za da svidetelstva protiv bashta si i za tova 4e toi ne se griji za nego.Pak kazvam ne zashtitavam bashtata.No saglasete se na fona na izdrajkata koiato se prisajda za drugi detsa v BG( tia varira mejdu 30 -80 leva) tazi ot 100 leva e sravnitelno prili4na.Viarno e 4e e nedostata4na no ne zabraviaite 4e vie sashto ste roditel i sashto daljite izdrajka na sina si.T.s. 100 leva ot bashtata i 100 leva ot vas praviat 200leva koito v niakkav slu4a ine sa dostata4ni za edno dete no i 1000 leva da vi davashe izdrajka pak niamashe da sa dostata4ni. Shto se otnasia do izdrajkata po amerikanskoto zakonodatelstvo to nali se seshtate, 4e vie razhodite za deteto ne gi pravite v USA(edva li hodite do Siatal da mu kupite kiselo mleko naprimer).A po otnoshenie na iskaneto za lishavane ot roditelski prava s tsel izvejdaneto na mal4ugana v Ispania pri brat vi- tova si e 4ista doza Zloupotreba s pravo.
- neznaiko
Здравей незнайко,
Първо да Ви отговоря на въпроса - Какво ме е довело до там, че да използвам детето си като "инструмент" както Вие казвате. Значи както спеменах вече бащата не се сещаше за сина си до момента в който не заведох дело за издръжка, а това стана когато сина ми беше на 6год. , благодарение на свекърва ми, която каза, че достатъчно врема чакам сина и да се сети. Тя имаше генерално пълномощно и оздръжката я дадоха като споразумение незнам точно - тя движеше нещата. Е що за баща е след като майка му вдигна ръце от него, след многократните разговори с него и каза - съди го той това заслужава колкото и да ми е мъчно. До тогава все разчитах на бащинското му чувство и на нормалните взаимоотношение но уви. А мога ли ва ви запитам що за баща е това - да казва на сина си, че няма да му изпраща подаръци за рожд. ден или нова година защото разходите за колета му стрували 100 долара, и ви същото време му обяснява как кара мерцедес за 60 000 дол и заминава на почивка на Хавай. Е живее в голяма триетажна къща - до скоро, сега се скита като куче там, но то си има един от горе където забавя, но не забравя. Изпраща му снимки с местата където е посетил, ресторантите в които се е хранел и още куп неща. Е съжалявам, но съм успяла да съхраня психиката на детето си и не искам той да му мъти мозъка с врели не кипели. И що за баща е като му разправя, че си бил направил застраховка за 1 000 000 дол и ако нещо се случело с него детето ще получи 500 000. Колкото до моята издръжка на детето - работя и се старая нищо да не му липсва и не благодарение на жалките пари, които той изтпраща веднъж годишно - точно да си върна заемите. Знам, че е невъзможно да се съди по техните закони, но ми казаха, че имало случай на жена, чийто мъж живее в Германия и тя получавала издръжка присъдена и от Германското законодателство. Както и да е това не беше толкова важно - просто исках информация за това. А що се отнася до въпроса за отнемане на правата - искаме да отидем на гости там тъй като август месец ще прави сватба, а сина ми умира за вуйчо си, за който казва - обичам го много повече от оня в Америка. Никога не съм си настройвала детето срещу баща му - който сам си е надрубил попарата, сам ще си я сърба. Много лесно можех да му кажа - нямаш баща, нямаше да ходя всяка неделя на гости при свекърва ми и свекър ми. И след нейната смърт продължавам да се грижа за свекър ми, на който сина му се обажда 2 пъти годишно и му изпраща 200-300 дол. Е що за син и баща е това? Мъж на 37г. - безотговорен син, безотговорен баща, безотговорен съпруг - говоря за втората му жена. Аз отдавна съм го отписала като човек! И без нищо да правя си заслужава живота, който в момента живее - да след толкова години заговори злобата в мен. Няма да позволя детето да живее при него. Не знае кога излезна първия му зъб, кога проходи, проговори, какво остава за другите неща от развитието му. Той НЕ познава детето си. Разговор от 2-3 мин. А татко ти ли си? Аз съм добре, ходя на у-ще и искаш ли да говориш с мама, мен ме чакат приятелите. Чао. Отговорете ми на въпроса - в какво се изразява грижата му като баща? Какво е направил за него, оформил е може би характера му, допринесъл е за отличния му успех в у-ще или за проявите му в спорта? Или е бил с мен по болниците, по ски пистите, когато си счупи крака - той го гледаше 2 месеца на легло, той го носеше на ръце - е от там ми остана дископатия, но това е моето дете и аз ще направя всичко то да е щастливо и никога да не чувства липсата на баща. Съжалявам за острия език, но понякога много ми кипва.
