- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
семеен кодекс - дялове на съпрузите
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
семеен кодекс - дялове на съпрузите
Бракът ми е прекратен по взаимно съглесие през юни 1995г, след 8 годишен брак. Преди прекратяването на брака ни бившата ми съпруга направи съдебна делба след смърта на майка си между брат си и баща си, за своя дял от майка си и го получи. Моля да ми кажете дали съм загубил правото си върху частта от този дял (по време на брака ), и ако не съм, какъв е реда, защото през юни 2005г ще се навършат 10 години. Като добавка мога да кажа и дали е в моя полза това, че съм пратил телеграма декември 1997г по чл.31 ал.2 от ЗС, затова че се ползва еднолично имота (който е къща, кола) и да ми се плаща наем за това.
- Петко
Re: семеен кодекс - дялове на съпрузите
не сте загубили правото
съпругата ви не е придобила по давност имота , поискайте делба , поискайте си и наема ,едва ли ще стане с доброволна , но със съдебна няма проблем
съпругата ви не е придобила по давност имота , поискайте делба , поискайте си и наема ,едва ли ще стане с доброволна , но със съдебна няма проблем
- donna
- Старши потребител
От това, което сте написали, не става ясно дали въобще сте имали права върху част от този дял. А това зависи от факта, дали е имало изравняване на дялове при делбата.
- protekta
- Потребител
Ако съпругата ви е придобила нещо по наследство (пр. недвижим имот, кола) вие нямате никакъв дял от него!
- Гери
Поредното невежество Доннино! Не съм те забравил, скъпа, макар че все по-рядко се намесваш във форумите. Този въпрос е елементарен, скъпа, но и това не си научила в РусИнския РабФак! Отново ще те поограмотя и отново ще разоблича твоето невежество, както бях ти обещал! Спомняш ли си - "Мисли за мен като за огън!":)))
Та, по същество! СК:
Лично имущество
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по НАСЛЕДСТВО и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.
Ех, донна, донна, за сетен път, донна! Стига веч! Престани с твоите псевдоюридически брътвежи! И не се заяждам, а показвам твоето въпиещо невежество! Колеги, простете за моята откровеност, но сърце юнашко не трае!:))))
Та, по същество! СК:
Лично имущество
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по НАСЛЕДСТВО и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.
Ех, донна, донна, за сетен път, донна! Стига веч! Престани с твоите псевдоюридически брътвежи! И не се заяждам, а показвам твоето въпиещо невежество! Колеги, простете за моята откровеност, но сърце юнашко не трае!:))))
- gega
Ако един от съпрузите получи нещо /движима вещ или недвижим имот/ по наследство или като дарение по време на брака, то полученото си остава негова ЛИЧНА собственост и не влиза в СИО.Ако обаче е имало изравняване на дяловете при делбата, за която пишете, т.е. ако съпругата Ви е доплатила нещо на роднините си за изравняване, то тогава Вие имате право да търсите 1/2 от платеното от нея, но не и от цялото придобито имущество.В зависимост от това, дали в наследството от майката е имало други имоти, дали този имот и МПС са били собственост само на майката или и на бащата, са възможни доста хипотези и сметки.Не сте подал достатъчно информация, за да Ви бъде даден ясен и точен отговор.
- sunshine_75
- Потребител
ot napisanoto razbiram 'e nasledstvoto e kasta i kola
sled kato saprygata e izkypila vsi4ko tova i tova e po vreme na brak
izkypenite dialove sa SIO
poiskaite delba
sled kato saprygata e izkypila vsi4ko tova i tova e po vreme na brak
izkypenite dialove sa SIO
poiskaite delba
- valeria ivanova
Боже, колеги, нали не се започва пак кошмара?!..Докато се опитам да се вместя в темата, ...МОЛЯ Ви, не пак по оня начин!...
- sunshine_75
- Потребител
Съжалявам, искрено за този тон, но таз девойка трябва да разбере веднъж за винаги, че рана заздравява, но лоша дума не се забравя! Ако има малко доблест, не би се възползвала от правото си на отговор! По този начин всичко ще приключи до тук!
- gega
здрасти гега как си
надявам се че прочете добре казуса малко шантаво е написан нали
изкупили са дяловете /виж в края имаш къща и кола /
това което си написал е вярно само за нейния дял ,но не и за другите те са СИО
надявам се че прочете добре казуса малко шантаво е написан нали
изкупили са дяловете /виж в края имаш къща и кола /
това което си написал е вярно само за нейния дял ,но не и за другите те са СИО
- valeria ivanova
Колега Иванова, странно как IP-тата ви съвпадат с това на донна :)
Или сте дружки или има раздвоение на личността тук.
