начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Искам съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искам съвет

Мнениеот Нина » 01 Дек 2005, 15:01

Със съпруга ми имаме 8 годишен брак и 2 деца. Не се разбираме. Той упражнява физически и психически тормоз над мен и децата. Живеем в негово жилище заедно с майка му и баща му, с които аз не се разбирам. Далеч съм от роднини и близки. Работя. Той ме накара да взема заем и си купи кола /за мен остана старата/ с която да ходи на работа/работата му е далече/. Той също има голям заем, изтеглен за общи нужди. Той в никакъв случай не би приел мисълта за развод.
Единственият изход е да избягам с децата/на 8 и 5г./. Какви са шансовете децата да останат с мен/аз, разбира се ще трябва бързо да си намеря работа и квартира, но най-вероятно заплатата ми ще остане по-ниска от неговата; дали това ще се отрази на родителските права/.
И какво ще стане със заема, който се изплаща с моята заплата, все пак имам поръчители за него, които са ми гласували доверие. Знам, че най-добрият вариант е напускайки го, веднага да си намеря собствен дом и добре платена работа, за да имам по-голям коз при развода, тъй като не мога да си представя, че ще му оставя децата. Но на практика това не знам дали изобщо е осъществимо, особено за собствено жилище.
Ако някой може да ми помогне със съвет, предварително благодаря.
Нина

Мнениеот елена » 01 Дек 2005, 15:37

Здравейте, Нина
Въпросите, които поставяне са много. Най добре е да се обърнете за помощ към адвокат за развода, но въпреки това - при развода не е важно кой от съпрузите какво възнаграждение получава. Родителските права върху децата се предоставят на родителят, който може да се грижи по-добре за тях /това естествено се доказва/ От моята практика по подобни дела не се е случвало майката да иска родителски права върху децата и съдът да не ги присъди. Другият родител дължи издръжка за всяко дете. За семейното жилище - независимо чия собственост е - Вие и децата имате право на ползване върху него - това означава, че може да искате от съда Вие и децата да живеете в него /без съпруга и родителите му/ . За заемите - те са лични и всеки изплаща заема, който е изтеглил. Успех!
елена

Мнениеот гост » 01 Дек 2005, 15:48

Мдаа, идваме от провинцията, намираме някой да се грижи за нас и после искаме хем да се разведем, хем да вземем децата, ако може да ни се уреди и собствено жилище, а и да не връщаме някак си кредитите, които сме взели, че и бившия да издържа децата.
И аз искам да разбера къде може да стане това, че да отида там.
гост

Мнениеот мария » 01 Дек 2005, 15:57

Нина, много ще е трудно, наистина да избягате и да се оправяте сама на квартира и прочие. Ако колата, която сте закупили е на името на съпруга ви или на Ваше, а не на инвалид, примерно, тя е семейна имуществена общност и можете при развода да искате да остане за Вас. Всъщност можете и сега просто да си я вземете и да избягате с нея. Съдът при предоставяне на упражняването на родителските права не взема предвид заплатата, а родителските качества и желанието на децата, ако са на възраст, в която могат да изразят такова. Така че, за децата няма страшно. Наистина, в много редки случаи те се предоставят на бащата. Той трябва да докаже, че не полагате никакви грижи за тях, за да се случи това.
мария

Мнениеот gery » 01 Дек 2005, 18:07

елена написа:За заемите - те са лични и всеки изплаща заема, който е изтеглил. Успех!

Колега, не съм съгласна, че заемите са лични! Изтеглени са за задоволяване нуждите на семейството и не зависимо, кой е титуляр по кредитната линия задължени по тях следва да са и двамата съпрузи. Всичко е много хубаво за семейното жилище, но пропускате един много важен момент – съпругът или родителите му могат да претендират обезщетение за ползването му от бившата съпруга, в случая Нина. Нещата не са розови, а колата и другите движими вещи ще станат предмет на друго дело – делбено, след прекратяване на бракът. Практиката на СРС, БК е да не се произнася по тези въпроси, освен ако не става дума за развод по взаимно съгласие, но разбирам от Нина, че за това не може и да става въпрос на този етап.
gery
Потребител

Благодаря

Мнениеот Нина » 01 Дек 2005, 20:38

Благодаря на всички, които веднага се отзоваха със съвети, предложения и пожелания. Благодаря и на ироничните подмятания на "госта", който ми осигури няколко минути истински смях. Даа, отдавна не ми се беше случвало... Странно, как някои си мислят, че всичко е свързано със столицата...
Двете коли не са на името на инвалид. И двете се водят на името на съпругът ми. Никога не бих си позволила да избягам с едната кола, защото за мен това си е кражба, все пак той е официалният собственик.
От всички съвети, които получих ми стана ясно, че има надежда за един живот без скандали и побоища за мен и децата ми. Винаги съм се борила сама и съм разчитала само на себе си. Просто трябва да продължавам да го правя.
Благодаря ви още веднъж.
Нина

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 15:45

За теб винаги, а и не аз свързах думата "провинция" със град София :D
Успех, оглозгай човечеца. Или ядеш или те изяждат :!:
Гост

Назад към Семейни казуси