Първо да Ви отговоря на въпроса - Какво ме е довело до там, че да използвам детето си като "инструмент" както Вие казвате. Значи както спеменах вече бащата не се сещаше за сина си до момента в който не заведох дело за издръжка, а това стана когато сина ми беше на 6год. , благодарение на свекърва ми, която каза, че достатъчно врема чакам сина и да се сети. Тя имаше генерално пълномощно и оздръжката я дадоха като споразумение незнам точно - тя движеше нещата. Е що за баща е след като майка му вдигна ръце от него, след многократните разговори с него и каза - съди го той това заслужава колкото и да ми е мъчно. До тогава все разчитах на бащинското му чувство и на нормалните взаимоотношение но уви. А мога ли ва ви запитам що за баща е това - да казва на сина си, че няма да му изпраща подаръци за рожд. ден или нова година защото разходите за колета му стрували 100 долара, и ви същото време му обяснява как кара мерцедес за 60 000 дол и заминава на почивка на Хавай. Е живее в голяма триетажна къща - до скоро, сега се скита като куче там, но то си има един от горе където забавя, но не забравя. Изпраща му снимки с местата където е посетил, ресторантите в които се е хранел и още куп неща. Е съжалявам, но съм успяла да съхраня психиката на детето си и не искам той да му мъти мозъка с врели не кипели. И що за баща е като му разправя, че си бил направил застраховка за 1 000 000 дол и ако нещо се случело с него детето ще получи 500 000. Колкото до моята издръжка на детето - работя и се старая нищо да не му липсва и не благодарение на жалките пари, които той изтпраща веднъж годишно - точно да си върна заемите. Знам, че е невъзможно да се съди по техните закони, но ми казаха, че имало случай на жена, чийто мъж живее в Германия и тя получавала издръжка присъдена и от Германското законодателство. Както и да е това не беше толкова важно - просто исках информация за това. А що се отнася до въпроса за отнемане на правата - искаме да отидем на гости там тъй като август месец ще прави сватба, а сина ми умира за вуйчо си, за който казва - обичам го много повече от оня в Америка. Никога не съм си настройвала детето срещу баща му - който сам си е надрубил попарата, сам ще си я сърба. Много лесно можех да му кажа - нямаш баща, нямаше да ходя всяка неделя на гости при свекърва ми и свекър ми. И след нейната смърт продължавам да се грижа за свекър ми, на който сина му се обажда 2 пъти годишно и му изпраща 200-300 дол. Е що за син и баща е това? Мъж на 37г. - безотговорен син, безотговорен баща, безотговорен съпруг - говоря за втората му жена. Аз отдавна съм го отписала като човек! И без нищо да правя си заслужава живота, който в момента живее - да след толкова години заговори злобата в мен. Няма да позволя детето да живее при него. Не знае кога излезна първия му зъб, кога проходи, проговори, какво остава за другите неща от развитието му. Той НЕ познава детето си. Разговор от 2-3 мин. А татко ти ли си? Аз съм добре, ходя на у-ще и искаш ли да говориш с мама, мен ме чакат приятелите. Чао. Отговорете ми на въпроса - в какво се изразява грижата му като баща? Какво е направил за него, оформил е може би характера му, допринесъл е за отличния му успех в у-ще или за проявите му в спорта? Или е бил с мен по болниците, по ски пистите, когато си счупи крака - той го гледаше 2 месеца на легло, той го носеше на ръце - е от там ми остана дископатия, но това е моето дете и аз ще направя всичко то да е щастливо и никога да не чувства липсата на баща. Съжалявам за острия език, но понякога много ми кипва.