Или сте дружки или има раздвоение на личността тук.
- Гери
здрасти гега от мен
мнението ти не ме вълнува особенно , отговорила съм така както съм разбрала написаното ,ако си го разбрал по друг начин добре твоя работа
имаш право на мнение
ето как стоят нещата според мен имаме едно наследство /къща и кола/-трима наследници ,изпратена покана по чл.32 от ЗС
при делбата дяловете явно са уравнени /инъче няма да имаш поканата /
наследствения дял на съпругата си е неин ,но другите дялове са доплатени и те влизат в СИО
следва развод ,след него покана по чл.32 от ЗС , кой праща такава покана
както и да е може съвсем спокойно да поиска делба ,както и наема
мнението ти не ме вълнува особенно , отговорила съм така както съм разбрала написаното ,ако си го разбрал по друг начин добре твоя работа
имаш право на мнение
ето как стоят нещата според мен имаме едно наследство /къща и кола/-трима наследници ,изпратена покана по чл.32 от ЗС
при делбата дяловете явно са уравнени /инъче няма да имаш поканата /
наследствения дял на съпругата си е неин ,но другите дялове са доплатени и те влизат в СИО
следва развод ,след него покана по чл.32 от ЗС , кой праща такава покана
както и да е може съвсем спокойно да поиска делба ,както и наема
- valeria ivanova
Да допълня за Гергана за да не се чуди имам гостенка ,нека си пише момичето ,но с нейното име така ,че и утре ще срещате двете имена , тъй като момичето пита какво става и защо се заяждаш с това раздвоение на личноста
тук има панаир може да заповядате все пак побързайте най-интересното ще е утре и свършва
тук има панаир може да заповядате все пак побързайте най-интересното ще е утре и свършва
- donna
- Старши потребител
Поканата най-вероятно е от питащия ни съпруг-телеграмната форма говори по-скоро за липсата на юридическа консултация-инАче щеше да е нотариална....Най-вероятно е къщата и колата да са били СИО по отношение на наследодателката и нейният съпруг.Тогава схемата ще се промени и едва ли става въпрос за типична съдебна делба между роднини.По-скоро трябва да има елемент на покупко-продажба някъде по трасето...Възможно е също Петко и неговата съпруга, след като са се развели по взаимно съгласие и нищо не се споменава за отделно делбено дело, да са решили със споразумението всички имуществени въпроси помежду си...Та за да не гадаем и да не измисляме картинката, ако Петко е пред някой монитор в момента, да вземе да ни даде малко светлина...
- sunshine_75
- Потребител
Да се спрем по страничните теми-моите доставчици са двама различни-един на работа и един у дома...Но съм си същата...
- sunshine_75
- Потребител
това с телеграмата мога само да предполагам ,че е телеграма с известие за получаване ,схемата е следната телеграмата се пише в 2 еднообразни екземпляра ,единия се заверява от служителя в пощата ,а след като я доставят ти връчват и обратна разписка
някой я наричат телеграма с обратна разписка
по лесно е , а играе същата роля като нотариалната покана
като доказателство се представя ,заверения екземпляр от пощата на телеграмата и обратната разписка
някой я наричат телеграма с обратна разписка
по лесно е , а играе същата роля като нотариалната покана
като доказателство се представя ,заверения екземпляр от пощата на телеграмата и обратната разписка
- donna
- Старши потребител
Уважаеми юристи, съжалявам много, че с моя проблем създадох разпри между вас, но изглежда, че те не са от сега. Тъй като искате подробности ще Ви кажа най- важните: След смъртта на майката,-януари 1989г ( която е съсобственик с бащата по 1/2 от къща, състояща се от сутеренен етаж и първи етаж, с дворното място ), на бившата ми съпруга, се извършва доброволна делба -спогодба през 1990г., като всеки получава своя дял без претенции, а именно бившата ми съпруга получава сутеренния етаж плюс 1/2 от пристройки. Бащата получава Първия етаж плюс 1/2 от пристройките и лек автомобил (Вартбург-нов), които е купен с негови средства плус гараж. Братът получава (по негово искане без претенции за друго )- голяма лодка. През ноември 1991г. бащата продава срещу задължение и гледане, издръжка изцяло своя дял на бившата ми съпруга (с която сме семейство, и както Ви казах в миналото си писмо, се разведохме юни 1995г.), като продава и 1/2 ид.част от дворното място - пропуснато поради вероятно недоглеждане, но в последствие се усещат и правят повторна доброволна делба през декември 1991г. само за дворното място, като бившата ми съпругата получава в собственост цялото дворно място или по-точно 1/2 от дв. място, тъй като тя купува 1/2 преди това, и забележете без да поканят брата се извършва тази делба. След това следва смъртта на бащата през декември 1994г. , нашият развод 1995г. и смъртта на брата (той има синове, които евентуално ако се усетят може да искат дял от дворнот място, но Вие ще кажете в какъв срок те все още имат право). Съвършенно правилно "донна" ме е разбрала за телеграмата, чиито препис с печат притежавам, и която има действието и значението на нотариална покана.