- Гост
Няма да коментирам емоционалната страна на нещата. Казусът ви не е сложен – вариантите са два. Първия – да поискате от съда да постанови решение с което да замести липсващата воля на бащата и да се даде разрешение за издаване на задграничен паспорт и еднократно пътуване на детето в чужбина. Втория вариант ще реши въпросът генерално, а именно лишаването от родителските права. Основанията за това са неплащане на издръжка и дезинтересираност към детето, докажете ли тези обстоятелства съда ще лиши бащата от родителски права. В този случай той има право на личен контакт с детето и продължава да дължи издръжка, но няма да се нуждаете от неговото съгласие за издаване на задграничен паспорт или за пътуване на детето в чужбина.
Успех!
Успех!
- gery
- Потребител
gery написа: Втория вариант ще реши въпросът генерално, а именно лишаването от родителските права. Основанията за това са неплащане на издръжка и дезинтересираност към детето, докажете ли тези обстоятелства съда ще лиши бащата от родителски права. В този случай той има право на личен контакт с детето и продължава да дължи издръжка, но няма да се нуждаете от неговото съгласие за издаване на задграничен паспорт или за пътуване на детето в чужбина.
Успех!
Благодаря за отговора Ви.
Мисля ще се спра на втория вариант, въпреки, че той дефакто праща веднъж годишно пари. Но както казах няма бележки, няма свидетели - парите са ми давани на ръка от свекър ми. Детето само иска да каже в съда, че не иска баща му да има права над него. Не съм го настройвала . Винаги коментирам със сина си какво бихме могли да направим за да отидем до Испания и той избра варианта лишаване от род. права. Чете из нета и детето ми каза, че на 12г. може да се яви в съда. Личен контакт с детето - виждал го е само на снимки Естествено не бих го спряла ако иска да се види със сина си, но тук в Бг. Нямам му вяра, че ако позволя на детето да отиде в САЩ ще ми го върне обратно. Едни от последните му заплахи бяха - нали знаеш, че с пари всичко се купува та дори и дете, знам, че е абсолютно прав. Казах му, когато детето стане пълнолетно сам ще избира къде и какво да прави - тогава и да искам не мога да го спра, но сега ще си стои тук при мен.
- Гост
- Гост
Prava ste
Gery e otgovorila yasno, che ima reshenie na problema. Ne se hvashtajte da si gubite vremeto s razni "neznajkovci". Pravete tova, s koeto smyatate, che shte zashtitite interesite na deteto. Napylno ste prava i napylno vi podkrepyam. Lishete go ot prava. V protiven sluchaj oshte 7 godini shte zavisite ot negovite prishtyavki. Sinyt vi e prav - moje da byde izlushan ot syda, po precenka na syda, koeto pochti nikoga ne se otkazva. Pak v povecheto sluchai, sydyt ne vzima pod vnimanie izcyalo mnenieto na deteto, dokato to e pod 14 g. vyzrast. No shtom deteto vi jelae da byde izslushano, po-dobre e da go napravite. Moeto dete beshe v syshtoto polojenie.
- Any
- Гост
neznaiko написа:Samo nerazbrah(nali sam si neznaiko) ta iskam da zapitam v sada kavo shte kajete 4e bashtata ne plashta nikakva izdrajka ili 4e toi plashta no ne moje da dokaje 4e e plashtal niakakva izdrajka.
За да му отнема правата ако трябва и това ще кажа. Пък той нека доказва, че е плащал. Най-лесно е да си изплюеш семето и да хвърляш някакви пари всеки месец и пито платено - ей такива трябва да се раждат стерилни. Уау колко зла съм станала
- Гост
Ne ste tolkova zla.Prosto vi e mnogo nakipialo. Doniakade e razbiraemo. Vse pak ne vi e bilo leko. I ne me shvashtaite kato niakakv zashtitnik na Bashtite koito se razviavat po sveta i ne sa si vijdali detsata.Prosto mi e interesno kakvo moje da nakara daden 4ovek da zatai v sada istinata ili da govori neistini. Dano pone ne karate mom4eto i to da govori neistini v sada.
Kak beshe misalta na Makiaveli "Tselta opravdava sredstvata". Dano pone tselta si struva. I oshte neshto neka posle ne se sardim na sada 4e bil takav ili onakav sled kato sme gotovi da prikrivame istinata shtoto taka ni e ugodno
Kak beshe misalta na Makiaveli "Tselta opravdava sredstvata". Dano pone tselta si struva. I oshte neshto neka posle ne se sardim na sada 4e bil takav ili onakav sled kato sme gotovi da prikrivame istinata shtoto taka ni e ugodno
- neznaiko
Не те мисля за някакъв защитник на бащите, но звучиш точно така. Извинявай, че говоря на ти. Да карам детето си да лъже - как като го възпитавам, че НЕ трябва да се лъже. Издръжката ми е давана дори без знанието на детето. Така пожелаха родителите на съпруга ми - детето не трябвало да знае с какви пари разполагам. В случая аз лъжа детето си, за което не се оправдавам. Така, че и да го попитат в съда дали баща му е плащал издръжка то ще каже не без аз да съм му говорила каквото било. Никога не съм говорила против баща му, това беше основното което исках да не се къса връзката син-баща. Изхождала съм от факта, че е момче и ще има нужда от баща си и винаги съм се опитвала да го накарам да споделя и разговаря с баща си в редките случай когато се е обаждал, но детето само се отдръпна от него, охладня и не го чувства като баща. Отнемането на правата наистина са по желание на детето. Не бих го подложила на какъвто и да е психически тормоз за да спечеля каквото и да е дело. Нямам идея как протичат този род дела и преди да се реша, ще разпитам и ще науча до колко това може да повлияе на психиката на детето.
И един въпрос ако кажа, че ми е плащал издръжка в съда - това него оправдава ли го в смисъл значи, че е полагал грижи въпреки, че не е виждал сина си, и аз мога да загубя делото ? Незнайко, ако си запознат с този род дела обясни ми как протичат. Моля
И един въпрос ако кажа, че ми е плащал издръжка в съда - това него оправдава ли го в смисъл значи, че е полагал грижи въпреки, че не е виждал сина си, и аз мога да загубя делото ? Незнайко, ако си запознат с този род дела обясни ми как протичат. Моля
- Гост
Spokoino.Misla i4e iska za lishavane ot roditelski prava v tvoia slu4ai e osnovatelen. A i obiknovenno sada se rakovodi ot interesite na deteto.Spored men ima golemi sansove iska da bade uvajen nezavisimo 4e bashtata e prashtal pari. S prashtaneto na pari ne se iz4erpvat roditelskite zadaljenia. Spored men shte uspeesh da dokajesh 4e se e skasala onazi emotsionalna vrazka mejdu bashtata i sina i to imenno po vina na bashtata.
Ne se pritesniavai za sadebnata zala. Obiknovenno sadiite se saobraziavat s fakta 4e v zalata ima dete dokato go razpitvat.Darjat se priatelski s nego.Osven tova na delot oshte prisastva sotsialen rabotnik ot Otdel Zakrila na deteto.To sashto shte dade stanovishte. Izobshto mislia 4e shte uspees hda dokajesh iska si.Shte ti stiskam paltsi
Sajaliavam samo 4e deteto e zagubilo bashta si zavinagi.
Ne se pritesniavai za sadebnata zala. Obiknovenno sadiite se saobraziavat s fakta 4e v zalata ima dete dokato go razpitvat.Darjat se priatelski s nego.Osven tova na delot oshte prisastva sotsialen rabotnik ot Otdel Zakrila na deteto.To sashto shte dade stanovishte. Izobshto mislia 4e shte uspees hda dokajesh iska si.Shte ti stiskam paltsi
Sajaliavam samo 4e deteto e zagubilo bashta si zavinagi.
- neznaiko
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|