Искам по-точно да разбера дали не съм изпуснал срока, и който според мен иизтича 10години след влизането в сила на развода, който е юни 1995г., и телеграмата, която съм пратил през 1997г., дали важи още - от деня на поискването. Поради това, че сме живяли заедно преди, повреме и след покупката срещу гледане на баща й и сме го гледали заедно, би следвало според мен да имам това право. Не бих го искал този дял, но поради това, че дъщеря ни от брака пожела да живее окончателно при мен( тя е на 17 год.) и съм завел дело по чл 106 ал5 от СК, което е през октомври т.г. и се опасявам, че поради обтегнатите отношения между майка и дъщеря- маийка й да дари, завещае или продаде част от имота.
Предварително Ви благодаря, че може би някои от вас ще имат търпението да прочетът така дъго написаното писмо от мен.
Искам по-точно да разбера дали не съм изпуснал срока, и който според мен иизтича 10години след влизането в сила на развода, който е юни 1995г., и телеграмата, която съм пратил през 1997г., дали важи още - от деня на поискването. Поради това, че сме живяли заедно преди, повреме и след покупката срещу гледане на баща й и сме го гледали заедно, би следвало според мен да имам това право. Не бих го искал този дял, но поради това, че дъщеря ни от брака пожела да живее окончателно при мен( тя е на 17 год.) и съм завел дело по чл 106 ал5 от СК, което е през октомври т.г. и се опасявам, че поради обтегнатите отношения между майка и дъщеря- маийка й да дари, завещае или продаде част от имота.
Предварително Ви благодаря, че може би някои от вас ще имат търпението да прочетът така дъго написаното писмо от мен.
- Петко
е Петко сега добре че го разказа ,щото е съвсем различно
след като бащата е прехвърлил с ДИГ своята ид. част ,то тя е СИО
нямам много време ,но не сте изпуснали никакъв срок ,искайте делба , искай те си и наема .Винаги можете да поискате делба , за наема давноста е 3 г. така ,че за част от платежите тя е изтекла ,но имайте предвид ,че не се прилага служебно , а само при възражение на ответника .
Притеснява ви да не би да е изтекла придобивната давност в нейна полза така ли ?Мисля ,че няма място за притеснение .
Ако някой нотариус и състави КНА за целия имот ,можете винаги да го атакувате
да попитам това семейното жилище ли е било ,ако е така и съда и го е присъдил да живее там с детето до навършване на пълнолетие тогавапък за каква давност говорим
след като бащата е прехвърлил с ДИГ своята ид. част ,то тя е СИО
нямам много време ,но не сте изпуснали никакъв срок ,искайте делба , искай те си и наема .Винаги можете да поискате делба , за наема давноста е 3 г. така ,че за част от платежите тя е изтекла ,но имайте предвид ,че не се прилага служебно , а само при възражение на ответника .
Притеснява ви да не би да е изтекла придобивната давност в нейна полза така ли ?Мисля ,че няма място за притеснение .
Ако някой нотариус и състави КНА за целия имот ,можете винаги да го атакувате
да попитам това семейното жилище ли е било ,ако е така и съда и го е присъдил да живее там с детето до навършване на пълнолетие тогавапък за каква давност говорим
- донна2
Уважаема Донна2,
По въпросите по, които ме питате отговарям. Да, беше семейно жилище по време на развода и съда го присъди за нея. Тя има нот.акт за покупката срещу гледане от баща си плюс Протокол от делбата, но цял нот.акт за всичко няма все още. Моля, да ми кажете по кой член и от ГПК ли да искам делбата, а за наема не разбрах три години назад от дена на завеждане на моята молба за делба ли ще имам право?
По въпросите по, които ме питате отговарям. Да, беше семейно жилище по време на развода и съда го присъди за нея. Тя има нот.акт за покупката срещу гледане от баща си плюс Протокол от делбата, но цял нот.акт за всичко няма все още. Моля, да ми кажете по кой член и от ГПК ли да искам делбата, а за наема не разбрах три години назад от дена на завеждане на моята молба за делба ли ще имам право?
- Петко
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|